Kuinka opettaa koiranpentu sisäsiistiksi?

Koira pissalla,
Koiranpentu ei ole uuteen kotiin saapuessaan sisäsiisti ja matot saattavat olla hyvinkin houkutteleva paikka pissaamiseen. Kannattaa siis laittaa matot syrjään ja rajata tilat, joihin ei halua pennun pissaavan.

Levitä asuntoon useampia pissa-alustoja. Pissa-alusta itsessään saattaa houkutella koiranpennun pissaamaan oikeaan paikkaan. Mikäli näin ei tapahdu, nosta pentu alustalle sen aloitellessa tarpeiden tekemistä. Näin pentu oppii pikkuhiljaa oikean paikan tarpeiden tekoon.

Kun pennun pissat ja kakat osuvat pissa-alustaan, niin alustojen määrää voi asteittain vähentää ja siirtää kohti ulko-ovea. Sisäsiisteyden oppiminen on kuitenkin pitkä prosessi ja vaihtelee yksilöittäin ja roduittain. Yleensä koiranpennut ovat sisäsiistejä noin neljän kuukauden ikäisinä, mutta sisäsiistiksi oppiminen vaihtelee sekä yksilöllisesti että sukupuolen mukaan. Nartut pystyvät pidättämään kunnolla usein vasta ensimmäisten kiimojen jälkeen. Uroskoiran on nostettava jalkaansa noin 10 kertaa tyhjentääkseen rakkonsa. Virtsalla merkkaaminen on molemmille sukupuolille normaali koiran sosiaaliseen toimintaan kuuluva asia.

Sisäsiisteyden oppimista helpottaa erityisesti tiheä ulkoilutus. Koiranpentu pissaa tekee tarpeensa usein nukkumisen, leikkimisen ja syömisen jälkeen, joten silloin on hyvä hetki käväistä ulkona. Mitä useammin koiranpentua vie ulos, sitä useammin sitä pääsee palkitsemaan oikeasta käytöksestä. Pidätyskyky paranee iän myötä. 

Koiranpennun sisäsiisteyden opettaminen vaatii kärsivällisyyttä ja johdonmukaisuutta. Aloita ottamalla huomioon seuraavat vinkit:

  • Vie pentu ulos säännöllisesti, erityisesti heräämisen, ruokailun ja leikin jälkeen. Tämä auttaa luomaan rutiinin ja opettaa pennulle oikean ajan virtsata tai ulostaa.
  • Palkitse pentua aina, kun se käyttäytyy oikein. Käytä herkkuja, kehuja tai leluja positiivisen vahvistamisen keinoin, kun pentu tekee tarpeensa ulkona.
  • Pidä silmällä pentua sisätiloissa ja jos se alkaa näyttää merkkejä tarpeesta (kuten haistelemista, pyörimistä tai nuolemista), vie se nopeasti ulos.
  • Jos pentu tekee vahingon sisällä, älä rankaise. Rangaistus voi aiheuttaa pelkoa ja vaikeuttaa sisäsiisteyden oppimista.
  • Kun viet pennun ulos ja se tekee tarpeensa, palkitse se välittömästi. Tämä auttaa liittämään ulos menon positiiviseen kokemukseen.
  • Sisäsiistiksi oppiminen vie aikaa ja on normaalia, että pentu tekee virheitä matkan varrella. Jatka johdonmukaista opetusta ja palkitsemista.
  • Puhdista mahdolliset sisätilojen vahingot perusteellisesti poistaaksesi hajut ja estääksesi toistumisen samassa paikassa.

Jokainen pentu oppii eri tahtia, joten ole kärsivällinen ja johdonmukainen opetuksessa. On tärkeää tarjota pennulle mahdollisuus onnistua ja oppia oikea tapa toimia. 

Löydä eläinlääkäriasema lähelläsi

IVC Evidensia

Huolettaako lemmikin vointi? Soita eläinlääkärin puhelinneuvontaan

Uutta: tutustu juuri avattuun Evidensia Kauppaan

Evidensia Kauppa