Linssiluksaatio ja sen kirurginen hoito

Linssiluksaatio koiralla ilmenee yleensä 3–6 vuoden iässä. Sairaus on tyypillinen terrieriroduilla, mutta sitä esiintyy myös monella muulla rodulla kuten kiinanharjakoiralla, italian spitzillä, chow chowlla, miniature bull terrierillä ja lancashirenkarjakoiralla.

Linssin irrotessa

Alkuun linssi irtoaa pois paikaltaan vain osittain eli subluksoituu, mutta lopulta luksoituu eli irtoaa pois kokonaan. Yleensä molempien silmien linssit luksoituvat, mutta eivät välttämättä samaan aikaan. Osin tai kokonaan irtautunut linssi aiheuttaa mikrotraumaa silmän sisäisille rakenteille, mikä osaltaan ylläpitää silmän sisäistä tulehdusreaktiota.

Irronnut linssi voi vaeltaa silmän sisällä pupilliaukon läpi silmän etukammiotilaan estäen silmän sisäisen nestekierron, jolloin silmän sisäinen paine yleensä nousee. Tila on tällöin kivulias ja jatkuessaan johtaa verkkokalvon vaurioihin ja siten näkökyvyn pysyvään menetykseen. Nopea leikkaushoito (luksoituneen linssin poisto) on tällöin tarpeen. Lopputuloksena on kuitenkin ennusteeltaan ja näkökyvyltään heikentynyt silmä.

Koiran linssiluksaation hoito

Nykyään lemmikin linssi pyritään leikkaamaan jo subluksaatiovaiheessa, jolloin ripustinsäikeet eivät ole rappeutuneet kokonaan, eikä liikkuva linssi ole ehtinyt aiheuttaa mikrotraumaa silmän sisällä. Sarveiskalvoon tehdään pieni (3-4 mm) leikkaushaava ja sen jälkeen linssikapselin ympäröimä linssi tyhjennetään ensin linssikapselin etuosaan tehdyn aukon kautta fakoemulsifikaatiomenetelmällä, jonka jälkeen linssikapseli poistetaan sarveiskalvon leikkaushaavan kautta. Tällä tavoin säästytään pitkän leikkaushaavan tekemiseltä ja voidaan paremmin ylläpitää silmän normaali silmänpaine leikkauksen ajan.

Leikkausaika on lyhyt ja leikkauksen aikana aiheutettu silmän sisäinen trauma minimaalista. Subluksoituneen linssin fakoemulsifikaatioleikkaushoito on ennusteeltaan parempi kuin kokonaan luksoituneen linssin poistoleikkaus. Myöhemmin ilmenevien komplikaatioiden (silmänpainetauti, verkkokalvoirtaumat) määrä on tutkitusti vähäisempi kuin kokonaan luksoituneen linssin poistoleikkauksessa. Näkökyky on leikkauksen jälkeen normaalia heikompi linssin taittovoimakkuuden menettämisen myötä.

Tänä päivänä keinolinssien käyttö koirien harmaakaihileikkauksissa on yleistä. Keinolinssin myötä kaihileikatun silmän taittovoimakkuus säilyy entisellään. Kaihipotilaille keinolinssi laitetaan linssikapselin sisään. Totaalilinssiluksaatiopotilaille leikkaushoidon jälkeen ei voida käyttää perinteisiä keinolinssejä linssikapselin puuttumisen takia. Linssin taittovoimakkuuden menettämisen myötä koirapotilaan näkökyky on heikentynyt, mutta potilas pärjää hyvin ilman keinolinssiä.

Mikäli linssi on alle 180 astetta sijoiltaan, voidaan linssin sisältö tyhjentää fakoemulsifikaatiotekniikalla. Linssikapseli jää tällöin paikalleen ja sen sisään voidaan laittaa linssikapselin jänniterengas (Capsular Tension Ring, CTR) sekä harmaakaihileikkauksissa käytettävä keinolinssi, jolloin silmän taittovoimakkuus säilyy normaalina. Jänniterengas ”stabiloi” linssiä eli pingottaa kapselin paikalleen (vrt. pyörän pinnat). Keinolinssin myötä linssi on kevyt ja muodoltaan litteä, mikä osaltaan vähentää liikkuvan linssin aiheuttamaa traumaa ja siten hidastaa tai estää lopullista sijoiltaan menoa.

Erityinen värikalvon taakse ommeltava keinolinssi (SIOLF-linssi) voidaan laittaa potilaille, joilla linssi on irronnut kokonaan tai yli 180 astetta. Tämän toimenpiteen tavoitteena on säilyttää taittovoimakkuus. Haittana on näiden linssien toistaiseksi epäkäytännöllinen muotoilu ja toimenpiteen hankaluus, ja siten kohonneet komplikaatioriskit. SIOLF-linssien kehittyessä ja samaan aikaan sädekehälisäkkeen laseroinnin yleistyessä ennuste ommeltavien linssien suhteen parantunee selvästi.

Jatkohoito ja -kontrollit

Seuraavat kontrollit ovat +1 ja +7 päivän kuluttua ja sen jälkeen arvion mukaan + 1 kk, + 2 kk, + 6 kk, + 6 kk ja jatkossa 6–12 kuukauden välein.

Mikäli silmän tai silmien tila on vakaa, potilaalla käytetään yleensä kuuden viikon ajan antibiootti + kortisoni -yhdistelmätippaa 4 krt/pv, jonka jälkeen siirrytään asteittain tulehduskipulääketipan käyttöön usein 6–12 kuukauden ajaksi, annostustiheys on kuitenkin tällöin yleensä vain 1–2 krt/pv.

Jatkohoidon onnistuminen on ensiarvoisen tärkeää parhaan mahdollisen lopputuloksen saavuttamiseksi. Alla olevia ohjeita tulee seurata mahdollisimman tarkasti. Meihin tulee ottaa yhteyttä, mikäli hoito ei syystä tai toisesta onnistu ohjeittemme mukaan.

Jatkohoito

  • Lepoa neljän viikon ajan. Kytkettynä liikunta kävellen, talutin kytketään valjaisiin, vältettävä juoksemista, hyppäämistä, rajua leikkimistä, merkittävää pään ravistelua ja isoja puruluita. Ei saa hengästyä.
  • Kauluria, joka kiinnitetään mieluiten valjaisiin (kaulapanta voi nostaa silmän sisäistä painetta), pidetään raapimisen ja hankaamisen estämiseksi yleensä noin 2-3 viikon ajan. Tämä on hyvin tärkeää, jotta silmä saa rauhassa toipua leikkauksesta. Kauluria ei oteta pois missään tilanteessa, koska ilman kauluria nopea hankaamisliike ei ole estettävissä ja vahingot voivat olla korvaamattomat. Potilas oppii melko nopeasti syömään ja juomaan kaulurin kanssa ja lakkaa esimerkiksi törmäilemästä ovenpieliin.
  • Silmä voi erittää hieman normaalia enemmän kirkasta tai värillistä (usein punertavaa, rusehtavaa tai vaaleaa) eritettä ensimmäisen viikon ajan. Erite voidaan varovasti pyyhkiä pois silmäkulmasta lämpimään puhtaaseen veteen tai keittosuolaan kastetun pumpulin tai pehmeän puuvillaliinan avulla kaksi kertaa päivässä. Mikäli vuoto on runsasta, ottakaa yhteyttä klinikallemme.
  • Silmä voi punoittaa normaalia enemmän, mikä on tavallista leikkauksen jälkeen. Mikäli punoitus lisääntyy siihen verrattuna, kun potilas kotiutettiin, ottakaa yhteyttä klinikallemme.
  • Leikatun silmän siristely ei ole epätavallista leikkauksen ja silmätipan annon jälkeen. Mikäli siristely on jatkuvaa tai se lisääntyy siihen verrattuna, kun potilas kotiutettiin, ottakaa yhteyttä klinikallemme.
  • Muita tarkasteltavia asioita ovat sameus sarveiskalvolla (normaalisti kirkas läpinäkyvä silmän etummaisin osa), kipu, voimakas halu raapia tai hangata silmää ja äkillinen sokeus. Mikäli em. oireita esiintyy, ottakaa yhteyttä klinikallemme.
  • On hyvin tärkeää noudattaa annettuja ohjeita kontrollikäyntien suhteen. Kontrollikäyntien yhteydessä voimme todeta mahdolliset poikkeavat löydökset ja muuttaa tarvittaessa lääkityksiä hyvän lopputuloksen saavuttamiseksi. Samoin on hyvin tärkeää noudattaa lääkitysohjeita, jotka saitte käynnin yhteydessä. Mikäli jokin lääke uhkaa loppua ennen seuraavaa kontrollikäyntiä, ottakaa yhteyttä klinikallemme, jolloin uusimme reseptin, jotta lääkitykseen ei tule tarpeettomia keskeytyksiä.
  • Pitäkää vähintään viiden minuutin tauko eri silmätippojen annostelun välissä, jotta niiden imeytyminen ei estyisi liian tiheän annostelun takia.
  • Ottakaa kontrollikäynneille kaikki annetut silmätipat  ja suun kautta annettavat valmisteet mukaan, jotta voimme arvioida niiden lisätarpeen. Säilyttäkää lääkkeet pakkauksessa olevan ohjeen mukaan.

Löydä eläinlääkäriasema lähelläsi

IVC Evidensia

Huolettaako lemmikin vointi? Soita eläinlääkärin puhelinneuvontaan

Uutta: tutustu juuri avattuun Evidensia Kauppaan

Evidensia Kauppa