Reisiluun pään kuolio eli Legg Perthes -tauti

Sairauden oireet alkavat noin viiden kuukauden iässä. Koira alkaa ontua varsinkin kovan rasituksen jälkeisen levon jälkeen. Lonkkanivel on myös kipeä. Varsinkin lonkkanivelen ojennus tekee kipeää. Usein reiden lihaksisto surkastuu, koska koira ei käytä kipeää raajaansa.

Legg Perthes -taudin hoitona voi kokeilla tulehduskipulääkkeitä. Yleensä kuitenkin tarvitaan kirurgista hoitoa.

Lonkkaproteesin asentaminen

Nykyään voidaan myös pienille (yli 3 kg painaville) koirille asentaa vaurioituneen lonkkanivelen tilalle lonkkaproteesi.

Lonkkaproteesin asentaminen antaa hyvän toiminnallisen tuloksen: lonkkaproteesin asentamisen jälkeen raajan toiminta on normaali tai lähes normaali. Toipumisaika on lyhyt ja fysioterapiaa ei yleensä tarvita. Tämän menetelmän haittapuolena on leikkauksen korkea hinta sekä leikkaukseen mahdollisesti liittyvät komplikaatiot, mm. proteesin meneminen sijoiltaan. Komplikaatioriski on muutaman prosentin luokkaa.

Esimerkki: Koirapotilas Ykä, 5-vuotias kettuterrieri

Ykällä oli todettu jo nuorena Legg Perthes -tauti ja oikean reisiluun pää ja kaula oli poistettu (ks. alla). Leikkauksesta huolimatta Ykän ongelma jatkui: Ykä ontui oikeaa takajalkaansa, oikea reisi ojentui vain vähän ja reiden ojentaminen tuotti kipua ja oikea takajalan lihaksisto oli surkastunut. Ykälle asennettiin lonkkaproteesi.

Video Ykä -terrierin toipumisesta lonkkaproteesileikkauksen jälkeen löytyy osoitteesta: http://www.youtube.com/watch?v=5vot02vTv7k

Reisiluun pään ja kaulan poisto

Surkastunut reisiluun pää sekä reisiluun kaulaosa poistetaan.

Leikkaus yleensä helpottaa kipua, mutta hoitotulos ei ole ennustettavissa. Se voi olla kohtuullisen hyvä mutta myös huono, kuten esimerkkipotilas Ykällä. Leikkauksen jälkeen raaja jää lyhyemmäksi ja lonkkamaljakon ja reisiluun yläosan välille muodostuu nuijamainen valenivel. Leikkauksen jälkeen toipumisaika on melko pitkä ja tarvitaan tehokasta fysioterapiaa, liikuntaa ja venyttelyä, että valenivelen liikkuvuus tulisi kohtuulliseksi.

Löydä eläinlääkäriasema lähelläsi

IVC Evidensia

Tilaa eläinlääkärin hoitovinkit sähköpostiisi

IVC Evidensia

Huolettaako lemmikin vointi? Soita maksuttomaan eläinlääkärin neuvontanumeroon 020 1800 900