Positiivinen vahvistaminen

Pennun kouluttaminen positiivisen vahvistamisen avulla on tehokas ja ainoa eettisesti oikea tapa opettaa pennulle haluttuja käytösmalleja.

Koiranpennun palkitseminen.
Positiivinen vahvistaminen perustuu palkitsemiseen aina, kun koira tekee jotain oikein, esimerkiksi herkun tai kehujen avulla. Tämä vahvistaa toivottua käytöstä ja saa pennun innostumaan oppimisesta. Lisäksi positiivinen vahvistaminen luo vahvan ja luottamuksellisen suhteen koiran ja omistajan välille, mikä edistää koulutuksen onnistumista ja vahvistaa koiran itsetuntoa.

Ehdoton vahviste koiran koulutuksessa on palkkio, joka annetaan aina kun koira suorittaa halutun käytöksen. Se voi olla esimerkiksi herkku tai mieluisa lelu. Tämä vahvistaa koiran haluttua käytöstä ja auttaa sitä ymmärtämään, mitä omistaja odottaa siltä. 

Ehdollinen vahviste on merkki, johon on ehdollistunut ensisijaisen vahvisteen ominaisuudet: esimerkiksi naksutin on saanut saman merkityksen kuin nami, joka aina seuraa naksautuksen ääntä. Tällöin äänimerkkiä voidaan käyttää merkitsemään haluttu käytös välittömästi, jolloin namipalkka voidaan rauhassa kaivaa taskusta. Ehdollinen vahviste kertoo, että vahviste on kyllä tulossa.  

Jos naksuttimen pitäminen mukana on hankalaa, koiralle voidaan opettaa tunnistamaan tietty lyhyt äänimerkki (esimerkiksi "hep"), joka ennustaa palkkion saamisen. Ensin pentu opetetaan yhdistämään äänimerkki palkkioon toistamalla äänimerkki ja antamalla välittömästi herkku. Tällä tavoin koira oppii, että äänimerkki tarkoittaa herkkupalkkiota. 

Positiivinen vahvistaminen on erinomainen työkalu koiran koulutuksessa, joka luo luottamuksellisen ja iloisen ympäristön oppimiselle ja vahvistaa koiran ja omistajan välistä suhdetta. 

Tutustu Suomessa toimiviin eläintenkouluttajiin

Löydä eläinlääkäriasema lähelläsi

IVC Evidensia

Huolettaako lemmikin vointi? Soita eläinlääkärin puhelinneuvontaan

Uutta: tutustu juuri avattuun Evidensia Kauppaan

Evidensia Kauppa