Koiran sydänsairaudet

Kun koiran sydänsairaus diagnosoidaan ajoissa, voidaan lääkityksellä ja muulla hoidolla parantaa koiran elämänlaatua.

Koirilla tavataan melko yleisesti sydänsairauksia ja jonkin verran myös synnynnäisiä sydämen kehityshäiriöitä.

Lue lisää koirien tavallisimmista sydänsairauksista

Katso sydänsairauksien Evidensia-erikoisklinikat

Koiran sydänsairauden oireet

Koiran sydänsairaus on usein pitkään oireeton, ja koira vaikuttaa päällepäin terveeltä. Kaikki sydänsairaudet johtavat kuitenkin edetessään sydämen vajaatoimintaan, jonka oireita ovat muun muassa yskä, hengenahdistus, koiran heräily öisin ja alentunut rasituksen sietokyky.

Koiran sydänsairauden diagnosointi

Koiran terveystarkastuksiin sisältyy pentuiästä lähtien sydämen kuuntelu stetoskoopilla. Jos kuuntelussa havaitaan sivuääni, on aihetta jatkotutkimuksiin. Sydänsairauksien diagnosointiin käytetään esimerkiksi sydämen ultraäänitutkimusta, röntgenkuvausta ja holter-tutkimusta.

Koiran sydänsairauden hoito

Koiran sydänsairautta ei yleensä voida parantaa, mutta lääkityksellä ja sydänpotilaalle sopivalla ruokavaliolla koiran elämänlaatua ja eliniän ennustetta voidaan parantaa. Sydänpotilas, jolla ei vielä ole sydämen vajaatoiminnan oireita, voi elää melko normaalia elämää. Sydämen vajaatoiminnasta kärsivää koiraa ei tulisi rasittaa liian rankalla tai pitkäkestoisella liikunnalla.

Koiran synnynnäinen sydämen kehityshäiriö

Synnynnäiset sydämen kehityshäiriöt koirilla ovat kohtalaisen yleisiä. Joihinkin koiran sydämen kehityshäiriöihin on olemassa kirurginen hoito. Osa pentujen sydänkuuntelussa havaituista sivuäänistä on niin sanottuja viattomia sivuääniä, jotka häviävät pennun kasvaessa. Kardiologiaan perehtynyt eläinlääkäri osaa seuloa potilaista ne, joiden kohdalla leikkaushoito on aiheellinen.

Palvelua tarjoavat eläinlääkäriasemat

Odota, eläinlääkäriasemien tiedot latautuvat

Uutta: tutustu juuri avattuun Evidensia Kauppaan

Evidensia Kauppa