Onko lemmikkisi lihava? Tarkista nämä 7 kohtaa!

Onko perheeseesi juuri hankittu koiran- tai kissanpentu? Tai onko lemmikillesi tehty kastraatio tai sterilisaatio? Alkaako eläinystäväsi jo ikääntyä? Muun muassa näinä hetkinä kannattaa lemmikin painonhallintaan kiinnittää erityistä huomiota, eläinlääkäri muistuttaa.

Lemmikeillä jo muutamankin kilon painonnousu on merkittävä, mitä on usein hiukan vaikea hahmottaa. Asiaa selkiyttää, kun sen laittaa oikeisiin mittasuhteisiin: kolme ylimääräistä kiloa on 15-kiloiselle koiralle sama kuin 60-kiloinen aikuinen ihminen lihoisi 12 kiloa.

Jos lemmikki kerää liikaa painoa jo kasvuiässä, on normaalipainon saavuttaminen myöhemmällä iällä huomattavasti hankalampaa. Kastraatio, sterilisaatio ja ikääntyminen sen sijaan hidastavat aineenvaihduntaa ja lisäävät ruokahalua, jolloin liikakiloja voi kertyä nopeastikin ja vaivihkaa, kun päivittäiseen ruokavalioon ei huomata tehdä muutoksia riittävän ajoissa.

Ylipaino tuo herkästi mukanaan terveysongelmia, kuten diabetesta, sydänsairauksia, nivelvaivoja ja virtsatievaivoja. Se myös lisää riskejä nukutusta vaativissa toimenpiteissä. Normaalipainoset lemmikit elävät yleensä 1–2 vuotta ylipainoisia lemmikkejä pidempään.

Hyvä uutinen on, että lemmikin laihtuessa terveysongelmat saattavat parantua nopeastikin ja samalla eliniänodote nousee. Jo 10 prosentin painonpudotus parantaa eläimen hyvinvointia. Normaalipainoisena lemmikki jaksaa liikkua ja leikkiä enemmän ja on kaikin puolin aktiivisempi ja reippaampi.

Lue tästä vinkit lemmikin painonhallintaan

Näin tunnistat, onko lemmikilläsi syytä hoikistua

  1. Kylkiluut eivät tunnu kevyesti sivelemällä

Normaalipainoisella koiralla kylkiluut tuntuvat, kun koskettaa kevyesti sen kylkiä. Jos joudut etsimään kylkiluita, tai ne eivät tunnu, lemmikillä on liikaa rasvakerrosta.

  1. Ei vyötäröä

Ylhäältä päin katsottuna vyötärön tulee olla koiran kehon kapein kohta ja erottua selvästi. Ylimääräistä rasvaa kertyy helposti myös hännän juureen.

  1. Roikkomaha kissalla

Kissalla ylimääräinen rasva kertyy vatsan alueelle ja sen maha alkaa roikkua.

  1. Lemmikki lyllertää ja liikkuminen on kankeaa

Ylipainoisen lemmikin raajat rasittuvat ja nivelrikkoriski kasvaa. Ylipaino vauhdittaa nivelrikkoa erityisesti seniori-ikäisillä lemmikeillä, joille niveliin kehittyy lähes poikkeuksetta jonkinasteista liikkumista vaikeuttavaa nivelrikkoa. Liikkuminen on eläimelle olennaista, joten pahimmassa tapauksessa liikuntakyvyn hävitessä lemmikki voidaan joutua lopettamaan.

  1. Koira hengästyy helposti

Koira pystyy jäähdyttämään itseänsä ainoastaan hengityksellä, ja jos se ei ylipainon vuoksi kykene nostamaan hengitysrefleksiä ja -tilavuutta vaaditulle tasolle, siihen voi liittyä vakavia, jopa pahimmassa tapauksessa kuolemaan johtavia tilanteita. Ylipainoinen lemmikki sairastuu myös herkemmin sydänsairauksiin.

  1. Vireystila vaihtelee

Ylipaino rasittaa lemmikin elimistöä.  Sen olo on voimaton ja nuupahtanut. Ylipainoinen lemmikki sairastuu myös herkemmin sokeritautiin.

  1. Lemmikki näyttää pulskalta

Jos epäilet ylipainoa, tule punnitsemaan lemmikkisi lähimmälle Evidensia-eläinlääkäriasemallesi, milloin vain, ilman ajanvarausta. Asiantuntijamme määrittelevät veloituksetta lemmikkisi ihannepainon.

Saat apua eläinystäväsi painonhallintaan lähimmältä Evidensia-eläinlääkäriasemaltasi

Löydä eläinlääkäriasema lähelläsi

IVC Evidensia

Huolettaako lemmikin vointi? Soita eläinlääkärin puhelinneuvontaan

IVC Evidensia

Huolettaako lemmikin vointi? Soita eläinlääkärin puhelinneuvontaan