Useilla eläinlääkäriasemillamme on oma, hyvin varusteltu laboratorio, jossa tutkimme koirien ja kissojen veri-, virtsa- ja ulostenäytteitä sekä monenlaisia solunäytteitä. Kokeiden tulokset saat usein jo käynnin yhteydessä.
Koirien ja kissojen laboratoriopalvelut – mitä tutkimme?
Koiran verinäytteistä tutkimme tärkeitä veriarvoja kuivakemia-analysaattorin ja solulaskimen avulla.
Virtsa-, nivelneste- ja punktaattinäytteistä teemme erilaisia analyysejä, esim. solu- ja sakkatutkimuksia, bakteeriviljelyjä ja ominaispainomäärityksiä. Virtsanäyte kertoo mm. virtsateiden terveydestä ja eläimen nestetasapainosta.
Ihon ja korvakäytävien raape-, hilse-, karva- ja solunäytteistä saamme tietoa monenlaisista loisista, bakteeri-, hiiva- ja sienitulehduksista.
Ulostenäytteestä voidaan selvittää, onko koiralla tai kissalla sisäloisia.
Erikoismääritykset ja -tutkimukset, joita emme itse tee, lähetämme tutkittavaksi luotettaviin kyseisen alan laboratorioihin ja tutkimuslaitoksiin sekä koti- että ulkomailla.
Ohjeita laboratoriopotilaalle
Koiran tai kissan tulee olla mieluiten 12 tuntia syömättä ennen verinäytteen ottoa, sillä syöminen aiheuttaa muutoksia useimpiin veriarvoihin. Jos lemmikilläsi on jatkuvaa lääkitystä vaativa sairaus, kuten diabetes, paastoamisesta ja lääkitsemisestä tulee kysyä erikseen ohjeita ajanvarauksen yhteydessä.
Jatkuvaa lääkitystä saavan lemmikkipotilaan tutkimukset voivat liittyä lääkeainepitoisuuden tutkimiseen (esim. kilpirauhashormonilääkitykset ja epilepsiapotilaat). Tällöin lääkitysten annostelu neuvotaan tapauskohtaisesti ajanvarauksen yhteydessä.
Jos koiralla tai kissalla on juomiseen tai virtsaamiseen liittyviä oireita, siltä saatetaan ottaa virtsanäyte. Samalla voidaan tehdä myös muiden virtsatie- ja sukupuolielinten ultraäänitutkimus, jolloin virtsarakon tulee olla täynnä. Tutkimukseen tulevan koiran tai kissan on hyvä olla pissaamatta 4–6 tuntia ennen klinikalle tuloa. Virtsanäyte voidaan ottaa klinikalla tutkimusten yhteydessä.
Etukäteen kotona otettu virtsanäyte nopeuttaa joskus tutkimuksia. Virtsanäytteen voi tuoda eläinlääkäriasemalle tutkittavaksi esimerkiksi jo edellisenä päivänä, jos kyseessä ei ole kiireinen ajanvaraus. Bakteeriviljelyt suositellaan tehtäväksi virtsarakosta steriilisti otetulla punkaattinäytteellä.