Yksinolon opetus koiranpennulle

On erityisen tärkeää opettaa koira yksinoloon jo pentuna. Aloita yksinolon harjoittelu silloin, kun koiranpentu on rauhallinen ja panosta yksinolon opetteluun huolella.

Koiranpentu leikkii lelulla.Yksinolon harjoittelun vaiheet

  • Aloita siitä, että käyt oven takana vain 1 sekunnin verran, kun tämä onnistuu siten, että koiranpentu on rauhallinen, voit edetä harjoittelussa ja olla oven ulkopuolella 2 sekuntia kerrallaan.
  • Venytä poissaoloaikaa muutama sekunti kerrallaan ja lopulta huomaat, että koiranpentu kykenee olemaan yksin pidempäänkin rauhallisena.
  • Mikäli koiranpentu alkaa haukkumaan tai vinkumaan, palaa takaisin lyhyempään harjoitteluaikaan.
  • Harjoittele riittävän usein ja älä etene liian nopeasti.
  • Älä tee ulos menemisestä tai sisääntulosta isoa numeroa.

Yksinolon tukeminen

Yksinolon opettamisessa voit hyödyntää apteekeista ja eläinlääkäriasemilta saatavia tyynnyttäviä feromoneja. Voit myös jättää pentusi makuupaikalle omistajalle tuoksuvia vaatteita tai pitää radion tai television päällä. Rajoita tilaa aluksi, koska liian suuri tila saattaa ahdistaa pentua. Voit myös jättää pennulle mieleistä tekemistä yksinolon ajaksi, esimerkiksi kongin, jonka sisällä on jäädytettyä ruokaa. 

Tee yksinolon opettelusta rutiini

Koiranpennulle sopiva rytmi sisältää aamulla ulkoilun, ruokailun ja sen jälkeen vielä pikaisen pissalenkin ennen yksin jäämistä. Tämä varmistaa, että pentu on rauhallinen ja valmis yksinoloon. Heti lenkkeilyn jälkeen koiralla on voi olla hetken aikaa riehakas olo, jolloin ei ole hyvä hetki jäädä yksin, saatikka aloittaa yksinolon opettelua.

Yksinolon opettaminen on prosessi, joka vaatii aikaa ja kärsivällisyyttä. Tärkeintä on edetä pentusi omassa tahdissa ja tarjota sille myönteisiä kokemuksia yksinolosta.

Löydä eläinlääkäriasema lähelläsi

IVC Evidensia

Huolettaako lemmikin vointi? Soita eläinlääkärin puhelinneuvontaan