Liikunnan ja levon säätely pennun kanssa sekä luuston kehittyminen

Koira on luonnostaan liikkuva eläin, ja erityisesti nuorena se tuntuu olevan täynnä energiaa. Koiran kasvattajan tehtävänä on tarjota pennulle fyysisiä ja henkisiä virikkeitä, jotka tukevat sen terveellistä kehitystä uudessa kodissa. Pentuaikana on tärkeää antaa pennun liikkua vapaasti ja omaan tahtiin luonnollisessa ympäristössä, pehmeällä ja vaihtelevalla alustalla. 

Esimerkiksi yhteiset metsälenkit ovat erinomaista harjoitusta nuorelle koiralle. Liikunnan tulisi tapahtua koiran omassa tahdissa, ja on tärkeää antaa sen levätä, kun se ilmaisee tarvettaan siihen. Kasvukauden aikana on vältettävä liikaa rasitusta, liukkaita ja joustamattomia alustoja sekä jatkuvaa hyppimistä ja rappusissa kulkemista, jotka voivat ylikuormittaa kehittyviä nivelrakenteita ja aiheuttaa vammoja. 

Koiranpennun voimakkain kasvuvaihe sijoittuu 3–9 kuukauden ikävuoteen, mutta pitkien putkiluiden kasvulinjojen sulkeutuminen voi kestää jopa vuoden ikään asti. Kokonaisvaltainen kasvu jatkuu kuitenkin vielä pitkään, jopa 2–3 vuoden ikään asti, riippuen rodusta. 

Liikunnan ja levon tasapaino on tärkeää koiran koko elämän ajan, mutta erityisesti kasvuvaiheessa, sillä levossa tapahtuu kehitystä ja väsyneenä koiran tapaturmariski kasvaa. Koordinaation kehittäminen on avainasemassa, jotta kasvava koira oppii hallitsemaan kokoaan ja nopeuttaan. Tämä auttaa ehkäisemään nivelvammoja ja muita vaivoja, jotka voivat vaikuttaa koiran elämänlaatuun pitkällä aikavälillä. 

Löydä eläinlääkäriasema lähelläsi

IVC Evidensia

Huolettaako lemmikin vointi? Soita eläinlääkärin puhelinneuvontaan

Uutta: tutustu juuri avattuun Evidensia Kauppaan

Evidensia Kauppa