Palvelemme normaalisti. Lue toimintaohje ennen asiointia klinikalla.

Näin kanin ruuansulatus toimii

Luonnossa kani syö erittäin kuitupitoista ruokaa, pääasiassa heinää. Siksi kanin ruuansulatuselimistö on kehittynyt siten, että siellä tulee aina olla työstettävää ruokaa – joko mahalaukussa tai umpisuolessa. Myös lemmikkikanit tarvitsevat oikeanlaista ravintoa, jotta niiden vatsa toimii.

Kanin vatsa tarvitsee kuitua

Vaikeasti sulava heinän kuitu muodostaa perustan kanin terveydelle. Kuituja tarvitaan hampaiden kunnossa pitämiseksi, ja lisäksi ne ovat vatsan ja suoliston tehokkaan toiminnan liikkeellepaneva voima. Myös vihannekset ovat hyvää ravintoa kanille.

Syömättömyys synnyttää kaasua

Jos kani lopettaa syömisen, sen suoliston toiminta lakkaa jo muutaman tunnin kuluttua. Koska mahalaukussa ja suolessa on aina hieman ravintoa jäljellä, voi ravinto alkaa käydä ja aiheuttaa kaasun muodostumista. Kaasu laajentaa elimiä ja aiheuttaa kanille kipua. Kivun vuoksi kani ei halua syödä ja näin noidankehä syntyy.

Kani ei näytä kipuaan ennen kuin se on edennyt hyvin pitkälle. Tämä johtuu siitä, että kani on saaliseläin, ja luonnon oloissa sairas eläin on helppo saalis petoeläimelle.

Mikäli epäilet kanillasi vatsavaivoja, ota yhteyttä eläinlääkäriin.