Koiran vesihäntä

Vesihäntä on melko yleinen vaiva paljon uivilla koirilla.

Koiralle, joka ui paljon kylmässä vedessä ensin harjoittelematta ja tottumatta, voi kehittyä vesihäntä. Vaiva on yleinen esimerkiksi labradorinnoutajilla ja spanieleilla. Vesihäntä on erittäin kivulias tulehdustila, jonka aiheuttavat kylmyys ja voimakkaan, tottumattoman lihaksen rasitus. Vesihännän vaivatessa koiran häntä ja takapää ovat kosketusarkoja ja koiran voi olla vaikea istuutua alas. Paitsi uidessa, vesihäntä voi syntyä silloinkin, kun koira esimerkiksi riehuu normaalia enemmän kastelulaitteen alla.

Koiralle voi tulla vesihäntä, tai uimarin häntä, jos koira on esimerkiksi viettänyt kauan aikaa sateessa tai altistunut kylmälle uimisen jälkeen. Oireena on hännän roikkuminen velttona alaspäin.

– Vesihännän vaivatessa koiran häntä saattaa näyttää halvaantuneelta tai murtuneelta. Uimarin hännäksikin kutsuttu vesihäntä vaatii tulehduskipulääkitystä ja lisäksi eläinlääkärin on hyvä varmistaa, ettei häntä todella ole murtunut, muistuttaa ortopedi Jan Räihä.

Vesihäntä paranee usein itsestään mutta tarkkaile oireita

Vesihäntä paranee usein levossa parissa päivässä. Pidä koira kuivana ja lämpimässä. Vesihäntä on myös helposti uusiutuva vaiva. Ennaltaehkäistäksesi vaivan uusiutumista, kuivaa koira huolella aina uimisen ja sateen jälkeen.

Myös esimerkiksi koiran anaalirauhastulehdus sekä jotkut muut kiputilat saattavat muistuttaa oireiltaan vesihäntää, minkä vuoksi koira on syytä toimittaa eläinlääkärin tarkastettavaksi oireiden vaivatessa.

Mikäli epäilet koirallasi vesihäntää, ota yhteyttä lähimmälle Evidensia-eläinlääkäriasemallesi.

Löydä eläinlääkäriasema lähelläsi

IVC Evidensia

Huolettaako lemmikin vointi? Soita eläinlääkärin puhelinneuvontaan