Koiran kastraatio

Koiran kastraatio on tyypillinen uroskoirille tehtävä toimenpide, jossa koiralta poistetaan kivekset. Kastroinnin jälkeen uros on luonnollisesti kyvytön lisääntymään.

Tiheään asutuilla alueilla uroskoirille saattaa aiheutua stressiä naapuruston narttukoirien juoksuajoista. Uroskoirat voivat puolustaa reviiriään aktiivisesti ja ajautua tappeluihin muiden urosten kanssa. Koira saattaa toistuvasti merkitä reviiriään myös sisätiloihin virtsaamalla.

Koiran kastraatio on rutiinitoimenpide, jossa leikkaushaava suljetaan sulavin ompelein, joita ei tarvitse poistaa. Kaulurilla estetään haavan nuoleminen 10 vuorokautta leikkauksen jälkeen. Uroskoirille voidaan lääkityksellä aiheuttaa myös kemiallinen kastraatio, jossa muutokset ovat samanlaiset, kuin leikkauksen yhteydessä, mutta eivät ole pysyviä.

Mitä koiran kastraatiossa tapahtuu?

Ennen leikkausta eläinlääkäri tekee koiralle terveystarkastuksen. Eläinlääkäri tarkastaa myös koiran kivekset. Tutkimuksen jälkeen koira rauhoitetaan ja kipulääkkeen anto aloitetaan. Nukutuksessa kanyyli asetetaan koiran suoneen ja se saa nukutusainetta laskimoon. Tämän jälkeen koiralle asetetaan hengitysputki, jonka kautta se saa toimenpiteen aikana happea ja nukutusainetta nukutuksen ylläpitämiseksi.

Leikkauksen aluksi koiran nivusalue ajellaan karvoista, desinfioidaan huolellisesti ja leikkausalueelle kiinnitetään steriilit leikkausliinat. Leikkauskohtaan tehdään pienet viillot, joista kivekset nostetaan esille. Seuraavaksi kivekset poistetaan ja siemennuora ja verisuonet solmitaan. Lopuksi leikkaushaava suljetaan tikein.

Nukutuksen laatua ja potilaan vointia seurataan koko toimenpiteen ajan, jotta leikkaus olisi mahdollisimman turvallinen. Seurantalaitteilla mitataan muun muassa veren happipitoisuutta, sydämen sykettä, hengitystä ja ruumiinlämpöä. Koira saa suonensisäisesti nestettä, jolla edistetään sen verenpainetta ja verenkiertoa.

Koira pääsee kotiin, kun se on herännyt kunnolla. Leikkausalue puudutetaan toimenpiteen yhteydessä, mutta puudutteen vaikutus loppuu pian koiran heräämisen jälkeen. Koska leikkaushaava voi olla kipeä parin seuraavan päivän ajan, koira saa eläinlääkäriasemalta mukaansa tulehduskipulääkettä.

Koiran kemiallinen kastraatio

Koiran kastraatio voidaan tehdä myös kemiallisesti asettamalla sen ihon alle hormonia vapauttava implantti, joka saa aikaan saman vaikutuksen kuin leikkaus, mutta vain 6–12 kuukauden ajaksi. Kemiallinen kastraatio on hyvä vaihtoehto, mikäli omistaja empii leikkauspäätöstä ja haluaa arvioida mahdollisen leikkauksen vaikutuksia koiran luonteeseen.

Koiran kastraation jälkeen

Leikkaushaavan suojaamiseksi ja tulehduksen ehkäisemiseksi haavan nuoleminen on estettävä kaulurilla 10 vuorokauden ajan. Tavallisimpia leikkauksen jälkeisiä komplikaatioita ovat nuolemisesta aiheutuneet tulehdukset. Koska kudoksen tulee saada parantua rauhassa, ulkoiluta koira hihnassa ja vältä hyppimistä, rajuja leikkejä ja muuta rasitusta. Tarkista haava päivittäin. Sen tulee parantua ilman turvotusta, punoitusta, verenvuotoa, märkäistä vuotoa ja merkittävää aristusta. Jos olet epävarma paranemisen edistymisestä, ota yhteyttä eläinlääkäriasemalle ja varaa aikaa haavakontrolliin.

Kevyempää ravintoa leikatulle koiralle

Kastraation jälkeen energiankulutus vähenee ja koira lihoo helposti, joten koiran saaman energian määrää pitää yleensä. Leikatulla uroksella saattaa kuitenkin olla voimakas näläntunne, joten ruuan on hyvä olla riittävän kuitupitoista, ettei vatsa tunnu tyhjältä pian syömisen jälkeen. Henkilökuntamme neuvoo sinua uuden ruokavalinon valinnassa.

Joidenkin, etenkin paksuturkkisten, rotujen turkki voi muuttua villavammaksi ja joskus liiankin tuuheaksi. Usein kastraatiota seuraa normaalia voimakkaampi karvan vaihtuminen.

Kastraation hyödyt – rennompi käytös ja pienempi riski sairastua

Kastraation seurauksena uroskoiran kiinnostus narttuihin vähenee eivätkä narttujen juoksuajat enää vaikuta siihen. Monesti koira muuttuu myös rennommaksi suhtautumisessaan muihin koiriin. Kun kastraatio tehdään riittävän nuorelle koiralle, sille ei kehity sukukypsyyden myötä voimakasta kiinnostusta narttukoiriin.

Kastroidulla koiralla on pienempi riski sairaustua muun muassa kiveskasvaimiin tai eturauhasvaivoihin. Lisäksi kastrointi vähentää peräaukon kasvainten ja tyrän riskiä, jotka ovat tyypillisiä ikääntyville ja leikkaamattomille koirille.

Palvelua tarjoavat eläinlääkäriasemat

Odota, eläinlääkäriasemien tiedot latautuvat