Hot spot eli akuutti kostea ihottuma

Hot spot on punoittava, kostea ja usein terävärajainen tulehdusalue koiran iholla. Tulehdusalue voi olla karvaton tai karvapeitteeseen on tarttunut kuivunutta märkäeritettä. Tulehdusalueen koko on läpimitaltaan 3-20 cm ja se voi laajentua huomattavasti jopa tunneissa. Tulehtuneen ihoalueen läheisyydessä voi olla pienempiä, ns satelliittimuutoksia jotka kertovat tulehduksen leviämisestä.

Noutajilla todetaan kosteita ihotulehduksia muita koirarotuja useammin.

Tyypillinen potilas

Tyypillinen potilas on nuori koira, jolla on tuuhea turkki ja aluskarva. Hot spoteja saavat helposti isot koirat, kuten labradorinnoutaja, kultainen noutaja, berninpaimenkoira, saksanpaimenkoira, rottweiler ja bernhardinkoira. Eräässä tutkimuksessa puolella sairastuneista koirista oli lyhyt, ja puolella pitkä turkki.

On päätelty, että tuuhean turkin alla on lämmintä, ja kuivuminen pitkittynyttä kastumisen jälkeen, mikä luo hyvät olosuhteet bakteerien lisääntymiselle. Tavallisimmin hot spoteja nähdään lämpiminä ja kosteina vuodenaikoina, mutta ruotsalaisessa tutkimuksessa tapauksia esiintyi tasaisesti ympäri vuoden.

Hot spotin taustasyyt

Hot spot johtuu paikallisesta ärsytyksestä, kutinasta tai kivusta, joka johtaa raapimiseen, pureskeluun tai nuolemiseen. Ihon suojakerros vaurioituu ja bakteerit pääsevät lisääntymään iholla. Ihomuutos on siis koiran itsensä aiheuttama mutta yleensä taustalta löytyy jokin kutinaa tai kipua aiheuttava tekijä.

Iholoiset ovat tavallinen syy kutinaan. Kirput ja niiden aiheuttama kirppuallergia ovat maailmanlaajuisesti tavallisimpia syitä hot spotien syntyyn, mutta ne eivät ole ongelma Suomessa. Täit sen sijaan ovat tavallisia erityisesti kylmään vuodenaikaan. Täit viihtyvät korvien takana, ja saattavat johtaa hot spotin syntyyn pään alueella tai lantion seudulla. Kapitartunta aiheuttaa erittäin voimakasta kutinaa erityisesti korvalehtiin ja raajoihin. Punkkien aiheuttama kutina on yleensä vähäistä, mutta paikallinen ärsytys voi johtaa hot spotin syntyyn. Punkkeja tavataan useimmiten koiran etuosissa ja pään alueella.

Vierasesine ihossa tai korvassa voi aiheuttaa paikallista ärsytystä, samaten paikallisesti annosteltavat lääkkeet herkistyneelle yksilölle. Korvatulehduksesta seuraa usein korvan ja korvan taustan raapimista, joten korvat on syytä tarkistaa aina jos hot spoteja esiintyy pään alueella. Peräpäässä taas anaalirauhastulehdus tai  –tukkeuma voi olla ihotulehduksen aiheuttajana.

Allergiat altistavat ihotulehduksille, myös hot spoteille. Allergisen koiran ihon suojakerros on puutteellinen ja mikrobit pääsevät helposti lisääntymään iholla. Kutina on monesti pitkittynyttä, ja johtaa jatkuvaan nuolemiseen ja raapimiseen.

Myös muut kuin ihosairaudet voivat johtaa ihon vaurioitumiseen koiralla. Luusto- tai nivelkipu voi johtaa kipukohdan nuolemiseen ja pureskeluun, vaikka ontumaa ei aina olisikaan havaittu. Toistuva koiran hot spot esimerkiksi lonkan kohdalla voi olla merkki nivelkivusta.

Karvojen ajelu tai trimmaus voi johtaa ihon suojakerroksen vaurioitumiseen ja hot spotin syntyyn. Ruotsalaisessa tutkimuksessa noin 15 prosentilla sairastuneista koirista ei löydetty minkäänlaista syytä, vaan arveltiin tuuhean turkin alla pitkittyneen kosteuden altistaneen tulehdukselle.

Diagnoosi

Nopea taudinkulku ja tyypillinen vaurion ulkonäkö riittävät yleensä diagnoosin asettamiseksi. Usein tarkistetaan löytyykö koiralta iholoisia tai muuta selkeää syytä hot spotin syntyyn. Jos tulehdukset ovat toistuvia, on erityisen tärkeää etsiä taustalla piilevä altistava tekijä.

Mikäli epäilet koirallasi hot spotia, ota yhteyttä eläinlääkäriin.

Tälle koiralle on kehittynyt hot spot täitartunnan aiheuttaman kutinan seurauksena. Kuva: Kirsti Schildt

Hot spotin hoito

Hoidossa tärkeää on turkin ajelu tulehtuneelta ihoalueelta ja sen ympäriltä. Tulehtunut iho pääsee tuulettumaan ja alueen saa helpommin puhdistettua. Joskus vaurion laajuus selviää vasta kun karvat on ajeltu, sillä tuuhean turkin alta voi olla vaikeaa erottaa muuttunut iho terveestä. Koiran hot spot voi olla erittäin kivulias tai arassa paikassa, joten monesti ajelu onnistuu vasta rauhoituksen avulla.

Hot spot on erittäin nopeasti kehittyvä märkivä kivulias ihotulehdus.Hoito aloitetaan karvojen ajelulla tulehdusalueelta sekä ihonpuhdistuksella. Kuvat: Kirsti Schildt

Tulehtunut iho puhdistetaan kirvelemättömällä puhdisteella, esimerkiksi laimealla jodi- tai klooriheksidiinipitoisella liuoksella. Jos puhdistaminen ei onnistu kivun vuoksi, voi käyttää vaurion pintaan suihkutettavia valmisteita. Pinnallisen, pienen tulehduksen voi hoitaa pelkästään puhdistamalla ja desinfioimalla. Antibakteerinen lääkesampoo on monelle hyvä vaihtoehto. Joillekin toimivat kutinaa vähentävät tai viilentävät valmisteet.

Koiraa estetään vaurioittamasta ihoa enempää joko kaulurin, paidan tai takatassuun laitettavan sukan avulla.

Laaja-alainen tai syvempi hot spot -ihotulehdus voi vaatia eläinlääkärin määräämää hoitoa. Lääkityksen tarve arvioidaan aina tapauskohtaisesti. Kortisonivoiteen tai -geelin on joissakin tutkimuksissa todettu nopeuttavan paranemista. Kortisonitabletteja tarvitaan jos kutina on huomattavaa ja pitkittynyttä. Kipulääkitys on useammin tarpeen.

Hoidossa olennaista on kuitenkin aina etsiä taustasyy hot spotin syntymiselle, erityisesti jos kyse on toistuvasta vaivasta.

Usein hot spot paranee nopeasti kun hoito on aloitettu, mutta on myös vaikeita tapauksia joiden kohdalla hoitoa on muutettava. Eläinlääkäriin on hyvä olla yhteydessä uudelleen jos paraneminen ei edisty toivotulla tavalla.

Hot spotin ennaltaehkäisy

Ennaltaehkäisy on haastavaa, mutta turkin ajelu tai ohentaminen kesä- ja uimakauden ajaksi voi olla avuksi. Ajeltavaksi voi valita sellaiset ihoalueet jotka ovat erityisen alttiita hot spotien synnylle. Punkki- ja kirppukarkotteita suositellaan sellaisilla alueilla joilla niitä esiintyy. Anaalirauhaset voi tyhjentää säännöllisesti jos ne vaivaavat toistuvasti. Allergiaan voi liittyä alttius iho- ja korvatulehduksiin, jolloin allergian hoidon tavoitteena on ennaltaehkäistä tulehduksien uusiutumista.

Uusi hot spot voi ilmestyä myöhemmin samana kesänä tai vasta seuraavana. Joillekin koirille ei koskaan ilmene uusia hot spot-tulehduksia.

Eläinlääkäri Kirsti Schildt
ELL, CertVD, DipECVD
Evidensia Aurinkolahti, Tammisto ja HauMau

Löydä eläinlääkäriasema lähelläsi

IVC Evidensia

Huolettaako lemmikin vointi? Soita eläinlääkärin puhelinneuvontaan

Uutta: tutustu juuri avattuun Evidensia Kauppaan

Evidensia Kauppa