Palvelemme normaalisti. Lue toimintaohje ennen asiointia klinikalla.

Koirien veripankki

Koirien veripankki mahdollistaa vakavasti sairauden tai traumapotilaiden korkeatasoisen hoidon ja monessa tapauksessa pelastaa koiran hengen. Verenluovutus on hyvä tapa auttaa.

Verenluovutus on voittoa tavoittelematonta toimintaa; luovuttajille ei aiheudu kuluja ja vastaanottajat maksavat siirrettävästä verestä vain sen keräyksestä aiheutuvat kulut.

Koirien veripankki toimii Evidensiassa

Koirien veripankki – mihin verta käytetään?

Luovuttajakoirilta kerättävä veri voidaan käyttää kokoverenä se voidaan jakaa kahteen osaan: punasoluiksi ja plasmaksi.

Kokoverta käytetään verenvuototapauksissa. Punasoluja annetaan pääasiassa aneemisille vakavasti sairaille potilaille, joiden elimistö hajottaa omia punasolujaan. Plasmaa käytetään pääsääntöisesti hyytymishäiriöissä.

Välittömästi saatavissa oleva veri mahdollistaa traumapotilaiden sekä muiden vakavasti sairaiden potilaiden korkeatasoisen hoidon.

Millainen koira sopii luovuttajaksi?

Luovuttajaksi sopivat terveet, suositusten mukaan rokotetut ja madotetut koirat. Koirien tulee olla iältään 1–7 -vuotiaita, painoltaan vähintään 25 kg. Verenluovuttaja ei saa olla saanut verensiirtoa. Luovuttajakoiran tulee olla Suomessa syntynyt tai asunut koira. On myös toivottavaa, että narttu ei ole saanut pentuja.

Miten verenluovutus tapahtuu käytännössä?

Luovuttajakoiralta otetaan ensimmäisellä kerralla verinäyte, josta tutkitaan koiran veriryhmä sekä verenkuva. Koiralle tehdään samalla myös kliininen yleistutkimus. Luovutus pyritään tekemään hereillä, mutta tarvittaessa koira voidaan kevyesti rauhoittaa. Luovutettu veri otetaan kaulasuonesta, kukin luovuttaja luovuttaa 470 ml verta.

Toimenpiteestä aiheudu kuluja omistajalle. Luovuttajakoira palkitaan ruokapalkinnolla, jonka sponsoroi Hill’s.

Miten voin ilmoittaa koirani luovuttajaksi?

Voit ilmoittaa lemmikkisi verenluovutusrekisteriimme. Otamme yhteyttä, jos lemmikkisi kutsutaan verenluovutukseen. Samalla sovitaan sopiva aika verenluovutukseen.

Voit myös olla yhteydessä veripankkia ylläpitävään eläinsairaalaamme Tammistossa, Hattulassa tai Raisiossa.  Henkilökuntamme antaa mielellään lisätietoja asiasta.

Verenluovutusrekisteriimme voit ilmoittautua täällä.

Tervetuloa mukaan!

Palvelua tarjoavat eläinlääkäriasemat