Koiran hot spot eli akuutti ihottuma

Hot spot eli akuutti, märkivä ja kostea pinnallinen ihottuma on yksi yleisempiä koirilla kesällä ilmeneviä ihovaivoja.

Hot spot vaivaa erityisesti paksuturkkisia, uimista rakastavia koiria, joilla karvapeite ei pääse kunnolla kuivumaan uintireissujen välillä. Myös allergiat ja loistartunnat altistavat koiran hot spotille.

Lue lisää hot spotin syistä ja diagnoosista

Hot spotin oireet

Ihottuma-alue märkii, on kostea ja pahanhajuinen sekä kutiaa voimakkaasti.  Se on myös erittäin arka. Tulehtunut alue on yleensä aluksi melko rajattu, mutta saattaa jopa muutamassa tunnissa levitä laajaksikin hankaamisen ja raapimisen seurauksena.

Hot spotin hoito

Hot spot -ihottuman ilmetessä on hyvä tulla eläinlääkärille tehokkaan hoidon ja kipulääkityksen aloittamiseksi. Ihottuma voi olla koiralle hyvinkin kivulias, jolloin karvojen ajelua tai ihon puhdistusta ihottuma-alueelta voi olla kotona vaikea toteuttaa. Ihottuman laajuuden ja syvyyden mukaan eläinlääkäri valitsee koirallesi sopivimman hoidon.

Ensiapu märkivään ihotulehdukseen

Mikäli mahdollista, ihotulehdusalueelta kannattaa leikata karvoja pois, aina terveelle iholle saakka, sillä se edistää ihottuma-alueen kuivumista ja helpottaa alueen puhtaanapitoa. Ihottuma-alue pitää puhdistaa kirvelemättömällä puhdisteella, esimerkiksi laimealla jodi- tai klooriheksidiinipitoisella puhdistuaineella ja kuivata huolellisesti.

Ihottumaan voi laittaa puhdistuksen jälkeen paikallishoitona kutinaa lievittävää salvaa. Desinfioivat suihkeet voivat olla avuksi, jos iho on kipeä ja desifioivat shampoot puolestaan helpottavat märkäeritteen puhdistamista.

Lisäksi tulee huolehtia, ettei koira pääse nuolemaan ja raapimaan tulehtunutta ihoaluetta.

Varaa aika lähimmältä Evidensia-eläinlääkäriasemaltasi!

Palvelua tarjoavat eläinlääkäriasemat

Odota, eläinlääkäriasemien tiedot latautuvat

Uutta: tutustu juuri avattuun Evidensia Kauppaan

Evidensia Kauppa