Koira pelkää raketteja – toimi näin!

Kun raketteja ammutaan, koirien karkaamisriski kasvaa huomattavasti. Myös aiemmin kovia ääniä pelkäämätön eläin voi säikähtää yllättävää pamausta.

Ääniherkkä koira reagoi ilotulitteisiin esimerkiksi vinkumalla, läähättämällä, hakeutumalla ihmisten lähelle tai pakenemalla tilanteesta.

Uusi vuosi tai venetsialaiset koiran kanssa – asiantuntijan vinkit:

  • Varmista, että koiran hihna sekä valjaat tai kaulapanta ovat ehjät ja tukevat, jotta lemmikki ei saa pelästyessään riuhtaistua itseään irti.
  • Älä pidä koiraa vapaana aikana, jona ilotulitteita ammutaan. Pelästyessään koira voi hypätä jopa korkean aidan yli.
  • Ulkoiluta koira uuden vuoden aattona jo hyvissä ajoin ennen paukkeen alkua ja uudelleen myöhään yöllä ampumisen lakattua. Sallittu aika rakettien ampumiselle on kello 18–02.
  • Vedä verhot ikkunoiden eteen, laita televisio päälle tai soita esimerkiksi musiikkia pelottavien paukkujen vaimentamiseksi.
  • Käyttäydy mahdollisimman normaalisti, sillä surkuttelu vahvistaa koiran pelkotilaa.
  • Pelokasta koiraa ei tule jättää yksin.
  • Ilotulitteet ovat ihmisten ilo. Älä koskaan ota koiraa mukaan seuraamaan ilotulituksia.
  • Mikäli lemmikkisi on hyvin paukkuarka, uusi vuosi kannattaa viettää ilotulitteiden ulottumattomissa.
  • Ilotulituksia pelkäävä koira voi yhdistää ruudin hajun ilotulitteiden ääneen, joten karkaamisen vaara on suuri vielä pari päivää vuodenvaihteen jälkeenkin.
  • Ota lemmikistäsi talteen haju – esimerkiksi karvaa tai panta – ja laita se puhtaaseen pussiin tai purkkiin. Mikäli koira karkaa, haju auttaa etsijäkoiria löytämään lemmikkisi.

Eläinlääkäriasemilta ensiapua äänipelkoon

Koiran äänipelkoa voi lievittää harjoituksella. Harjoituksessa koira siedätetään pelottavaan ääneen pikkuhiljaa, soittamalla nauhoitettua ääntä ensin hyvin hiljaa ja palkitsemalla koiraa kun se ei reagoi ääneen mitenkään. Jos koira esimerkiksi piiloutuu sängyn alle tai reagoi ääneen muuten, se on liian kovalla. Laske tällaisessa tapauksessa äänen voimakkuutta ja palkitse koiraa jälleen, kun se ei enää reagoi ääneen. Kun koiraa palkitaan ääneen reagoimattomuudesta, se alkaa yhdistää äänen mukavaan palkintoon.

Siedätysterapia saattaa kestää useita kuukausia, ja parhaiden tulosten saamiseksi on hyvä ottaa yhteyttä ongelmakoirakouluttajaan tai käytöshäiriöihin perehtyneeseen eläinlääkäriin.

Koiraa ei saa milloinkaan pakottaa tilanteeseen, johon se ei luontaisesti menisi, sillä tämä vain pahentaa pelkoa. Kun koira pelkää, se ei opi.

Voit helpottaa lemmikkisi oloa myös eläinlääkäriasemilta tai apteekista saatavilla rauhoittavilla feromonivalmisteilla, joiden käyttö on hyvä aloittaa noin kaksi viikkoa ennen vuodenvaihdetta. Apua juuri sinun koirallesi sopivimman valmisteen valintaan ja ohjeet valmisteen turvalliseen käyttöön saat eläinlääkäriltä tai ongelmakoirakouluttajalta. Eläinlääkäriltäsi voit kysyä myös reseptiä aattopäivänä annettavalle lääkitykselle.

Mikäli uusi vuosi aiheuttaa koirallesi ahdistusta, ota yhteyttä lähimpään Evidensia-eläinlääkäriasemaasi

Löydä eläinlääkäriasema lähelläsi

IVC Evidensia

Huolettaako lemmikin vointi? Soita eläinlääkärin puhelinneuvontaan

Uutta: tutustu juuri avattuun Evidensia Kauppaan

Evidensia Kauppa