Reisiluun pään kuolio eli Legg Perthes -tauti

Pienikokoisilla koiraroduilla, erityisesti terriereillä, esiintyy sairautta, jossa reisiluun pään verenkierto häiriintyy kasvuiässä. Tämä sairaus tunnetaan myös nimellä Legg Perthes -tauti. Verenkierron häiriintyminen johtaa reisiluun pään kasvun häiriöön ja surkastumiseen sekä nivelrikkomuutoksiin.

Sairauden oireet alkavat noin viiden kuukauden iässä. Koira alkaa ontua varsinkin kovan rasituksen jälkeisen levon jälkeen. Lonkkanivel on myös kipeä. Varsinkin lonkkanivelen ojennus tekee kipeää. Usein reiden lihaksisto surkastuu, koska koira ei käytä kipeää raajaansa.

Legg Perthes -taudin hoitona voi kokeilla tulehduskipulääkkeitä. Yleensä kuitenkin tarvitaan kirurgista hoitoa.

Lonkkaproteesin asentaminen

Nykyään voidaan myös pienille (yli 3 kg painaville) koirille asentaa vaurioituneen lonkkanivelen tilalle lonkkaproteesi.

Lonkkaproteesin asentaminen antaa hyvän toiminnallisen tuloksen: lonkkaproteesin asentamisen jälkeen raajan toiminta on normaali tai lähes normaali. Toipumisaika on lyhyt ja fysioterapiaa ei yleensä tarvita. Tämän menetelmän haittapuolena on leikkauksen korkeahko hinta sekä leikkaukseen mahdollisesti liittyvät komplikaatiot, mm. proteesin meneminen sijoiltaan. Komplikaatioriski on muutaman prosentin luokkaa.

Reisiluun pään ja kaulan poisto

Surkastunut reisiluun pää sekä reisiluun kaulaosa poistetaan. Leikkaus yleensä helpottaa kipua, mutta hoitotulos ei ole ennustettavissa. Se voi olla kohtuullisen hyvä mutta myös huono. Leikkauksen jälkeen raaja jää hieman lyhyemmäksi ja lonkkamaljakon ja reisiluun yläosan välille muodostuu nuijamainen valenivel. Leikkauksen jälkeen toipumisaika on melko pitkä ja tarvitaan tehokasta fysioterapiaa, liikuntaa ja venyttelyä, että valenivelen liikkuvuus tulisi kohtuulliseksi.

 

Löydä eläinlääkäriasema lähelläsi

IVC Evidensia

Huolettaako lemmikin vointi? Soita eläinlääkärin puhelinneuvontaan