Miksi koira syö ruohoa?

Videolla eläinlääkäri Elina Routti Evidensia Aurinkolahdesta vastaa, miksi koira syö ruohoa tai heinää.

Kesän koittaessa useat koirat syövät mielellään ruohoa, mikä saattaa hämmentää omistajaa. Syyt käytökselle ovat moninaisia.

– Koiran ruohonsyöntiä ei ole erikseen tieteellisesti tutkittu, eikä meillä sen vuoksi ole varmoja ja yksiselitteisiä syitä tähän käytökseen, pieneläinsairauksien erikoiseläinlääkäri Anna-Clara Blomqvist Eläinlääkäriasema HauMausta kertoo.

Vaikuttaa yksinkertaisesti siltä, että osa koirista pitää uuden, tuoreen ruohon mausta.

– On ehdotettu, että koira syö runsaasti ruohoa pahoinvoinnin tai närästyksen itsehoitomenetelmänä. Tiedetään, että karkeat ruohonkorret raapivat nielua ja ruokatorvea ja ruohon sisältämä runsas kuitumäärä aktivoi mahalaukun lihastyötä sekä oletetusti lisää mahahappojen tuotantoa, eläinlääkäri sanoo.

Ruohonsyöntiä on myös pidetty koiran tapana niin sanotusti puhdistaa kehoaan, mutta se, miksi koiran pitäisi puhdistaa itseään tai tyhjentää mahalaukkuaan ruohonsyönnin avulla, on mysteeri. Todellisuudessa runsas ruohonsyönti voi vastoin uskomuksia ärsyttää suolistoa entisestään ja aiheuttaa koiralle ruuansulatuskanavan oireita.

Runsas ruohonsyönti voi olla oire sairaudesta

Jos koiran ruohonsyönti on maanista, taustalla saattaa olla esimerkiksi mahasuolikanavan tulehdustila, jonka voi aiheuttaa esimerkiksi ruoka-aineperäinen allergia, tulehduksellinen suolistosairaus (IBD, inflammatory bowel disease), loistartunta, pica-käytös tai käytöshäiriö, jossa koira hakee omistajansa huomiota ahdistuksen tai stressin lievittämiseksi.

– Pica-käytös on yleisnimike käytökselle, jossa koira pyrkii syömään kaikkia mahdollisia vieraita esineitä sukista pahviin ja muovipusseista leluihin. Pica liittyy usein yllämainittuihin tulehduksellisiin tiloihin, mutta myös esimerkiksi mahahappojen liikatuotanto, maksan toimintasairaudet tai käytöshäiriöt on mainittu sen taustasyinä, Blomqvist sanoo.

Osa perusteellisesti tutkituista koirista, etenkin ne joilla on diagnosoitu tulehduksellinen suolistosairaus IBD, syö erityisesti voikukkia.

– Voikukalla on nesteenpoistoa lisäävä ja pahoinvointia estävä vaikutus, mutta emme voi tietää aistivatko koirat tätä, ottaen huomioon että ne syövät herkästi myös myrkyllisiä kasveja ja muita haitallisia aineita, kuten suklaata ja ksylitolia.

Jos koira syö erityisen paljon ruohoa, kannattaa omistajan olla yhteydessä eläinlääkäriin ja varata aika konsultaatioon, jossa koira tutkitaan mahdollisen suolistosairauden varalta.

Pahimmillaan koira voi syödä niin paljon ruohoa, että sille aiheutuu leikkaushoitoa vaativa mahalaukun tai suolen tukostila. Jos huomaat koirasi syövän erityisen paljon ruohoa, on syytä tarkkailla tiiviisti, ettei sillä esiinny suolitukoksen oireita: oksentelua, syömättömyyttä, vaisuutta tai ulostamattomuutta.

Ruohonkorsi juuttui Valo-koiran nieluun – Eläinlääkäri: ”Tämä on tavallista”

Paljon ruohoa syövälle koiralle voi käydä myös niin, että karkea ruohonkorsi jää kiinni ohueen nielun limakalvoon ja kääntyy kohti nenää. Vaiva vaatii usein hoitoa eläinlääkärillä, kuten 6-vuotiaan bostoninterrieri Valon tapauksessa.

– Valo alkoi ruohoa syötyään niin sanotusti ryystää nenäänsä ja meni aivan flegmaattiseksi, kun ruohonkorsi selvästi ärsytti sen hengitysteitä, kertoo Hämeenlinnan Evidensia-klinikalla hoidetun Valon omistaja Sini Lehtonen.

Eläinlääkäri Anna-Clara Blomqvistin mukaan ruohonkorren juuttuminen koiran kitalaen alle on tavallista, joten ruohoa syövien koirien omistajien onkin tärkeää tiedostaa riski ja tunnistaa oireet.

– Jos ruoho juuttuu koiran nieluun, koira voi oireilla muun muassa aivastelemalla, pärskimällä ja kröhimällä. Joskus ruohonkorsi voi jopa näkyä sieraimesta. Hoitona on ruohonkorren poisto rauhoituksessa eläinlääkärin vastaanotolla, Blomqvist summaa.

– Valo on hyvin vilkas koira, ja sen nieluun on aiemmin juuttunut oljenkorsi. Siksi tunnistin oireet heti ja osasin ottaa yhteyttä eläinlääkäriin. Klinikalla Valo rauhoitettiin ja ruoho saatiin vetäistyä pois, minkä jälkeen koira toipui nopeasti, Lehtonen jatkaa.

Kuvan ruohonkorsi poistettiin Valo-bostoninterrierin nielusta Evidensia Hämeenlinnan eläinlääkäriasemalla. Rauhoituksessa suoritetun toimenpiteen jälkeen Valo toipui nopeasti ja pääsi jälleen nauttimaan kesän riemuista. Valon kuva: Sini Lehtonen.

Lähteet:

  1. Lobetti, R., Lindqvist, E., McLean, J.: Primary Gastrointestinal Disease in Cats and Dogs with Gastrointestinal Foreign Bodies, 28 cases. ECVIM- CA Congress 2016
  2. Landsberg, G., Reisner, I.: Stress and its Effect on Health and Behaviour. Western Vet Conference 2013
  3. van Goethem, B.: Gastrointestinal Foreign Bodies. WSAVA 2015
  4. vin.com
  5. Ettinger, S., Feldman, E.: Textbook of Veterinary Internal Medicine,2009.

Löydä eläinlääkäriasema lähelläsi

IVC Evidensia

Huolettaako lemmikin vointi? Soita eläinlääkärin puhelinneuvontaan