Koiran viilennys – Lue vinkit lämpöhalvauksen ehkäisemiseenKoiran lämpöhalvaus on vaarallinen tila. Suurimmat riskit saada lämpöhalvaus ovat pysähtyneeseen autoon jääminen, rasitus kuumassa ja kosteassa säässä sekä tilanteet, joissa koira jää aurinkoon ilman vettä tai mahdollisuutta siirtyä varjoon. 

Lämpöhalvauksen oireita ovat voimakas läähätys, levottomuus, kuolaaminen ja hoipertelua. Lisäksi limakalvot ja etenkin ikenet voivat olla väritykseltään sinertävät, purppurat tai kirkkaanpunaiset. 

Jos koiralla on lämpöhalvauksen oireita, se kannattaa tuoda viipymättä eläinlääkärin tarkistettavaksi. Viilentäminen on tärkeintä ensiapua ja se on aloitettava jo ennen eläinlääkäriin pääsyä. 

Lue lisää koiran lämpöhalvauksesta tästä.

Helpot viilennyskeinot 

Koiran oloa voi helpottaa tukalilla helteillä helposti sellaisilla keinoilla, joiden toteuttamiseen ei tarvita erityisiä välineitä. Ne ehkäisevät hyvin lämpöhalvausta. 
  • Uiminen luonnonvesissä viilentää koiraa. Samalla uiminen on tehokasta ja monipuolista liikuntaa. Jos koira ei pidä uimisesta, jo rantavedessä leikkiminen ja usein riittää saamaan koiran märäksi ja viilentymään. Koiran turkki on usein ohuempaa mahasta, joten mahan kastuminen viilentää koiraa tehokkaasti. 
  • Viileällä vedellä kastelu on ilmeinen ja toimiva keino hellepäivien viilentymiseen. Muista kuitenkin, että veden ei ole tarpeellista olla jääkylmää. Viileä vesi riittää. 
  • Viilennystakki pyyhkeestä on helppo tehdä kotona. Ompelutaitoiset voivat helposti muokata pyyhkeestä koiralle sopivan takin. Pyyhkeen voi myös vain sitoa koiran ylle. Kun pyyhkeen kastelee ja pukee koiralle, se tarjoaa nopean viilennyksen koiralle. 
  • Koiran makuupaikan viilennys kylmäkalleilla toimii hyvin sisällä. Kylmäkallet tulee sijoittaa pedin alle tai jonkin peiton tai kankaan alle. Näin kylmäkallet eivät pääse suoraan kosketuksiin koiran kanssa eivätkä aiheuta koiralle paleltumia. 
  • Tuulettimen tai ilmalämpöpumpun edessä vilvoittelu toimii koirille aivan yhtä hyvin kuin ihmisille. Lämpiminä päivinä koiran oma peti kannattaa sijoittaa tuulettimen tai ilmalämpöpumpun alle. Tämä on erityisen tärkeää, jos koira on ulkona ollut helteessä. 
  • Jääpalat ovat oiva keino pitää koiran vesi raikkaana ja viileänä. Koiralle voi myös antaa jääpaloja jyrsittäväksi sellaisenaan. Myös pehmeää ruokaa voi jäädyttää jyrsittäviksi paloiksi. Ruoan syömisestä tulee näin samalla tavallista aktivoivampaa. 
  • Karvojen ajelu helpottaa usein koiran tukalaa oloa. Erityisesti paksuturkkisten koirien oloa helpottaa, jos niillä on kesällä lyhyempi karva. Paksu turkki saattaa estää lämmön haihtumista ja edes vesi ei välttämättä pääse iholle asti. 

Löydä eläinlääkäriasema lähelläsi

IVC Evidensia

Huolettaako lemmikin vointi? Soita eläinlääkärin puhelinneuvontaan

Uutta: tutustu juuri avattuun Evidensia Kauppaan

Evidensia Kauppa