Evidensia tukemaan koronakoirien koulutusta

torstai 27. elokuuta 2020
Bordercollie Asta hajuerottelu Kuva Kari Pullinen 2020

Bordercollie Asta treenaamassa purkkiradalla Vantaan Varistossa. Hajuerottelu on koulutusmenetelmä, jossa koiralle opetetaan hajun tunnistaminen muiden hajujen joukosta. Koiralle opetetaan taito erotella tietty haju annetuista näytteistä. Kuva: Kari Pullinen

Suomessa koulutetaan parhaillaan koronavirusnäytteitä nuuhkivia koiria, joiden kaavaillaan työskentelevän pian kenttätyössä lentoasemalla. Evidensia kustantaa koirien koulutusjakson ja rahoitus mahdollistaa kokeilun aloittamisen, jossa selvitetään koirien soveltuvuutta COVID-19-positiivisten ihmisten tunnistamiseen. 

Helsingin yliopisto on tutkinut koirien käyttöä koronatestauksessa ja Wise Nose – Suomen hajuerottelu Ry on nyt aloittamassa laajamittaista koronakoirien koulutusta. Suomen suurin eläinlääkintäalan toimija Evidensia Eläinlääkäripalvelut Oy on sopinut taloudellisesta tuesta hajuerottelukoulutuksen toteuttamiseksi. Evidensia Eläinlääkäripalvelut Oy kustantaa koulutuksen toteuttamisen, koulutuksessa olevien koirien terveydenhuollon ja ravinnon sekä toimeentulon koirien ohjaajille koulutuksen ajalta.

Hajuerottelukoulutuksessa selvitetään koirien soveltuvuutta COVID-19-positiivisten ihmisten tunnistamiseen. Kokeilu aloitetaan syyskuussa Helsinki-Vantaan lentoasemalla, jonne ollaan parhaillaan rakentamassa testausasemaa. Ensimmäiset koronakoirat ovat jo valmiita kokeiluun ja ensimmäinen ryhmä saadaan koulutettua noin kuukauden sisällä.

Koulutustoiminta on käynnistynyt vapaaehtoisvoimin, eikä koirilla ole virkakoiran statusta, mikä puolestaan on tuonut haasteita koulutuksen rahoittamiselle julkisin varoin. Toistaiseksi koirien hajuerottelua koronaviruksen osalta on koulutettu lähinnä laboratorio-olosuhteissa.

Toukokuussa Helsingin yliopisto kertoi koronavirustutkimuksestaan, jossa havaittiin koirien suoriutuvan tehtävästä nopeasti ja saavuttavan luotettavia tuloksia. Tutkimuksesta vastaa Helsingin yliopiston eläinlääketieteellisen tiedekunnan tutkimusryhmä.​

Lisätiedot:

Anssi Tast, Varatoimitusjohtaja, eläinlääketieteellinen johtaja, p. 0400 654 105

Mirja Kaimio, Eläinlääketieteellinen asiantuntija, pieneläinsairauksien erikoiseläinlääkäri p. 040 702 2531

Sähköpostit muotoa etunimi.sukunimi@evidensia.fi