Eläinsairaalan työntekijät ovat päässeet rakenteilla oleviin uusiin tiloihin jo virtuaalitodellisuudessa

perjantai 11. marraskuuta 2022

Virtuaalitodellisuutta hyödynnetään vielä vain harvoin arkkitehtuurissa niin, että tulevat käyttäjät pääsevät kulkemaan suunnitelluissa tiloissa virtuaalimaailmassa. Eläinsairaala Mevetin uusien tilojen suunnittelussa virtuaalitodellisuus on auttanut hahmottamaan, millaisia muutoksia alkuperäisiin suunnitelmiin täytyy tehdä ja kuinka tilat sopivat eläinsairaalan arkeen.

Eläinsairaala uudet tilat on suunnitellut arkkitehtitoimisto Raami Arkkitehdit ja Mevet on ensimmäinen heidän asiakkaistaan, joka on päässyt hyödyntämään virtuaalitodellisuutta suunnitteluprosessissa.

Sairaalan johtaja Antti Kuosmanen iloitsee mahdollisuudesta, sillä virtuaalitodellisuus on auttanut luomaan uudesta eläinsairaalasta mahdollisimman toimivan. Kehitettäviä asioita hahmottaa virtuaalitodellisuudessa helpommin kuin kaksi- tai kolmeulotteisista pohjapiirustuksista.

”Virtuaalitodellisuuteen tuotiin tilajakojen lisäksi myös tilan värit ja materiaalit, joten lopullisesta visuaalisesta ilmeestä sai hyvän kuvan. Huonekalut olivat oikeilla paikoillaan ja tiloihin oli jopa tuotu potilaita ja niiden omistajia”, Kuosmanen kuvailee.

Eläinsairaala Mevetin työntekijät ovat päässeet kulkemaan vielä rakenteilla olevassa sairaalassa laittamalla virtuaalitodellisuuslasit päähänsä.

”On ollut hauska huomata, että työntekijät ovat kulkeneet mallissa niin paljon, että he tuntevat paikat. Malli tuntuu tutulta ja tulee sellainen olo, että rakennuksessa on jo käynyt aikaisemmin. Samaa tunnetta ei voisi saada vain katsomalla pohjapiirustusta paperilta”, Kuosmanen sanoo.

Tilat on käyty läpi potilastapausten kautta. Ensin tultiin sisään ja ilmoittautumaan, sitten siirryttiin tutkimushuoneeseen ja otettiin laboratorionäytteitä. Sen jälkeen siirryttiin esimerkiksi röntgenkuvauksiin tai leikkaussaliin. Tarinan kautta on ollut helppo varmistaa tilojen toimivuus ja hoitoketjun sujuvuus.
 

Suunnittelun lähtökohtina ovat olleet käytännöllisyys, viihtyisyys ja työergonomia


Tiloissa käytännöllisyys ja viihtyisyys ovat ohjanneet suunnittelua. Eläinsairaala Mevetin suunnittelussa on haluttu luoda skandinaavisen tyylikkäitä tiloja, joissa on paljon puupintoja, luonnonmateriaaleja ja maanläheisiä sävyjä.

Kuosmasen mukaan on arvokasta, että eläinlääkärit, klinikkaeläinhoitajat, laitehuoltajat, laborantit ja asiakaspalvelijat ovat kaikki päässeet suunnittelemaan niitä tiloja, joissa itse tulevat työskentelemään. Työntekijät itse osaavat arvioida parhaiten, kuinka tilojen koko tai kalusteiden paikka sopii työskentelyyn. 

Työntekijöiden antaman palautteen perusteella seinien ja kiinteiden kalusteiden paikat ovat vaihtuneet moneen kertaan. Suunnitteluprosessin aikana työntekijät ovat päässeet tutustumaan tiloihin kolmessa eri virtuaalitodellisuusversiossa ja nähneet heidän palautteensa perusteella tehdyt parannukset käytännössä.

Työergonomiaan on suunnittelussa kiinnitetty erityistä huomiota. Kuosmanen nimeää esimerkkinä leikkausaleihin tulevat kattoyksiköt, joiden kautta kaikki tarvittavat sähköjohdot ja sairaalakaasut voidaan tuoda leikkauspöydän päälle. Näin ne eivät estä eläinlääkäreiden ja muun hoitohenkilökunnan kulkemista, ja leikkauspöydän pääsee kiertämään ympäri joka suunnasta. Virtuaalitodellisuus helpotti huomattavasti kattoyksiköiden lopullisten sijoittelujen huonekohtaista suunnittelua.

Myös luonnonvaloa on haluttu hyödyntää ja sitäkin pääsi arvioimaan jo virtuaalitodellisuusmallin avulla.

”Olemme pyrkineet peittämään ikkunoita mahdollisimman vähän. Monissa sairaaloissa ja eläinsairaalaoissa esimerkiksi laborantit tai välinehuoltajat joutuvat työskentelemään ikkunattomissa huoneissa. Meillä tällaiset tilat ja esimerkiksi eläinlääkäreiden kirjastot ovat kaikki huoneissa, joihin tulee luonnonvaloa”, Kuosmanen kertoo.

Eläinsairaala Mevet
  • Eläinsairaala Mevetin uudet tilat rakentuvat Stockmannin vanhaan pääkonttorirakennukseen Pitäjänmäkeen vain muutaman korttelin päähän nykyisestä sijainnista. Mevet on perustettu vuonna 1974 ja muuttaa nyt toisen kerran.
  • Tavoitteena on, että uudet tilat avataan kesällä 2023.
  • Mevetin yhteyteen avataan kissasairaala, jossa kissoille on muista eläimistä erilliset odotustilat, vastaanotto, tutkimushuoneet, sairaala- ja teho-osasto sekä heräämö. Kaikki kissasairaalan työntekijät lisäkouluttautuvat kissojen hoitamiseen ja käsittelyyn.
  • Uudet tilat mahdollistavat entistä korkealaatuisemman hoidon. Merkittävin yksittäinen investointi on uusi TT-laite eli tietokonetomografialaite. Samalla kuvan laadulla ja nopeudella toimivia TT-laitteita ei vielä ole käytössä muissa pieneläinsairaaloissa Suomessa. Laite tulee tarkentamaan ja nopeuttamaan eläinten diagnosointia.