Vilkkuluomen ruston kiertymä

Sairaus on perinnölliseksi oletettu ja sitä esiintyy erityisesti suurilla koiraroduilla. Yleensä rusto rullaa ulospäin (eversio). Syyksi epäillään ruston ulko- ja sisäpuolen kasvun eriaikaisuutta. Hoitona on kiertyneen ruston osan mikrokirurginen poisto / poltto ja samalla voidaan taskuttaa vilkkuluomen tyvessä sijaitseva kyynelrauhanen (ks. cherry eye -artikkeli).

Rusto voi myös taipua sisäänpäin sen horisontaaliosan päädyistä. Hoitona on tällöin myös kiertyneiden osien kirurginen poisto.

Mikäli vilkkuluomi on pitkään ollut rullalla, se on usein hyvin ärtynyt ja siksi on hyvä aloittaa tulehdusta rauhoittavat silmätipat muutama päivä ennen kirurgista hoitoa. Kirurgisen hoidon ennuste on hyvä. Toimenpide tehdään anestesiassa. Potilas pidetään paastolla (alle 6 kk ikäiset 5 h paasto, yli 6 kk ikäiset 10 h paasto) ennen vastaanotolle tuloa. Toimenpide on lyhytkestoinen ja tehdään 4 kk ja sitä vanhemmille potilaille. Alle 4 kk ikäisillä tilanne arvioidaan potilaskohtaisesti nuoreen ikään liittyvien anestesiakomplikaatioiden riskin takia. Jälkihoitona käytetään antibioottia ja kortisonia sisältäviä silmätippoja 2 viikon ajan. Kontrollia ei tarvita, ellei ongelmia esiinny.

Sari Jalomäki, ELL
pieneläinsairauksien erikoiseläinlääkäri
silmätarkastuseläinlääkäri

Löydä eläinlääkäriasema lähelläsi

IVC Evidensia

Tilaa eläinlääkärin hoitovinkit sähköpostiisi

IVC Evidensia

Huolettaako lemmikin vointi? Soita maksuttomaan eläinlääkärin neuvontanumeroon 020 1800 900