Koiran terveellinen ruokinta

Koiraeläimet ovat ensisijaisesti lihansyöjiä, ja niiden ruuansulatuskanava on lyhyt verrattuna sekasyöjiin. Koiran ruuansulatuskanava on myös tilavuudeltaan pieni, mikä tarkoittaa että koiran tulisi saada korkeaenergistä ruokaa, jotta ruuan päiväannos ei olisi kooltaan liian suuri.

Koiran ruuansulatus perustuu entsyymien toimintaan ja ravinteiden imeytyminen tapahtuu pääasiassa ohutsuolessa. Paksusuolessa ravintomassasta imeytyy elimistöön enää lähinnä nestettä.

Koiran ravitsemukselliset tarpeet

Koiran hampaisto on erikoistunut ruuan paloittelemiseen, ei hienontamiseen, toisin kuin kasvissyöjillä. Jos koiralle antaa pureskeltavaksi porkkanan, se nielee sen isoina paloina eikä hyödy ravitsemuksellisesti mitenkään, sillä kasvisten soluseinämät tulisi rikkoa joko mekaanisesti tai kypsentämällä, ennen kuin koira hyötyisi kasvin ravintoarvosta jotenkin.

Porkkanat eivät hienonnettunakaan riittäisi koiran ravinnontarvetta tyydyttämään, sillä koiran täytyy saada ravinnostaan myös rasvoja ja hyvälaatuista proteiinia. Aikuinen koira pystyy käyttämään energiakseen tärkkelystä melko tehokkaasti, mutta koiran ravinnon ensisijaisena energianlähteenä tulisi olla rasva. Proteiini taas toimii kudosten rakennusaineena ja auttaa soluja uusiutumaan.

Vitamiinien ja hivenaineiden saannin varmistaminen

Koira tarvitsee myös vitamiineja, hiven- ja kivennäisaineita, joiden saannin tulisi olla riittävää ja tasapainoista etenkin kasvavalla koiralla. Pentu on aikuista koiraa paljon alttiimpi puutostiloille, jos sen ravitsemus on epätasapainossa. Tämä johtuu siitä, että kasvavan koiran ruuansulatus on vielä kehittymätön ja se tarvitsee ruuasta saatavia suojaravinteita, energiaa, hiven- ja kivennäisaineita paljon tiiviimmässä syklissä kuin aikuinen koira. Aikuinen koira voi elää viikon pelkällä kaurapuurolla vahingoittumatta pysyvästi, mutta pennun kasvulle sellainen olisi vaarallista.

Terveellisen ravinnon erityispiirre on ruoan sulavuus

Ihmiselle suositellaan usein kuitupitoista ravintoa, paljon täysjyväviljaa ja kasviksia. Ihmisen ruuansulatus ottaa koiraan verrattuna tehokkaasti talteen ruuan sisältämät ravinteet, ja ihminen saattaa voida oikein hyvin vähärasvaisella, paljon hiilihydraatteja ja kuituja sisältävällä ruokavaliolla. Koiran lyhyempi ja nopeampi ruuansulatus sen sijaan tarvitsee helposti sulavaa ja erittäin energiapitoista ruokaa, jotta koira saisi ruuasta kaiken tarvitsemansa.

Koiran elimistö käyttää eläinperäistä proteiinia hyödykseen tehokkaasti, ja sitä tulisi olla koiran ruuassa runsaasti, koiran aktiivisuustasosta riippuen ruuan kuiva-ainepitoisuudesta noin 20–30%.

Rasva on koiran ensisijainen energianlähde, ja jos koira kuluttaa paljon (esim. rekikoirat, metsästyskoirat) sen ruuan kuiva-ainepitoisuudesta kolmannes voi olla rasvaa. Kotikoiralle liika rasva aiheuttaa ensisijaisesti ylipainoa, jolla taas on monia haittavaikutuksia koiran terveydelle. Tarkkaile siis koirasi painoa ja valitse ruoka sen kulutuksen mukaan.

Koira ei varsinaisesti tarvitse hiilihydraatteja, mutta pystyy käyttämään ravinnokseen kohtuullisia määriä esimerkiksi kypsennettyä viljaa. Kuitujen määrää koiran ruuassa ei kannata liioitella, sillä koiran ruuansulatuskanavan tilavuus on rajallinen. Koira ei siis hyödy täysjyvätuotteista samalla tavoin kuin ihminen.

Vaihtoehtojen viidakko koiran ruokinnassa

Koirille on tarjolla monia erilaisia laadukkaita kaupallisia ruokintavaihtoehtoja: kuivamuonaa, purkkiruokaa, pakastettua tuore- ja raakaruokaa. Vaihtoehtoisesti koiran ruokinta voi pohjautua osaksi ihmisten kotiruokaan. Jos ihmisten ruokien tähteet muodostavat pääosan koiran ravinnosta, voidaan melko varmasti sanoa, että koiran ruokinnassa olisi parantamisen varaa.

Koiraa varten tehty kotiruoka sen sijaan voi olla hyvinkin laadukasta, jos se on koostettu alan ammattilaisen ohjeiden mukaan. Hyvän, oikein tasapainotetun kotiruuan teko on vaivalloista eikä aivan halpaa, joten moni koiranomistaja on kääntynyt korkealaatuisten valmisruokien puoleen.

Kuivamuona ja purkkiruoka

Lähes kaikki markkinoilla olevat valmisruuat täyttävät vähintään koiran ravitsemukselliset minimivaatimukset. Valmisruokien laaduissa ja valmistustavoissa on eroja, ja yksi tapa erottaa joukosta muita laadukkaammat ruuat on tutkia raaka-ainelistaa.

Listan alkupäässä tulisi olla yksi tai useampia eläinperäisen proteiinin lähteitä. Jos lista alkaa kasvikunnan tuotteilla, ruoka ei todennäköisesti ole kovin laadukasta. Hyvät raaka-aineet maksavat, joten laadukasta ruokaa ei löydy kaikkein halvimpien ruokien joukosta. Toisaalta korkeatasoista ruokaa annostellaan vähemmän sen paremman sulavuuden ja energiapitoisuuden vuoksi ja lopulta terveyttä edistävä hyvätasoinen ruoka ei tule kovinkaan paljon halparuokia kalliimmaksi. Laadukas valmisruoka on turvallinen ja yksinkertainen tapa ruokkia koira.

Valmistajilta löytyy erilaisia ruokavaihtoehtoja pennusta senioriin. Jos olet epävarma ruuan valinnassa, kysy neuvoja eläinlääkäriltäsi, joka ottaa huomioon koirasi iän ja rodun erityispiirteet terveyttä edistävän ruokavalion valinnassa.

Tuorepakasteet koiralle

Suomessa valmistetaan myös laadukkaita tuorepakasteita, jotka kattavat koiran ravitsemukselliset tarpeet. Tällainen ruokinta on usein hiukan kalliimpaa ja vaivalloisempaa kuin kuivamuonalla ruokkiminen, mutta toiset kokevat sen sopivan koiralleen paremmin.

Pakasteissa voi olla mukana kypsennettyjä hiilihydraatteja tai ne voivat olla raakaruokintaan tarkoitettuja. Myös liha voi olla joko kypsennettyä tai raakaa. Tarkastettu kotimainen liha on koiralle turvallista myös raakana, mutta saattaa vaatia totuttelua, jos koira ei ole aiemmin sitä syönyt.

Koiran raakaravinto

Raakaruokinnassa koiran ruokinta pyritään järjestämään mahdollisimman alkuperäisellä tavalla, jolloin sen ravinto koostuu lihasta, luista ja kasvissoseista. Tämä jäljittelee sitä sisältöä, minkä villi koiraeläin saisi saaliistaan.

Raakaruokinnan riskejä ja hyötyjä ei ole vielä kovin paljon tutkittu. Riskeinä ovat ainakin kasvavan koiran ravinnon tasapainottamisen vaikeus – raakaruokinnassa ruokkijalla on suuri vastuu tämän suhteen – ja luiden syömisestä johtuvat suolitukokset ja -vauriot. Lisäksi raakaruoka pilaantuu herkästi, joten siihen liittyvät säilytysongelmat on huomioitava.

Eläinlääkäriltä ostettavat erikoisruuat

Koirat, joilla on jokin pysyvä sairaus, kuten sydämen vajaatoiminta, diabetes tai haiman vajaatoiminta, tarvitsevat eri tavoin koostettua ravintoa kuin terveet koirat. Eläinlääkäreiden kautta on mahdollista ostaa erikoisruokia, jotka ottavat huomioon kunkin sairauden mukanaan tuomat rajoitteet. Terapeuttisilla ruoilla on suuri merkitys usean sairauden hoitosuunnitelmassa.

Koiralle, joka tarvitsee erikoisruokavaliota, on erityisen haitallista antaa ylimääräisiä makupaloja tai ruuantähteitä. Esimerkiksi sydämen vajaatoiminnasta kärsivän koiran ruokavaliossa ei saisi olla suolaa, sillä se lisää nesteen kertymistä elimistöön. Tällöin omistajan täytyy pidättäytyä antamasta koiralleen ihmisten herkkuja kuten juustoa tai makkaraa.

Sairauden hoitoon tarkoitettuja erikoisruokia saa vain eläinlääkäriltä, sillä niiden syöttäminen omistajan oman harkinnan mukaan saattaa olla jopa haitallista. Oikeaan tarkoitukseensa käytettynä erikoisruuat voivat antaa sairaalle koiralle lisää elinaikaa ja parantaa elämänlaatua.

Lihavuus liittyy ruokintavirheisiin

Koiran ylipaino altistaa koiran eri sairauksille ja ylipainoinen koira sairastuukin normaalipainoista koiraa herkemmin esimerkiksi sokeritautiin. Lisäksi koiran ylipaino rasittaa myös niveliä.

Koirista jopa 20 prosenttia sairastaa kivuliasta kroonista nivelrikkoa ja yli 12-vuotiaista kissoista jopa 90 prosenttia. Painon pudottamisella voidaan helpottaa iäkkään lemmikkisi liikkumiseen liittyviä ongelmia ja koirille voidaan antaa ravintolisää tai valmisruokaa, joka sisältää nivelruston rakennusainetta, kondroitiinia.

Ylipainon kehittymistä vältetään tarjoamalla koiralle sen aktiivisuuteen ja ikäkauteen sopivaa ravintoa riittävän pieninä annoksina. Säännöllinen kuntoliikunta edistää koirasi hyvää lihaskuntoa ja auttaa pysymään ihannepainossa. Samalla tulee edistettyä myös omistajan terveyttä.

Ruokinko oikein?

Koiran vointia tarkkailemalla voi melko pitkälle päätellä, onko koiran ruokinta kohdallaan. Jos koira on hoikka ja lihaksikas ja sen turkki on vahva ja kiiltävä, perusasiat ovat todennäköisesti kunnossa. Ihannetilanteessa koiran silmät ja korvat ovat aina puhtaat ja rähmättömät ja ulosteet pieniä ja kiinteitä. Suuret, löysät ulosteet jatkuvasti eivät ole normaaleja, vaan viittaavat joko ruuan huonoon sulavuuteen tai johonkin sairauteen.

Kun käyt koirasi kanssa eläinlääkärillä niin ota eläinlääkärin kanssa puheeksi terveellinen koiran ruokinta ja varmista, että koiran ruokinta täyttää myös koiran ravintotarpeet.

Löydä eläinlääkäriasema lähelläsi

IVC Evidensia

Tilaa eläinlääkärin hoitovinkit sähköpostiisi

IVC Evidensia

Huolettaako lemmikin vointi? Soita maksuttomaan eläinlääkärin neuvontanumeroon 020 1800 900