Koiran virtsakivet

Koiran virtsakiteet ovat pieniä mineraalikertymiä koiran virtsarakossa ja virtsateissä. Virtsakiteet syntyvät, kun mineraalien ja muiden kuona-aineiden osuus koiran virtsassa kasvaa liian korkeaksi, ja osa näistä saostuu suolan kaltaisiksi virtsakiteiksi, jotka yhteen kerääntyessään voivat muodostaa virtsakiviä.

Lue lisää virtsakivien oireista

Virtsakiviä voi muodostua koiran munuaisaltaisiin, virtsanjohtimiin tai virtsarakkoon, ja etenkin uroskoirilla virtsakivet voivat juuttua pitkään ja kapeaan virtsaputkeen. Yleisimmin virtsakivet kehittyvät koiran virtsarakossa. Pahimmillaan kiven läpimitta voi olla useita senttejä, ja se voi jopa tukkia koiran virtsatien. Tällöin tilanne on jo vakava.

Hoitomuoto valitaan kivien koon ja tyypin mukaan

Eläinlääkäri saattaa harvinaisessa tapauksessa tuntea suuret virtsakivet koiran vatsaa tunnustelemalla ja joskus oireettomatkin virtsakivet havaitaan rutiinitarkastuksen yhteydessä. Tavallisimmin virtsakivet havaitaan röntgen- tai ultraäänitutkimuksella, jolloin myös kivien tarkka määrä ja sijainti saadaan selville.

Virtsanäytteen tutkiminen on ensiarvoisen tärkeää. Edustavin virtsanäyte saadaan punktoimalla näyte suoraan virtsarakosta. Tämä on koiralle kivuton toimenpide. Virtsan pH, väkevyys ja sakka tutkitaan ja mahdollisten virtsakiteiden koostumus selvitetään. Lisäksi virtsanäyte viljellään, sillä virtsakivet altistavat koiran virtsateiden bakteeritulehdukselle. Kiteiden koostumuksen ja virtsan pH:n avulla voidaan saada viitteitä siitä, mistä mineraaleista virtsakivet ovat muodostuneet, mikä auttaa hoitomuodon valinnassa.

Koiralta voidaan ottaa myös verinäyte, josta tutkitaan mm. tulehdus- ja munuaisarvot lemmikin yleistilan kartoittamiseksi.

Virtsakivien hoitomuoto valitaan kivien koon ja tyypin sekä koiran kunnon mukaan. Kiviä voidaan yrittää huuhdella virtsarakosta pois ja etenkin narttukoirilla, joilla on lyhyt ja leveä virtsaputki, tämä saattaa onnistua. Kiviä voidaan myös liuottaa pois erikoisruokavaliolla, mutta tämä on hidas hoitomuoto, joka ei tehoa kaikkiin virtsakiviin. Leikkaushoito sen sijaan tuo nopean avun, jos tilanne on kehittynyt akuutiksi.

Erikoisruokavalio hoidon tukena

Virtsakivistä kärsiville koirille on suunniteltu erikoisruokia, joissa voi olla esimerkiksi vähemmän proteiinia, magnesiumia ja fosforia kuin tavallisissa koiranruuissa. Ruokavalio- ja lääkehoitoa voidaan käyttää yksinään tai leikkaushoidon tukena. Mikäli koiralla on alttius virtsakivien kehittymiselle, eläinlääkäri laatii sille hoitosuunnitelman, johon kuuluu muun muassa virtsanäytteen tutkiminen säännöllisesti.

Tärkeä osa virtsakivien ennaltaehkäisyssä on koiran riittävästä nesteen saannista huolehtiminen, mikä estää virtsan liiallista väkevöitymistä ja vähentää mineraalien kiteytymistä. Lisääntynyt nesteen saanti myös kasvattaa virtsan määrää, mikä huuhtoo jo muodostuneita kiteitä tehokkaammin pois rakosta. Virtsakiteistä kärsivän koiran ruokaan voi lisätä vettä, ellei koira muuten juo tarpeeksi.

Löydä eläinlääkäriasema lähelläsi

IVC Evidensia

Huolettaako lemmikin vointi? Soita eläinlääkärin puhelinneuvontaan