Koiran ruoka-aineallergia

Koiran ruoka-aineallergia on sairaus, jonka oireista, aiheuttajista ja hoidosta on paljon tutkimustuloksia, mutta itse sairastumisprosessia ei kaikilta osin vielä täysin tunneta. Ruoka-aineallergiaan sairastuvat yhtä lailla nartut ja urokset, steriloidut ja kastroidut kuin steriloimattomat ja kastroimattomat koirat.

Koiran ruoka-aineallergia voi puhjeta missä iässä tahansa, mutta yli kolmasosa potilaista sairastuu alle 1-vuotiaana. Jos koiralla ilmenee kutinaa alle puolen vuoden iässä, on todennäköisempää, että se johtuu ruoka-aineallergiasta kuin atopiasta.

Ruoka-aineallergia vai intoleranssi?

Koiran allergia on oman immuunijärjestelmän ylimitoitettu reaktio tekijään, jonka keho olettaa haitalliseksi. Intoleranssi sen sijaan ei liity immuunijärjestelmän toimintaan, vaan on ruuansulatuskanavan reaktio sopimattomaan ruokaan. Intoleranssin oireet ovat yleensä oksentelu ja ripuli. Hoito on sama sekä intoleranssiin että allergiaan: oireiden aiheuttajan välttäminen.

Allergiaa aiheuttavat ruoka-aineet?

Mikä tahansa ruoka-aine voi aiheuttaa ruoka-aineallergiaa, mutta joidenkin ruoka-aineiden on todettu aiheuttavan useammin allergiaa kuin toisten. Tällaisia aineita koirien ruuissa ovat esimerkiksi naudanliha, maitotuotteet, kana, lammas, kala, kananmunat, maissi, vehnä ja soija. Kaikki luetellut aineet ovat hyvin tavallisia koiranruuan raaka-aineita. Allergisten reaktioiden todennäköisyys kasvaa, kun altistus tapahtuu usein ja suurissa määrissä, siksi yleisimmille raaka-aineille herkistytään useammin kuin harvinaisemmille.

Koiran ruoka-aineallergian oireet

Iho-oireet, jotka eivät liity mihinkään tiettyyn vuodenaikaan tai muuhun ulkoiseen ärsykkeeseen (kuten vaikka likaisessa vedessä uimiseen) ovat ruoka-aineallergian tyypillisin oire. Kutina ja ihottuma voivat esiintyä kaikkialla koirassa tai rajoittua tiettyihin alueisiin.

Tyypillisiä ihottuman esiintymäalueita ovat tassut, korvat, kuono, leuka, alavatsa ja peräaukon ympäristö. Korvatulehdukset, ihon punoitus ja kuiva, kutiava iho ovat mahdollisia ruoka-aineallergian oireita.

Koska koira raapii kutisevia alueita, niille voi allergisen reaktion lisäksi kehittyä sekundäärinen tulehdus ihon rikkoutuessa, kun bakteerit tai hiivat pääsevät lisääntymään vaurioituneella iholla. Ruoka-aineallergisilla koirilla on myös todettu suoliston toimintahäiriöitä enemmän verrattuna ei-allergisiin.

Kuvat: Babette Taugbol, DVM

Koiran ruoka-aineallergian diagnosointi

Koiran allergia on vaikea diagnosoida ja eläinlääkärisi saattaa ohjata potilaan ihotauteihin perehtyneelle eläinlääkärille. Aluksi omistaja haastatellaan tarkkaan koiran yleiseen terveyshistoriaan ja ruokavalioon liittyen. Tätä varten omistajan on hyvä tuoda mukanaan tarkat muistiinpanot koiran ruokinnasta ja ruokavaliosta. Muistiinpanoissa eritellään ne ruoka-aineet, joita koiran ruokavalio sisältää. Nämä löytynevät valmisteiden pakkausselosteista.

Ennen kuin on syytä vahvasti epäillä ruoka-aineallergiaa, on muut mahdolliset oireiden aiheuttajat, kuten sisä- tai ulkoloistartunnat ja ihon bakteeri- ja hiivainfektiot syytä sulkea pois ja hoitaa.

Sopivien testien puute hankaloittaa koiran ruoka-aineallergian diagnosointia, samoin sekundääriset tulehdukset ja puutteelliset tiedot koiran elinhistoriasta. Osalla ruoka-aineallergisista koirista taudinkuva on hyvin samankaltainen kuin atopiassa, ja joillakin koirilla sekä ruoka-aineet, että ympäristöallergeenit aiheuttavat oireita. Ihotestein ja vasta-ainemäärityksin ei voida erottaa ruoka-aineallergisia koiria terveistä koirista, vaan luotettavin tapa selvittää koiran ruoka-aineallergian aiheuttajat on eliminaatiodieetti haastevaiheineen.

Eliminaatiodieetti

Eliminaatiodieetti on aikaa vievä ja omistajan sitoutumista vaativa diagnosointikeino, mutta se on myös ainoa varma tapa tunnistaa koiran ruoka-aineallergia ja sen aiheuttajat.

Eliminaatiodieetti aloitetaan valitsemalla koiralle yksi täysin uusi proteiinilähde ja jokin koiralle uusi hiilihydraattilähde. Ainesosia, joita koira ei ole ennen syönyt, voivat olla esimerkiksi ankan, jäniksen tai peuran liha ja maniokki (eli tapioka) tai peruna. Koiran aiemmin elämässään syömistä ruuista tietysti riippuu, mikä sille on uusi raaka-aine.

Dieetin voi toteuttaa joko tekemällä koiran ruuan itse tai ostamalla eliminaatiodieettiä varten suunniteltua valmisruokaa. Valmisruuat sisältävät joko harvemmin käytettyjä proteiinin ja hiilihydraatin lähteitä, tai sitten ainesosat on hydrolysointiprosessilla pilkottu molekyylitasolla niin pieniksi, että koiran immuunijärjestelmä ei enää herkästi reagoi niihin.

Ruuan valintaan tai valmistukseen kannattaa kysyä neuvoa eläinlääkäriltä, sillä eliminaatiodieetin luotettava toteuttaminen vaatii huolellista suunnittelua. Kasvavalle koiralle suositellaan teollista valmisruokaa, jotta kasvavan koiran ravitsemukselliset tarpeet varmasti täyttyvät. Eliminaatiodieettiin tarkoitettuja valmisruokia saa lähinnä eläinlääkäriasemilta.

Valitun ruuan tulisi sisältää mahdollisimman vähän lisäaineita. Kun sopivaan ruokaan on päädytty, omistajan tulee sitoutua syöttämään koiralleen vain kyseistä ruokaa – ja vettä. Ei siis herkkupaloja, puruluita, ravintolisiä, purutabletteja, piimää tai mitään muuta ylimääräistä eliminaatiodieetin aikana. Eliminaatiodieetin pituus on ihopotilailla yleensä noin 8 viikkoa.

Jos ruoka-aineallergisen koiran eliminaatiodieetti onnistuu, koiran allergiset oireet alkavat vähetä. Tähän voi mennä useita viikkoja, joten kannattaa varautua olemaan kärsivällinen. Jos oireet eivät vähene, kyseessä ei ehkä ole ruoka-aineallergia tai sitten valitussa dieetissä on mukana jokin ainesosa, jolle koira on jo ehtinyt herkistyä. Jos oireet eivät ensimmäisellä kokeilulla häviä, suositellaan eliminaatiodieetin toteuttamista uudelleen eri raaka-aineilla.

Eliminaatiodieetin haastevaihe

Ruoka-aineallergiadiagnoosin varmistamiseksi on tärkeää suorittaa eliminaatiodieetin haastevaihe. Diagnoosiksi voidaan varmistaa ruoka-aineallergia vaihtamalla oireettoman koiran eliminaatiodieetti takaisin sen aiempaan ruokavalioon. Jos oireet palaavat, koira on allerginen jollekin tekijälle entisessä ruuassaan. Haastevaiheessa oireet palaavat yleensä nopeasti, joko muutamassa päivässä tai viimeistään 1-2 viikon kuluessa entiseen ruokaan siirtymisestä. Oireileva koira siirretään takaisin eliminaatiodieetille, ja kun oireet taas häviävät, sen ruokaan voi lisätä yhden uuden raaka-aineen kerrallaan. Näin saadaan selville tarkasti, mitkä aineet aiheuttavat oireita.

Hoitosuunnitelma

Koiran ruoka-aineallergian hoitona on oireita aiheuttavan raaka-aineen/aineiden täydellinen välttäminen. Eläinlääkärit ja eläinruokien asiantuntijat osaavat neuvoa erilaisia vaihtoehtoja koiran ruokintaan, kun koiran allergiaa aiheuttavat ruoka-aineet on tunnistettu.

Eliminaatiodieetin toteuttaminen on aikaa vievää, mutta usein koiran omistajalle palkitsevaa. Oikealla hoidolla ja ruokavaliolla koiran ruoka-aineallergia saadaan yleensä kuriin, ja koira voi elää pitkän ja terveen elämän.

Mirja Kaimio
ELT, pieneläinsairauksien erikoiseläinlääkäri
Evidensia Eläinlääkäripalvelut

Löydä eläinlääkäriasema lähelläsi

IVC Evidensia

Huolettaako lemmikin vointi? Soita eläinlääkärin puhelinneuvontaan