Koiran rokotukset

Koiran rokotukset ovat tärkeä ja kiinteä osa koiran omistamista ja koiran perusterveydestä huolehtimista. Koira suositellaan rokotettavaksi penikkatautia, parvovirusta, kennelyskää ja raivotautia eli rabiesta vastaan.

Pentuvuoden rokotukset

Varhaisrokotus 7–9 viikon iässä

Pennun rokottamista suositellaan 7 viikon iästä alkaen, jolloin pentu voi kahden viikon kuluttua rokotuksesta aloittaa sille tärkeän sosiaalistumisen eli tutustua turvallisemmin muihin koiriin ja ympäristöönsä. Pentu rokotetaan tarttuvaa maksatulehdusta, parvovirusripulia, penikkatautia, ja kennelyskää vastaan. Rokotteen antama suoja on lyhytkestoinen. Pitkäkestoinen suoja saavutetaan 12 viikon sekä vuoden iässä annettujen rokotusten myötä. Rokotuksen yhteydessä tarkastamme lisäksi pennun madotus- ja tunnistusmerkintätarpeen ja terveydentilan. Jos kasvattaja on rokottanut pennun ennen luovutusikää penikkatautia ja parvoa vastaan, voidaan tämä rokotus jättää väliin.

Katso Pentupäiväkirjat-videolta mitä tapahtuu suloisen Jalo-collien varhaisrokotuskäynnillä:

Kliininen tutkimus ja rokotus 12 viikon iässä

Pentu saa rokotteet penikkatautia, tarttuvaa maksatulehdusta, parvovirusta ja rabiesta vastaan, sekä tarvittaessa kennelyskärokotuksen.

Tule Selman mukaan 12-viikkoisen pennun rokotuksiin! Katso Pentupäiväkirjat-video Selman käynnistä:

Kliininen tutkimus ja rokotus 1 vuoden iässä

Kun koira on täyttänyt vuoden, se saa tehosterokotteet penikkatautia, tarttuvaa maksatulehdusta, parvovirusta, parainfluenssaa ja rabiesta vastaan.

Rokotettavan pennun tulisi olla terve, jotta se voi kehittää toivotut vasta-aineet. Rokotettavalle pennulle tehdään Evidensiassa ennen kliininen tutkimus, jossa varmistetaan, että pentu on terve ja että se voidaan rokottaa. Esteitä rokottamiselle voivat olla esimerkiksi kuume tai voimakas ripuli. Ennen rokottamista on hyvä tutkia pennun sisäloishäädön tarve.

Lisäksi kasvattaja on voinut huolehtia pennun rokotuksesta jo 4-6 viikon iässä (esim. parvo- ja penikkatautirokotus). 

Aikuisen koiran rokotukset

  • vuosittain: kennelyskä (parainfluenssa ja bordetella)
  • 3 vuoden välein: penikkatauti, tarttuva maksatulehdus, parvo
  • 3 vuoden välein: rabies

Lue lisää: Eläinlääkäri: Näiltä sairauksilta suojaat koirasi rokottamalla sen

Yli 12 viikon ikäiselle koiralle annetut rokotteet ovat voimassa valmisteyhteenvedon mukaisesti. Suosittelemme, että koiran rokotussuoja tarkastetaan vuosittain terveystarkastuksen yhteydessä. Eläinlääkäri merkitsee koiran rokotuskorttiin tai lemmikkieläinpassiin rokotuksen antopäivämäärän lisäksi sen viimeisen voimassaolopäivän ja suosituksen seuraavasta rokotusajankohdasta.

Kokeisiin, kilpailuihin tai näyttelyihin osallistuva koira tarvitsee todistuksen rokotusten voimassaolosta.

Varaa aika koirasi rokotukseen lähimmältä Evidensia-eläinlääkäriasemaltasi!

Palvelua tarjoavat eläinlääkäriasemat

Odota, eläinlääkäriasemien tiedot latautuvat

Uutta: tutustu juuri avattuun Evidensia Kauppaan

Evidensia Kauppa