Koiran murrosikä

Murrosiällä tarkoitetaan ikää, jolloin koira saavuttaa sukukypsyyden.

Murrosikä ajoittuu yleensä noin 7–12 kuukauden ikään. Narttukoira tulee ensimmäistä kertaa juoksuun, uroskoira alkaa kiinnostua narttukoirista. Nartun juoksu kestää noin 3–4 viikkoa ja jotta ei-toivotuilta pennuilta vältyttäisiin, tulee narttu pitää erossa uroksista juoksujen ajan. Murrosikään saattaa liittyä myös muita käytösmuutoksia, kuten lisääntynyt säikähtely sekä pelko tietyissä tilanteissa tai omien rajojen koetteleminen. Vaihe menee yleensä ohi keskimäärin noin 1,5 vuoden ikään mennessä.

Koiran voi sterilisoida tai kastroida jo pentuna. Joissakin maissa (esim. Englanti, USA) koirat kastroidaan jo ennen luovutusikää. Myös sterilisointi suoritetaan näissä maissa hyvin varhain. Yläikärajaa ei ole, mutta suurin terveydellinen hyöty sterilisoinnista/kastraatiosta saavutetaan leikkaamalla koira nuorella iällä.

Koiraa ei ole välttämätöntä kastroida tai sterilisoida, mutta se voi helpottaa koiran elämää vähentämällä hormonaalisesta toiminnasta aiheutuvaa stressiä merkittävästi. Hyödyistä voidaan mainita käytöksessä tapahtuvat positiiviset muutokset, sekä sairauksien ennaltaehkäisy; kuten sukupuolihormoneista aiheutuvat kasvainsairaudet (esim. maitorauhaskasvaimet, kiveskasvaimet) ja tulehdussairaudet (kohtutulehdus).

Narttukoiralla ikävä jälkiseuraus on joissakin tapauksissa tahaton virtsankarkailu. Riski on suurempi suurirotuisilla koirilla, jotka sterilisoidaan hyvin nuorella iällä. Sekä uroksilla, että nartuilla turkin laatu saattaa muuttua pentumaisemmaksi ja pehmeämmäksi sterilisaation tai kastraation seurauksena.

Sterilisaatiosta voit lukea lisää täällä
Kastraatiosta voit lukea lisää täällä

Perinteisten leikkausmenetelmien lisäksi koiran sterilisaatio onnistuu osassa Evidensia -klinikoista myös tähystysmenetelmällä. Tähystyssterilisaatiolla tarkoitetaan narttukoiran sterilisaatiota, joka suoritetaan tähystimellä hyvin pienestä haavasta navan kohdalta.

Tähystin on pienellä kameralla varustettu putki, jonka kautta leikkausvälineet kuljetetaan vatsaonteloon. Tähystämällä suoritetusta sterilisaatiosta toipuminen on tavanomaiseen avoleikkaukseen verrattuna nopeampaa. Tässä toimenpiteessä koiralta poistetaan ainoastaan munasarjat. On pystytty osoittamaan, että pelkällä munasarjojen poistolla voidaan yhtä lailla ennaltaehkäistä kohtutulehdusta ja muita hormonaalisia muutoksia kohdun alueella. Myös uroksen vatsaontelossa sijaitsevat piilokivekset voidaan poistaa tähystämällä avoleikkauksen sijasta.

Voit lukea tähystyksellä tehtävistä toimenpiteistä lisää täältä

Löydä eläinlääkäriasema lähelläsi

IVC Evidensia

Huolettaako lemmikin vointi? Soita eläinlääkärin puhelinneuvontaan