Palvelemme normaalisti. Lue toimintaohje ennen asiointia klinikalla.

Näin pidät seniorilemmikkisi nivelet kunnossa

Nivelille ystävällisiä liikuntamuotoja ovat liikkuminen esimerkiksi metsässä ja vedessä, muistuttaa ortopedi Esa Eskelinen.

Stereotyyppinen mielikuva iäkkäästä lemmikistä on raihnainen ja hidas koira tai kissa, joka viettää päivänsä pääosin makuuasennossa. Näin ei kuitenkaan tarvitse olla, sillä liikunta ja leikki ovat yhtä tärkeitä niin pennulle kuin seniorillekin.

– Iäkkään lemmikin nivelet saa pidettyä kunnossa välttämällä ylipainon kertymistä ja tarjoamalla lemmikille liikuntaa säännöllisesti, muistuttaa erikoiseläinlääkäri Esa Eskelinen eläinsairaala Evidensia Tammistosta.

Nivelrikon todennäköisyys kasvaa ikääntyessä

Liikkuvuuden väheneminen ja jäykkyys kuuluvat kuitenkin terveenkin lemmikin luonnolliseen vanhenemiseen. Vuosien kuluessa lemmikin niveliin voi tulla kulumaa, ja nivelrusto voi kulua puhki. Myös kivuliaan nivelrikon todennäköisyys kasvaa lemmikin vanhetessa.

– Nivelrikon oireita ovat ontuminen ja jäykkyys erityisesti liikkeelle lähtiessä. Se voi ilmetä myös vaikeuksina nousta ylös tai hypätä, kertoo Eskelinen.

Esimerkiksi kissalla tämä voi näkyä hankaluutena päästä hiekkalaatikolle ja tästä johtuvana tarpeiden tekemisenä sopimattomiin paikkoihin. Myös portaissa kulkeminen voi vaikeutua. Nivelrikko ja krooninen kipu voivat muuttaa lemmikin persoonallisuutta ja tehdä siitä ärtyisän ja syrjäänvetäytyvän.

Ennaltaehkäisemällä vältät vanhuuden vaivat

Etenkin koirilla voi esiintyä jo nuorena jonkinasteisia nivelen kehityshäiriöitä tai vammoja, jotka voivat johtaa siihen, että nivelen rusto kuluu puhki ennen aikojaan. Alkuun päästyään nivelrikko etenee ja oireet pahenevat.

– Paras tapa ennaltaehkäistä vanhuuden nivelvaivat on hoitaa lemmikin mahdolliset nivelten kehityshäiriöt jo nuorena, ennen kuin vauriot ehtivät kehittyä vakaviksi.

Näillä vinkeillä apua seniorilemmikin nivelvaivoihin

  • Laihdutus. Ikääntyessä lemmikille kertyy ylipainoa aiempaa herkemmin. Jos painoa on päässyt kertymään, laihdutus on tehokkain yksittäinen nivelrikon hoitomuoto.
  • Säännöllinen liikunta. Nivelille ystävällisiä liikuntamuotoja ovat liikkuminen pehmeällä alustalla, kuten metsässä ja vedessä. Kahlailu, uiminen ja vesijuoksumattoliikunta tekevät vanhalle lemmikille hyvää!
  • Lääkitys. Nivelrikosta kärsivä potilas hyötyy yleensä huomattavasti lääkityksestä, kuten tulehduskipulääkkeistä ja kivun aistimista lievittävistä lääkkeistä. Nivelrikko on kuitenkin krooninen tauti, eli sitä voidaan hoitaa lääkkeillä muttei kokonaan parantaa. Tästä syystä jatkuva lääkitys on usein aiheellista.
  • Nivelruston rakennusaineet. Kondroitiinisulfaatti glukosamiini ja rasvahappolisät lemmikin ruokavalioon lisättynä saattavat hieman lievittää lemmikin niveloireita. Nivelruston rakennusaineista on havaittu olevan enemmän hyötyä kissoille kuin koirille.

Jos iäkäs lemmikki kärsii nivelvaivoista, saattaa se tarvita kotona erikoisjärjestelyjä: lemmikin ruoka- ja juomakupit kannattaa asettaa korokkeelle, ja lemmikille kannattaa järjestää lämmin makuupaikka nivelkivun lievittämiseksi.

– Terveet elämäntavat, hoikkana pysyminen ja säännöllinen liikunta ovat hyvän elämänlaadun edellytyksiä. Mahdolliset nivelten kehityshäiriöt on syytä hoitaa hyvin ja varhain, mutta jos nivelrikkoa kuitenkin kehittyy, lemmikin elämänlaatua voidaan usein parantaa huomattavasti lääkityksellä, Eskelinen summaa.

Lue lisää ja varaa senioritarkastus iäkkäälle koirallesi
Lue lisää ja varaa senioritarkastus iäkkäälle kissallesi