Potilasohje leikkaukseen tai anestesiatoimenpiteeseen tulevalle

Kun lemmikille on varattu aika leikkaukseen tai muuhun yleisanestesiaa vaativaan toimenpiteeseen, huomioi seuraavat asiat potilasturvallisuuden vuoksi.  

Yleisiä ohjeita 

 • Toimenpidepäivänä potilas tuodaan klinikalle varattuna aikana, usein aamulla. Kotiutus tapahtuu erikseen sovittuna aikana. 
 • Huomioithan, että mikäli lemmikin mukana on omia peittoja tai leluja, ne voivat sotkeentua eritteisiin, jolloin joudumme heittämään ne pois. 
 • Lemmikin tulee olla puhdas ja kuiva toimenpiteeseen tultaessa. Tarvittaessa koira olisi hyvä pestä 1-2 päivää ennen toimenpidepäivää, mutta kuitenkin niin että turkki ehtii kuivua. 
 • Suun kunto olisi hyvä tarkistuttaa ja hoitaa ennen kiireettömiä leikkaustoimenpiteitä, koska huonokuntoinen suu ja hampaat lisäävät infektioriskiä. 
 • Koirat tulisi käyttää tarpeillaan ennen klinikalle tuloa. 
 • Toimenpiteen jälkeiset kotihoito-ohjeet saat kirjallisena, kun haet lemmikin kotiin. 

Paasto 

 Aikuinen (yli 2 kg) koira/kissa:

 • Lemmikki pidetään syömättä 6 tuntia ennen klinikalle tuloa, vettä saa olla vapaasti tarjolla. Jos aikuisen lemmikin käynti/toimenpideaika on aikaisin aamulla, lemmikki ruokitaan toimenpidettä edeltävänä iltana mahdollisimman myöhään, mieluiten vielä klo 24 aikaan.
 • Jos lemmikillä on joku perussairaus (esim. diabetes) tai jatkuva lääkitys, kysythän ajanvarauksesta lisäohjeita paastoon ja lääkitysten antamiseen toimenpidepäivänä.
 • HUOM! Tietyissä toimenpiteissä (suolisto- ja mahalaukuntähystykset sekä tietyt ruoansulatuskanavan leikkaustoimenpiteet) paasto-ohjeet annetaan klinikalta varatessasi aikaa toimenpiteeseen.

  Pienikokoiset (alle 2 kg) koirat/kissat ja alle 8 viikkoiset pennut:
 • Ennen toimenpidettä lemmikki pidetään syömättä 1­-2 tuntia ja viimeisin ateria on noin ruokalusikallinen märkäruokaa. Jos käynti/toimenpideaika on aikaisin aamulla, lemmikki ruokitaan varhain toimenpidepäivän aamuna noin ruokalusikallisella märkäruokaa.

  Kanit ja jyrsijät:
 • Kaneja ja jyrsijöitä ei pidetä syömättä ennen vastaanotolle tuloa. Kaneille ja jyrsijöille kannattaa ottaa mukaan tuttua omaa herkkuruokaa, jota niille voidaan tarjota heti heräämisvaiheessa.

Lääkitykset ja rasvahappovalmisteet

Jos lemmikillä on päivittäistä lääkitystä vaativa perussairaus tai aloitettuja lääkityksiä ennen toimenpidettä, kysy henkilökunnalta ohjeistus lääkkeiden antamiseen ennen toimenpidettä ja toimenpidepäivän aamuna. 

Mikäli lemmikki saa rasvahappovalmisteita, niiden antamisessa on hyvä pitää kahden viikon tauko ennen suurta leikkausta tai hammastoimenpidettä. 

Nukutus 

Lemmikki nukutetaan turvallisesti yksilöllisesti tehdyn suunnitelman mukaan, ja hoitaja valvoo anestesiaa koko toimenpiteen ajan. Heräämöseurantaa jatketaan kotiutukseen asti. Eläimet reagoivat kuitenkin lääkityksiin eri tavoin, minkä takia toimenpiteisiin liittyy aina pieni komplikaatioiden riski toimenpiteen aikana ja sen jälkeen. 

Leikkaushaavan hoito kotona

Leikkaushaava paranee noin kahdessa viikossa. Jos leikkaushaava on suojattu haavalapulla, sen voi poistaa seuraavana päivänä. Haavaa on tärkeää käsitellä aina puhtain käsin. 

Kauluria/haavapukua pidetään operaation jälkeen noin kahden viikon ajan (tikkien poistoon asti, jos haava on suljettu poistettavilla ompeleilla), jotta lemmikki ei pääse nuolemaan tai raapimaan haavaa. Klinikalta voi ostaa kotiin kaulurin tai haavapuvun haavan suojaamista varten. 

Leikkaushaavan tulee olla puhdas ja kuiva. Kotona haavaa tarkkaillaan päivittäin ja jos haava kastuu tai likaantuu, se suihkutellaan puhtaaksi muutaman minuutin ajan vedellä, jonka jälkeen se kuivataan painelemalla puhtaalla pyyhkeellä. 

Kipulääkitys 

Toimenpiteeseen liittyvä kipu on yleensä lyhytaikaista ja lievittyy nopeasti. Sitä ennen tarvitaan kuitenkin kivunlievitystä. Sillä pyritään vähentämään esimerkiksi leikkaukseen liittyvän kudosvaurion aiheuttamaa stressiä elimistössä, edistämään potilaan toipumista ja estämään kivun pitkittymistä. Noudata annettuja kipulääkeohjeita ja jos lemmikki vaikuttaa kipeältä, olethan yhteydessä hoitaneeseen eläinlääkäriin.  

Jos lemmikillesi tulee sivuvaikutuksia lääkityksistä, olethan heti yhteydessä klinikalle. 

Ennakkovalmistelut kotona ennen toimenpidettä

Lemmikille on hyvä järjestää rauhallinen, lämmin paikka toipumiseen toimenpiteen jälkeen. Lemmikki voi olla ensimmäisen vuorokauden ajan väsynyt tai levoton ja äännellä enemmän. Tämä on vaaratonta ja liittyy tavallisimmin potilaalle annettuihin lääkityksiin. 

Ortopedisten leikkausten jälkeen tulee erityisesti välttää leikatun raajan liikaa rasitusta rajaamalla lemmikille erillinen alue missä se ei pääse hyppimään, liukastumaan, tai vaihtoehtoisesti hankkia häkki toipumisen ajaksi. Lattioilla on hyvä pitää paljon mattoja liukastumisen estämiseksi ja sohvalle/sängylle/tasoille hyppääminen tulee estää, esimerkiksi kääntämällä huonekalut toisin päin ja laittamalla tuoleja sohville. 

Isojen, laaja-alaisten pehmytosakirurgisten leikkausten (esim. vatsaontelon avaus, isojen kasvainten poistot) jälkeen tulee rajoittaa lemmikin liikkumista kotioloissa ja ulkona. 

Jotta toipuminen tapahtuisi suunnitellusti, perehdythän saamiisi kirjallisiin ja suullisiin ohjeisiin ja noudatat niitä. Jos sinulla on kysyttävää jatkohoidosta tai toipumisesta, otathan yhteyttä klinikalle. 

Jos lemmikin terveydentilassa tai yleisvoinnissa tapahtuu muutoksia ennen toimenpidepäivää, olethan myös silloin yhteydessä klinikalle. 

Tervetuloa!