Kissan idiopaattinen kystiitti

Kissan idiopaattinen kystiitti on virtsarakon steriili tulehdustila, joka aiheuttaa kipua, epämukavuutta ja virtsaamisvaikeuksia. 

Kissan idiopaattisen virtsarakontulehduksen oireisiin kuuluvat usein tiheä virtsaamisen tarve, virtsaamisen vaikeus tai kipu virtsatessa, veri virtsassa, virtsan tahaton karkailu sekä kissan käytösmuutokset, kuten ärtyisyys tai vetäytyminen. Kissoilla, joilla on idiopaattinen virtsarakontulehdus, voi myös esiintyä epänormaalia käyttäytymistä, kuten usein käymistä hiekkalaatikolla ilman virtsaamista tai virtsaamista epätavallisiin paikkoihin kodissa, tai virtsaamista epätavallisissa asennoissa.

Idiopaattisen virtsatietulehduksen tarkkaa syytä ei tunneta, mutta uskotaan, että monilla tekijöillä voi olla rooli sen kehittymisessä. Stressiä pidetään yhtenä tärkeänä tekijänä, joka voi laukaista tai pahentaa tulehdusta. Muita mahdollisia tekijöitä ovat esimerkiksi virtsarakon limakalvon ärsytykset, virtsan väkevyyden muutokset, ylipaino ja matala kosteuspitoisuus kissan ruokavaliossa.

Kissan idiopaattisen virtsarakontulehduksen hoito voi sisältää useita eri lähestymistapoja. Ensinnäkin, on tärkeää tarjota kissalle rauhallinen ja stressitön ympäristö, muuttaa elinolot kissalle suotuisaksi ja tarjota vaihtuvia virikkeitä tyynnyttämään lajityypillisiä tarpeita. Myös vessoja, ruokailupaikkoja, vesipisteitä sekä tähystyspaikkoja tulisi olla useita. Lisäksi eläinlääkäri voi suositella ruokavalion muutoksia, kuten kosteampaa ruokaa, joka auttaa lisäämään kissan nesteytystä. Tähän voi auttaa myös veden lisääminen märkäruokaan. Kipulääkkeitä annetaan kivun lievittämiseksi. Joissakin tapauksissa voidaan harkita virtsarakon limakalvoa suojaavien lääkkeiden käyttöä tai mielialalääkkeitä. 

On tärkeää huomata, että kissan idiopaattinen virtsarakontulehdus on vakava tila, ja jos havaitset kissallasi siihen viittaavia oireita, sinun tulisi ottaa yhteyttä eläinlääkäriin. Eläinlääkäri pystyy diagnosoimaan taudin ja suosittelemaan sopivia hoitotoimenpiteitä kissallesi. Muistathan että jos kissaasi vaivaa idiopaattinen virtsarakontulehdus, se ei ole käytösongelma, vaan todellista kipua ja epämukavaa oloa aiheuttava sairaus. 
 

Löydä eläinlääkäriasema lähelläsi

IVC Evidensia

Huolettaako lemmikin vointi? Soita eläinlääkärin puhelinneuvontaan

Uutta: tutustu juuri avattuun Evidensia Kauppaan

Evidensia Kauppa