Erilaiset punkkien häätöön tarkoitetut loislääkkeet ovat tehokkain tapa suojautua punkkien välittämiltä taudeilta.
Osa lääkkeistä tappaa koiraan kiinnittyneet punkit, osalla lääkkeistä on lisäksi myös punkkeja häätävä vaikutus, jonka myötä punkkien kiinnittyminen koiraan estyy kokonaan. Punkkien torjuminen koiralta suojaa välillisesti myös ihmisiä punkkien aiheuttamilta harmeilta – oleilevathan ihmiset ja koirat usein lähekkäin.
Punkkien karkottamiseen on kehitetty erilaisia lääkevalmisteita:
On huomattava, että kaikki lääkkeet voivat harvinaisessa tapauksessa aiheuttaa haittavaikutuksia. Siksi Evidensia-eläinlääkäriasemalla tutkimme koiran ja suunnittelemme erityisesti sille sopivan, koko punkkikauden kattavan ennaltaehkäisyn estämään punkkitartuntoja.
Kun punkki kiinnittyy koiran ihoon, se on vain muutaman millimetrin mittainen, ja usein punkin huomaa vasta, kun se on imenyt itsensä noin herneen kokoiseksi. Päivittäinen punkkisyyni ja jo kiinnittyneiden punkkien irrottaminen on tärkeä osa punkkivälitteisiltä taudeilta suojautumista.
Punkki poistetaan iholta tarttumalla punkkiin mahdollisimman läheltä ihoa ja vetämällä punkki irti. Helpoiten irrotus tapahtuu punkkipihtien avulla.
Ihoon voi jäädä pieni kohouma, joka häviää pois ajan kuluessa. Näppyä voi tarvittaessa puhdistaa kirvelemättömällä paikallisantiseptilla. Jos puremakohta tulehtuu, kannattaa olla yhteydessä eläinlääkäriin. Huolehdimme tarvittaessa sekä punkin irrotuksesta että puremakohdan jälkihoidosta.
Tärkeimmät punkkien koiriin levittämät taudit Suomessa ovat borrelioosi ja anaplasmoosi. Ne ovat bakteeritauteja, jotka voivat siirtyä koiraan punkista aikaisintaan noin vuorokauden kuluttua punkin kiinnittymisen jälkeen.
Sairauden toteaminen ja hoito on usein hankalaa, sillä oireet ovat moninaisia ja epäspesifisiä. Oireina voi esiintyä mm. kuumeilua, imusolmukkeiden suurenemista, ruokahaluttomuutta, väsymystä ja ontumista, joita voi esiintyä myös monesta muusta syystä.
Oikea diagnoosi taudista saadaan oireiden ja verikokeessa todettavien vasta-aineiden perusteella. Punkkivälitteisten tautien tutkiminen ja toteaminen on mahdollista kaikilla Evidensia-eläinlääkäriasemilla.
Hoitona punkkien levittämiin tauteihin on pitkä antibioottihoito. Hoito tehoaa sitä paremmin, mitä varhaisemmassa vaiheessa lemmikki saadaan hoitoon.
Varaa aika koirasi punkkien häätöön lähimmältä Evidensia-eläinlääkäriasemaltasi!