Koiranpennun ruokinta

Koiranpennun ruokinta on tärkeä osa sen terveyden ja hyvinvoinnin ylläpitämistä.

Vettä tulee olla jatkuvasti saatavilla

Koiranpennulla, kuten myös aikusella koiralla, tulee olla aina raikasta ja puhdasta vettä saatavilla. Koiranpennun päivittäinen vedentarve on noin 50 ml elopainokiloa kohden. Vedentarve voi vaihdella ruoan kosteuspitoisuuden mukaan, joten jos pentu saa paljon kosteaa ruokaa, se juo vähemmän vettä erikseen. Vedensaantia ei tule rajoittaa, ellei koiranpentu kärsi jatkuvasta oksentelusta.

Kuinka usein koiranpentu tulee ruokkia?

Pieni koiranpentu tarvitsee ruokaa neljä kertaa päivässä. Ensimmäinen ateria annetaan pian heräämisen jälkeen, ja sopiva ruokintaväli on noin neljä tuntia.

Kun koiranpentu on noin neljän kuukauden ikäinen, ruokintakerrat voidaan vähentää kolmeen päivässä. Seitsemän kuukauden iässä pentu voidaan ruokkia kahdesti päivässä, aamulla ja illalla. Vuoden ikäisenä useimmat koirat pärjäävät yhdellä ruokintakerralla päivässä.

Tyhjän mahan oksentelu

Jos ruokintakertojen vähentäminen aiheuttaa pentusi oksentelua, erityisesti yöllä tai aamulla, on kyseessä tyhjän mahan oksentelu. Tässä tapauksessa on suositeltavaa palata aiempaan ruokintatiheyteen ja kokeilla vähentämistä uudelleen myöhemmin. Toistuva oksentelu voi ärsyttää ruokatorvea, joten jos ongelma jatkuu, ota yhteys eläinlääkäriin.

Totuta pentu vähitellen uuteen ruokaan

Kasvattajat antavat usein koiranpennun mukaan ruokaa, jota se on syönyt syntymäkodissaan. Tämä ruoka voidaan joko pitää samana tai vaihtaa vähitellen uuteen ruokaan. Äkillinen ruoan vaihto voi aiheuttaa ripulia, joten muutos tulee tehdä asteittain.

Koiranpentu tarvitsee monipuolista ravintoa, joka sisältää proteiineja, hiilihydraatteja, rasvoja, kuituja, vitamiineja, hivenaineita, mineraaleja, antioksidantteja ja rasvahappoja. Erityisesti kalsiumin ja fosforin oikea suhde on tärkeä. Liian suuri tai liian pieni kalsiumin määrä voi olla haitallista.

Kuivaruoka
Kuivaruokamerkeillä on usein eri kokoisille koirille sopivia ruokia. Varmista, että valitsemasi kuivaruoka on täysravintoa ja sopii pennun rodulle ja koon mukaan. Pienille roduille penturuokaa kannattaa jatkaa noin vuoden ikään asti ja isommille roduille noin 1,5 vuoden ikään asti. 

Entä tulisiko pennun nappulat turvottaa? Aivan pienille pennuille toki, jotta ne saavat ruuan syötyä, mutta siinä vaiheessa, kun pentu on jo muuttanut omaan kotiinsa, se pystyy pureskelemaan koviakin nappuloita eikä turvottaminen ole tarpeen. Jos kuivamuonaa turvottaa tuntien ajan, se voi alkaa pilaantua.

Raakaruokinta ja kotiruoka
Raakaruokinta ja kotiruoka ovat vaihtoehtoja, mutta ne vaativat huolellista suunnittelua. Jos koiranpennun vatsa ei kestä raakaruokintaa, ei ole syytä jatkaa sillä. Jos et ole perehtynyt koiran ravitsemukseen, hyvälaatuinen valmisruoka on turvallinen vaihtoehto.

Löysä tai haiseva uloste voi kertoa ruokavalion sopimattomuudesta

Huono ruokavalio voi johtaa heikkoon kasvuun, lihaskatoon, lisääntyneeseen sairasteluun, elottomaan turkkiin, anemiaan, oppimisvaikeuksiin ja syömättömyyteen. Jos pennulla on ilmavaivoja, löysää ulostetta tai pahalta haisevaa ulostetta, ruokavaliossa voi olla ongelmia. Ripulin jatkuessa koiranpennun yleiskuntoa tulee seurata tarkasti ja tarvittaessa viedä eläinlääkäriin.
Kolme koiranpentua syömässä ruokaa.

Löydä eläinlääkäriasema lähelläsi

IVC Evidensia

Huolettaako lemmikin vointi? Soita eläinlääkärin puhelinneuvontaan

Uutta: tutustu juuri avattuun Evidensia Kauppaan

Evidensia Kauppa