Kissan sydänsairaudet

Yleisin kissoilla tavattavista sydänsairauksista on hypertrofinen kardiomyopatia (HCM). Sitä esiintyy erityisesti tietyissä kissaroduissa. Sairaus on yleinen erityisesti vanhoilla kissoilla, joista sitä esiintyy jopa joka kymmenennellä.

HCM:n riskiryhmään kuuluvat kissarodut

Muita kissarotuja yleisemmin hypertrofiseen kardiomyopatiaan sairastuvia rotuja ovat muun muassa maine coon, ragdoll, brittiläinen lyhytkarva, sfinx (HCM ja RCM), norjalainen metsäkissa, persialainen, kartusiaani, birma (kaikki kardiomyopatiat), siperiankissa ja cornish ja devon rexit. Sairaus on yleinen myös kotikissoilla ja sitä voi satunnaisesti ilmetä kaikilla kissaroduilla.

Näiden rotujen jalostettavat kissat on hyvä tutkia ennen jalostusta yhden vuoden iässä ja säännöllisin välein jalostuksen aikana ultraäänitutkimuksella.

Kissan sydänsairauden diagnosointi

Yli viidennes hypertrofista kardiomyopatiaa sairastavista kissoista on täysin oireettomia sairauden alkuvaiheessa. Pitkälle edennyt sydänsairaus johtaa aina sydämen vajaatoimintaan. Oireita ovat mm. tihentynyt hengitys, väsymys, painonlasku, oksentelu, huimaus, liikkumisvaikeudet, viileät raajat ja jopa verenkierron estyminen tulpan takia. Sydäntutkimus on suositeltavaa jo epäilyn takia.

On tärkeää huomioida, että kissoilla voi olla sydämessä sivuääni myös muusta syystä kuin sydänsairaudesta johtuen (mm. fysiologiset syyt, verenpaine, muu sairaus, esim. hypertyreoosi). Tästä syystä sairautta epäiltäessä on aina tärkeää teettää kissalle sydämen ultraäänitutkimus, jotta nähdään onko kyseessä sydänvika tai mahdollisesti jokin muu sairaus.

HCM:ssä ei läheskään aina ole sivuääntä, minkä vuoksi pelkkä auskultaatio eli sydämen kuuntelu ei riitä kissan sydäntutkimukseksi.

Ajoissa aloitettu sydänlääkitys hidastaa oireiden etenemistä ja lisää elämänlaatua.

Katso sydänsairauksien Evidensia-erikoisklinikat

Kissan sydänsairauden hoito

Oireettoman HCM:n hoitoa ei tällä hetkellä suositella, ellei tutkimuksissa löydy selkeitä oireille altistavia tekijöitä.

Sydänsairaan kissan elämänlaatua ja eliniän ennustetta voidaan parantaa lääkityksellä ja sydänsairaalle sopivalla ravinnolla. Sydänpotilaan ruuan tulisi olla vähäsuolaista, sillä suola sekä lisää nesteen kertymistä elimistöön että nostaa verenpainetta.

Ruokintaperäiset sydänongelmat

Jos kissa ei saa ravinnostaan riittävästi tauriinia, sille voi kehittyä laajentava sydänlihasrappeuma eli dilatoiva kardiomyopatia. Kaikki laadukkaat kissan valmisruuat sisältävät tauriinia, joten tauriinin puutteesta johtuvat sydänsairaudet ovat nykyisin harvinaisia.

Varaa aika kissasi sydäntutkimukseen lähimmältä Evidensia-eläinlääkäriasemaltasi!

Palvelua tarjoavat eläinlääkäriasemat

Odota, eläinlääkäriasemien tiedot latautuvat

Uutta: tutustu juuri avattuun Evidensia Kauppaan

Evidensia Kauppa