Koiran viralliset tarkastukset

Koirilla esiintyvien rotukohtaisten perinnöllisten sairauksien vastustamiseksi monille roduille tehdään virallisia terveystutkimuksia, joiden tulokset julkaistaan Kennelliiton tietokannassa. Koirien viralliset tarkastukset saat asiantuntevasti Evidensia-eläinlääkäriasemilta.

PEVISA-ohjelma määrittelee vaatimukset

Kaikki tutkimustieto – myös niistä koirista, joita ei käytetä jalostukseen – on hyödyksi terveempien koirien jalostuksessa ja oman koiran terveyden hoitamisessa. Kennelliiton PEVISA-ohjelma (Perinnöllisten sairauksien ja vikojen vastustamisohjelma) käsittää yli sata rotukohtaista terveysohjelmaa, joissa on määritelty rodun virallisten tarkastusten vaatimukset. Tarkastuksen tekee viralliseksi se, että se on Kennelliiton hyväksymä ja julkaisema.

Lue lisää ja tutustu rotukohtaisiin PEVISA-ohjeistuksiin

Viralliset röntgenkuvaukset: Lonkka- ja kyynärtutkimukset sekä selkätutkimus

Koirille tehtäviä virallisia röntgenkuvauksia ovat lonkka- ja kyynärnivelten kuvaukset, joissa tutkitaan mahdollista lonkka- ja kyynärnivelen kasvuhäiriötä eli lonkka- ja kyynärniveldysplasiaa. Myös selkärangan muutoksia arvioidaan röntgenkuvista ja Kennelliitto antaa niistä lausuntoja.

Virallisia röntgentutkimuksia varten koira rauhoitetaan, joten sen on hyvä olla syömättä 8 tuntia ennen vastaanottoaikaa. Virallisia lonkka-, kyynär- ja selkäkuvauksia tehdään kaikilla Evidensia-eläinlääkäriasemilla, joilla on röntgenkuvauslaitteisto.

Lue lisää lonkka- ja kyynärnivellausunnosta
Lue lisää virallisesta selkälausunnosta

Virallinen polvitutkimus

Virallisessa polvitutkimuksessa tutkitaan ja luokitellaan polvilumpion sijoiltaanmenoa eli patellaluksaatiota. Polvitutkimusta varten potilasta ei tarvitse rauhoittaa.

Virallinen silmätarkastus

Virallisen silmälausunnon voivat antaa vain silmäsairauksien erikoistutkinnon suorittaneet eläinlääkärit, joita työskentelee Evidensiassa useita. Tarjoamme silmätarkastuspalveluita ympäri Suomen.

Katso virallisia silmätarkastuksia tarjoavat silmäsairauksien Evidensia-erikoisklinikat

Lue lisää: virallisesta silmätarkastuksesta Evidensiassa

Virallinen sydäntutkimus

Virallisen sydänkuuntelun ja sydämen ultraäänitutkimuksen voi suorittaa Kennelliiton vaatimukset täyttävä eläinlääkäri, ja heitä työskentelee Evidensiassa useita. Tarjoamme sydäntutkimuksia ympäri Suomen. Sydäntutkimus on pakollinen esimerkiksi jalostukseen käytettäville cavalierkingcharlesinspanieleille ja tanskandogeille.

Katso virallisia sydäntutkimuksia tarjoavat sydänsairauksien Evidensia-erikoisklinikat

Tarkemmat tiedot rotukohtaisista Kennelliiton PEVISA-ehdoista löydät täältä

Varaa aika viralliseen tarkastukseen lähimmältä Evidensia-eläinlääkäriasemaltasi!

Palvelua tarjoavat eläinlääkäriasemat

Odota, eläinlääkäriasemien tiedot latautuvat