Koirien veripankki

Evidensialla on keskitetty veripankki, joka palvelee kaikkia verkostomme potilaita. Veripankkitoiminnan tavoite on tuottaa korkeatasoisia ja turvallisia verituotteita eläinpotilaillemme. Evidensian veripankkipalvelu on voittoa tavoittelematonta toimintaa. Koirien veripankkipalvelu mahdollistaa vakavasti sairaiden tai traumapotilaiden korkeatasoisen hoidon ja monessa tapauksessa pelastaa koiran hengen.

Koirien veripankki – mihin verta käytetään?

Luovuttajakoirilta kerättävä veri voidaan käyttää kokoverenä se voidaan jakaa kahteen osaan: punasoluiksi ja plasmaksi.

Kokoverta käytetään verenvuototapauksissa. Punasoluja annetaan pääasiassa aneemisille vakavasti sairaille potilaille, joiden elimistö hajottaa omia punasolujaan. Plasmaa käytetään pääsääntöisesti hyytymishäiriöissä.

Välittömästi saatavissa oleva veri mahdollistaa traumapotilaiden sekä muiden vakavasti sairaiden potilaiden korkeatasoisen hoidon.

Millainen koira sopii luovuttajaksi?

Luovuttajaksi soveltuvat terveet, isokokoiset ja perusluonteeltaan ihmisystävälliset koirat. Alla on listattu tarkemmin sopivan verenluovuttajakoiran ominaisuuksia.

 • Ikä 1- 6 vuotta, kun otetaan verenluovuttajarekisteriin. Poistetaan verenluovuttajarekisteristä kahdeksan vuoden ikäisenä.
 • Paino vähintään 30 kiloa.
 • Koira on terve, eikä sillä ole pysyviä lääkityksiä käytössä.
 • Koira on madotettu ja rokotettu suositusten mukaisesti, punkkienestolääkitys on käytössä.
 • Koira ei ole itse saanut verensiirtoa.
 • Koira on syntynyt Suomessa, eikä ole matkustanut ulkomailla Ruotsia tai Norjaa lukuun ottamatta.
 • Koiran tulee olla luonteensa puolesta veripankkitoimintaan soveltuva, eli verenkeräys pystytään tekemään ilman rauhoitusta. (Poikkeustapauksissa voidaan tehdä myös rauhoituksessa.) Toimenpiteestä ei saa aiheutua luovuttajalle ylenmääräistä stressiä.

Miten verenluovutus tapahtuu käytännössä?

Luovuttajakoiralta otetaan ensimmäisellä kerralla ja jatkossa vuosittain laajat verinäytteet ja virtsakoe, joiden avulla pyritään varmistamaan luovuttajan oma, hyvä terveydentila ja toisaalta verituotteen turvallisuus vastaanottajakoiralle.  Koiralle tehdään samalla myös kliininen yleistutkimus. Luovutus pyritään tekemään hereillä, mutta tarvittaessa poikkeustapauksissa koira voidaan kevyesti rauhoittaa. Luovutettu veri otetaan kaulasuonesta. Kukin luovuttaja luovuttaa noin 450 ml verta.

Verenluovutus on voittoa tavoittelematonta toimintaa; luovuttajille ei aiheudu kuluja ja vastaanottajat maksavat siirrettävästä verestä vain sen keräyksestä aiheutuvat kulut.

Miten luovuttajakoira palkitaan verenluovutuksesta?

Sitoutumalla kolmeen verenluovutuskertaan vuodessa, koira ja omistaja saavat alla listatut edut korvauksena arvokkaasta panoksestaan. Verenluovutusten välin tulee olla vähintään kolme kuukautta. Luovuttajasopimus voidaan kuitenkin asiakkaan tai veripankista vastaavan eläinlääkärin päätöksestä purkaa koska tahansa.

 • Ilmainen vuosittainen terveystarkastus
 • Ilmaiset veripankkitoiminnan kannalta olennaiset laboratoriotutkimukset vuosittain
 • Ilmaiset, suositusten mukaiset rokotukset (4-rokotus ja rabies kolmen vuoden välein; ei sisällä erillistä kennelyskärokotusta)
 • Ilmainen punkkihäätö punkkikaudella (Bravecto, kaksi käsittelyä vuoden aikana, jolloin vaikutuksen kesto kuusi kuukautta)
 • Ilmainen ruokasäkki jokaisen verenkeräyksen jälkeen (Purina 10 kg)

Yksittäisestä verenluovutuksesta luovuttajakoira palkitaan ruokapalkinnolla, jonka sponsoroi Purina.

Miten voin ilmoittaa koirani luovuttajaksi?

Mikäli oma koirasi tuntuu täyttävän kaikki kriteerit ja haluat auttaa, voit ilmoittaa lemmikkisi verenluovutusrekisteriimme. Tämä ei vielä sido sinua mihinkään, vaan ilmaiset vain alustavan kiinnostuksesi.  Otamme yhteyttä, jos lemmikkisi vaikuttaa soveltuvalta. Samalla sovitaan sopiva aika verenluovuttajan tutkimuskäynnille ja mahdollisesti samalla ensimmäiselle verenluovutukselle. 

Voit myös olla yhteydessä veripankkia ylläpitäviin eläinsairaaloihimme Eläinsairaala Evidensia Tammistoon Vantaalla, Eläinsairaala Vethausiin Hämeenlinnassa tai Eläinsairaala Vettoriin Raisiossa. Henkilökuntamme antaa mielellään lisätietoja asiasta.

Verenluovutusrekisteriimme voit ilmoittautua täällä.

Verenluovutus on hyvä tapa auttaa. Tervetuloa mukaan!

Palvelua tarjoavat eläinlääkäriasemat

Odota, eläinlääkäriasemien tiedot latautuvat

Uutta: tutustu juuri avattuun Evidensia Kauppaan

Evidensia Kauppa