Narttukoiran sterilisaatio – perinteinen vai tähystysleikkaus

Koirien sterilaatio tähystysleikkauksella yleistyy Suomessa huimaa vauhtia. Tekniikka on käytössä jo useilla eläinlääkäriasemilla ympäri Suomen.

Tutkitusti vähemmän kipua

Tähystysleikkaus aiheuttaa koiralle tutkitusti vähemmän kipua kuin perinteinen ns. avoleikkaus. Useissa tutkimuksissa on todettu koirien toipuvan nopeammin tähystyksellä suoritetusta leikkauksesta. Tämän ovat huomanneet useat koiranomistajat myös käytännössä – kokemukset tähystysleikkauksista ovat olleet hyviä, ja palaute asiakkailta yksinomaan positiivista.

Tähystysleikkauksessa toimenpide suoritetaan kahden tai kolmen pienen (0,5–3cm) haavan kautta. Leikkauksen aikana vatsaontelo täytetään hiilidioksidilla paremman näkyvyyden aikaansaamiseksi. Erinomainen näkyvyys vatsaonteloon onkin yksi tähystysleikkauksen ehdoton etu verrattuna perinteiseen avokirurgiaan. Leikkauksen aikana suurennettua näkymää vatsaontelosta katsellaan tv-monitorista, ja toimenpiteet suoritetaan pitkillä, tähystysleikkauksiin suunnitelluilla instrumenteilla.

Tähystysleikkauksessa poistetaan yleensä vain munasarjat

Kun narttukoira sterilisoidaan tähystämällä, yleensä poistetaan vain munasarjat, ja kohtu jätetään paikalleen. Näin voidaan tehdä silloin, kun kohtu on täysin normaali. Jos kohdussa havaitaan jotain poikkeavaa leikkauksen aikana, voidaan myös kohtu poistaa ilman, että leikkausta tarvitsee muuttaa avoleikkaukseksi. Animagi Jyväskylässä (nyk. Evidensia Jyväskylä) sterilisoiduista koirista n. 10%:lta on jouduttu poistamaan myös kohtu leikkauksen aikana kohdussa todettujen muutosten vuoksi – yleensä siksi, että kohtu on ollut vain hieman suurehko, ja se on varmuuden vuoksi päätetty poistaa. Niillä koirilla joilla kohtu on ollut normaali, ei ole havaittu ongelmia siitä, että kohtu on jätetty paikalleen.

Perinteisessä avoleikkauksessakin voidaan poistaa vain munasarjat ja jättää kohtu paikalleen. Tällöin leikkauksessa aiheutetaan vähemmän kudosvauriota, mikä nopeuttaa leikkauksesta toipumista.

Tähystysleikkauksessa verisuonet suljetaan yleensä polttamalla. Vaihtoehtoisesti suonien sulkuun voidaan käyttää myös klipsejä tai ultraäänikoagulaatiota. Menetelmät verisuonten sulkuun ovat luotettavia, ja verenvuoto tähystysleikkauksen aikana on vähäisempää kuin avoleikkauksessa.

Anestesialla iso rooli tähystysleikkauksissa

Tähystysleikkaus asettaa anestesialle eli nukutukselle omat haasteensa. Leikkauksen aikana potilaan hengityksestä huolehtii ventilaattori – tämä on välttämätöntä, koska leikkauksen aikana vatsaontelo täytetään kaasulla, ja potilaan hengitys voisi vaikeutua ilman ventilaattoria. Anestesian valvonnassa käytössä on uloshengityksen hiilidioksidimittaus, pulssioksimetri, EKG eli sydänsähkökäyrä sekä jatkuva lämpötilan seuranta.

Leikkaustiimiin kuuluu eläintenhoitaja, jonka pääasiallinen tehtävä leikkauksen aikana on valvoa potilaan nukutusta. Huolellinen anestesiavalvonta on erittäin tärkeä osa potilasturvallisuutta, ja sen tulisi olla itsestäänselvyys myös avoleikkauksissa. Esim. Animagi Jyväskylässä tähystysleikkaustiimiin kuuluu aina kaksi eläintenhoitajaa eläinlääkärin lisäksi. Siksi tähystysleikkauksen hinta muodostuu myös jonkin verran kalliimmaksi kuin perinteisen avoleikkauksen.

Nopea toipuminen ja vähäisempi kipulääkkeen tarve

Tähystysleikkauspotilaiden toipuminen on hämmästyttävän nopeaa. Tähystyspotilaiden saama kipulääkitys on huomattavasti vähäisempi kuin perinteisessä leikkauksessa, esim. opiaattikipulääkkeitä ei tarvita leikkauksen jälkeisen kivun poistoon ollenkaan. Koirat ovat toki väsyneitä nukutuksesta johtuen, mutta yleensä viimeistään seuraavana päivänä meno on jo lähellä normaalia. Erityisesti käyttö- ja harrastuskoirille tähystysleikkaus on suositeltava vaihtoehto, jos huilitauko treeneistä halutaan mahdollisimman lyhyeksi.

Muita leikkauksia, joita tehdään tähystämällä

 • Piilokivesleikkaukset (koira ja kissa)
 • Virtsakivileikkaukset (koira ja kissa)
 • Ennaltaehkäisevä mahalaukun kiinnitys
 • Koepalojen otto vatsaontelon elimistä, esim. maksa

Tähystysleikkauksen edut pähkinänkuoressa

 • Parempi näkyvyys leikkausalueelle
 • Aiheutetaan vähemmän kudostraumaa (kudosvauriota)
 • Verenvuoto on minimaalista
 • Leikkauksen jälkeinen kipu on tutkitusti vähäisempi kuin avoleikkauksessa
 • Toipuminen on nopeaa ja paluu täysipainoiseen harjoitteluun kilpa- ja käyttökoirilla on mahdollista jo pari viikkoa leikkauksesta.

Ohje omistajalle tähystyksellä tehtävään sterilisaatioleikkaukseen valmistautumisesta

 • Edellisestä kiimasta tulisi olla kulunut vähintään 3kk. Koira voidaan leikata kiiman aikanakin, mutta ei mielellään kiiman jälkeisenä aikana tai valeraskauden aikana.
 • Mieti, haluatko, että leikkauksessa poistetaan munasarjojen lisäksi myös koko kohtu. Tämä on täysin mahdollista myös tähystysleikkauksessa. Merkittävää eroa leikkauksen jälkeisissä ongelmissa ei tutkimuksissa todettu, ja leikkauksena pelkkä munasarjojen poisto on koiralle pienempi leikkaus (Vet Surg 2006 Feb;35(2):136-43)).
 • Paastotus eli 12 tuntia syömättä ennen leikkausta. Vettä voi olla vapaasti tarjolla.
 • Leikkaukseen tulevan koiran täytyy olla terve. Suosittelemme kaikkien leikkauspotilaiden kohdalla verinäytteiden tutkimista ennen leikkausta. Ennen anestesiaa tutkittavat verinäytteet ovat verenkuva (valkosolut ja niiden erittelylaskenta, punasolut sekä verihiutaleet), veren ureapitoisuus ja kokonaisproteiinit.
 • Kerro leikkaukseen tullessa, jos et halua karvaa ajettavan laajalti: tällöin leikkaus voidaan tehdä 3 pienestä haavasta. Vertailtaessa 2 ja 3 haavan tekniikoita, todettiin kuitenkin kivun määrä vähäisemmäksi 2 haavan tekniikalla, sekä leikkausaika lyhyemmäksi (JAVMA 2011 Jul 15; 239(2):203-8). Tästä syystä tekniikka, joka vaatii melko laajalti karvanajoa, on suositeltavampi vaihtoehto.
 • Mainitse, mikäli koiralla on ollut ongelmia aiemmissa nukutuksissa, tai on todettuja lääkeaineyliherkkyyksiä.
 • Varaa mukaan lämpimiä peitteitä: heräämisvaiheessa potilas voi olla paleleva, ja erityisesti pienillä potilailla jo rauhoitusvaiheen aikainen lisälämpö (kääriminen vilttiin rauhoitusvaiheen ajaksi) ei ole pahitteeksi.
 • Muista, että nukutuksesta toipuminen vie oman aikansa. Leikkauspäivänä kotiin pääsyn jälkeen potilasta ei tulisi jättää pitkiksi ajoiksi valvomatta. Toipumisen edetessä normaalisti, voi tähystysleikatun koiran jättää yleensä jo seuraavana päivänä yksin.

Löydä eläinlääkäriasema lähelläsi

IVC Evidensia

Tilaa eläinlääkärin hoitovinkit sähköpostiisi

IVC Evidensia

Huolettaako lemmikin vointi? Soita maksuttomaan eläinlääkärin neuvontanumeroon 020 1800 900