Leishmanioosi on tuontikoirien tauti

Pohjoismaissa Leishmania infantum -loista levittävää hietasääskilajia ei esiinny, ja muut tartuntatavat, kuten siemenneste tai puremahaava, ovat hyvin harvinaisia. Siten koirasta toiseen tapahtuvan tartunnan riski Suomessa on lähinnä teoreettinen. Tartuntatietä koirasta ihmiseen ei Suomen oloissa tällä hetkellä ole.

Sairastuneen koiran elämään tauti voi kuitenkin vaikuttaa merkittävästi, ellei tartuntaa havaita ja hoitoa aloiteta ajoissa.

– Goku-galgon leishmanioosi diagnosoitiin jo eläinsuojelujärjestön koiratarhalla Espanjassa. Tauti pysyy oireettomana, kun Goku saa kaksi lääketablettia päivässä. Muuta hoitoa ei tällä hetkellä tarvita, kertoo Gokun kotihoitaja Mervi Huuhka.

– Leishmanioosia sairastavilla koirilla säännöllinen kontrolliverikokeissa käynti on tärkeää, jotta taudin kehittymistä voidaan seurata ja tarvittaessa muuttaa lääkitystä, Huuhka jatkaa.

Loisen välittämä leishmanioosi voi itää koiran elimistössä kuukausista useisiin vuosiin, minkä aikana loinen leviää luuytimeen, imusolmukkeisiin, pernaan ja maksaan. Tauti on krooninen, eli se ei ole kokonaan parannettavissa mutta sen etenemistä voidaan jarruttaa ja oireet pitää kurissa säännöllisellä lääkityksellä.

– Leishmanioosin oireita ovat muun muassa ruokahaluttomuus, heikkous, laihtuminen, lisääntynyt juominen ja iho-oireet kuten karvanlähtö erityisesti silmien ympärillä, hilseily sekä kynsien kasvu. Muita oireita voivat olla esimerkiksi silmäoireet, ripuli, ontuminen ja nenäverenvuoto, kertoo rescue-eläinten hoitoon perehtynyt eläinlääkäri Tanja Hakkarainen Evidensia Karhupuiston rescue-klinikalta.

– Oireet ovat hyvin vaihtelevia ja leishmanian mahdollisuus kannattaa sulkea aina pois, jos tartunta-alueella oleskelleella koiralla ilmenee oireita, joille ei löydy selkeää taustasyytä.

Kaikki infektoituneet koirat eivät kehitä kliinistä sairautta, vaan koiran omalla immuunipuolustuksella on tärkeä rooli. Leishmaniaan sairastuneella koiralla voi esiintyä myös muita sairauksia, kuten ehrlichiaa, joka leviää etenkin ruskean koiranpunkin välityksellä.

Tartunta voidaan diagnosoida PCR-kokeella, vasta-ainetestillä tai kudosnäytteellä. Vasta-ainetestistä tartunta nähdään usein vasta kuukausien kuluttua tartunnasta, minkä vuoksi leishmanioosin esiintymisalueella vierailleet tai sieltä adoptoidut koirat on hyvä testata tartunnan varalta uudelleen noin puoli vuotta Suomeen saapumisen jälkeen, vaikka alkuperäinen testaus olisi ollut puhdas. Tietyissä tapauksissa voi olla tarpeen testata leishmania uudelleen myöhemminkin, esimerkiksi vuosittain.

– Vastuunsa tiedostavat rescue-yhdistykset testauttavat adoptoitavat koirat jo lähtömaassa, mutta monet tarttuvat taudit voivat olla pitkiä aikoja oireettomia eivätkä aina näy testeissä. Myös testausten laajuudessa saattaa olla eroa, joten lemmikin lisätestaaminen Suomessa voi olla tarpeen, eläinlääkäri Hakkarainen sanoo.

– Pitkälle edennyt hoitamaton leishmania johtaa usein koiran kuolemaan, mutta riittävän ajoissa diagnosoituna ja hoidettuna leishmanioosia sairastava koira voi useimmiten elää normaalia oireetonta elämää, Hakkarainen sanoo.

– Gokun elämään leishmanioosi ei tällä hetkellä vaikuta mitenkään. Pientä lihasjäykkyyttä ja ontumista sillä on ollut, mutta ne saattavat johtua myös tarhalla olosta, sillä siellä koirat eivät välttämättä pääse liikkumaan säännöllisesti. Viimeisen kuukauden aikana kotihoidossa ollessaan Gokun liikkuminen on parantunut huomattavasti. Goku on iloinen ja rento ukkeli, joka etsii parhaillaan omaa loppuelämän kotiaan, Huuhka sanoo.

Löydä eläinlääkäriasema lähelläsi

IVC Evidensia

Tilaa eläinlääkärin hoitovinkit sähköpostiisi

IVC Evidensia

Huolettaako lemmikin vointi? Soita maksuttomaan eläinlääkärin neuvontanumeroon 020 1800 900