Vilkkuluomen ruston kiertymä

Sairaus on perinnölliseksi oletettu ja sitä esiintyy erityisesti suurilla koiraroduilla. Yleensä vilkkuluomen rusto kiertyy ulospäin (eversio). Syyksi epäillään ruston ulko- ja sisäpuolen kasvun eriaikaisuutta. Hoitona on kiertyneen ruston osan mikrokirurginen poisto/poltto ja samalla voidaan vilkkuluomen tyvessä sijaitseva kyynelrauhanen kiinnittää leikkauksella uudelleen vilkkuluomen sisään (ks. cherry eye -artikkeli).

Vilkkuluomen rusto voi myös taipua sisäänpäin sen horisontaaliosan kärjistä. Hoitona on tällöin myös kiertyneiden osien kirurginen poisto.

Mikäli vilkkuluomi on pitkään ollut rullalla, se on usein hyvin ärtynyt ja siksi on hyvä aloittaa tulehdusreaktiota rauhoittava silmätippalääkitys muutama päivä ennen kirurgista hoitoa. Kirurgisen hoidon ennuste on hyvä. Toimenpide tehdään anestesiassa. Potilas pidetään ennen leikkausta ruokapaastolla (alle 6 kk ikäiset 5 h paasto, yli 6 kk ikäiset 8 h paasto) ennen vastaanotolle tuloa. Leikkaustoimenpide on lyhytkestoinen ja tehdään 4 kk ja sitä vanhemmille potilaille. Alle 4 kk ikäisillä pennuilla tilanne arvioidaan potilaskohtaisesti nuoreen ikään liittyvien anestesiakomplikaatioriskien vuoksi. 

Jälkihoitona silmätippalääkitys 2-3 viikon ajan. Tarvittaessa kontrollisilmätutkimus 2 viikon kuluttua.

Löydä eläinlääkäriasema lähelläsi

IVC Evidensia

Huolettaako lemmikin vointi? Soita eläinlääkärin puhelinneuvontaan

Uutta: tutustu juuri avattuun Evidensia Kauppaan

Evidensia Kauppa