Vastasyntyneiden pentujen sairaudet

Vastasyntyneiden koiranpentujen tai kissanpentujen sairaudet on aina syytä ottaa vakavasti. Ensimmäisten kolmen elinviikon aikana pentukuolleisuus on korkeimmillaan, joten koiran- tai kissanpentujen kuntoa kannattaa seurata erityisen tarkasti.

Tavallisimpia ongelmia vastasyntyneillä koiran- ja kissanpennuilla ovat erilaiset tulehdukset (mm. navassa, hengitysteissä ja suolistossa), anatomiset viat (mm. sydämessä ja suolistossa), vammat (mm. emä makaa alleen tai on aggressiivinen pentuja kohtaan), emän huonon maidontuotannon aiheuttamat ruokinnalliset ongelmat ja niin sanottu ”fading puppy / kitten syndrome” eli kuihtuva pentu.

Sairaan pikkupennun hoito tulee aloittaa välittömästi. Hoidon viivästyminen on usein kohtalokasta. Katso päivystävät eläinlääkärimme.

Vastasyntyneen koiran- tai kissanpennun tutkimus rajoittuu usein kliiniseen tarkastukseen, mutta uloste-, virtsa- ja verinäytteitäkin voidaan ottaa. Ultraääni- ja röntgentutkimuksia tehdään oikean hoidon  tai diagnoosin määrittämiseksi.

Mikäli epäilet vastasyntyneen pikkupennun tarvitsevan apua, ota yhteytta eläinlääkäriin!

Palvelua tarjoavat eläinlääkäriasemat

Odota, eläinlääkäriasemien tiedot latautuvat

Uutta: tutustu juuri avattuun Evidensia Kauppaan

Evidensia Kauppa