Miksi koira syö ruohoa?

Kesän koittaessa useat koirat syövät mielellään ruohoa, mikä saattaa hämmentää omistajaa. Syyt käytökselle ovat moninaisia.

Koiran ruohonsyöntiä ei ole erikseen tieteellisesti tutkittu, eikä meillä sen vuoksi ole varmoja ja yksiselitteisiä syitä tähän käytökseen.

Vaikuttaa yksinkertaisesti siltä, että osa koirista pitää uuden, tuoreen ruohon mausta.

Koira saattaa syödä runsaasti ruohoa pahoinvoinnin tai närästyksen itsehoitomenetelmänä, ja joskus ajatellaan, että koira ”puhdistaa” ruuansulatuskanavaansa ruohoa syömällä. 

Todellisuudessa runsas ruohonsyönti voi vastoin uskomuksia ärsyttää suolistoa entisestään ja aiheuttaa koiralle ruuansulatuskanavan oireita.

Runsas ruohonsyönti voi olla oire sairaudesta

Jos koiran ruohonsyönti on maanista, taustalla saattaa olla esimerkiksi mahasuolikanavan tulehdustila. Joskus kyseessä voi olla myös käytöshäiriö.  

Jos koira syö erityisen paljon ruohoa, kannattaa omistajan varata aika tarkempiin tutkimuksiin. 

Pahimmillaan koira voi syödä niin paljon ruohoa, että sille aiheutuu leikkaushoitoa vaativa mahalaukun tai suolen tukostila. Jos huomaat koirasi syövän erityisen paljon ruohoa, on syytä tarkkailla tiiviisti, ettei sillä esiinny suolitukoksen oireita: oksentelua, syömättömyyttä, vaisuutta tai ulostamattomuutta.

Paljon ruohoa syövälle koiralle voi käydä myös niin, että karkea ruohonkorsi jää kiinni ohueen nielun limakalvoon ja kääntyy kohti nenää. 

Jos koira alkaa ruohoa syötyään kröhiä, aivastella ja on hyvin levoton, on ruohonkorsi saattanut juuttua nenänieluun kitalaen alle. Tällöin ruohonkorsi poistetaan nukutuksessa.  

Löydä eläinlääkäriasema lähelläsi

IVC Evidensia

Huolettaako lemmikin vointi? Soita eläinlääkärin puhelinneuvontaan