Koiran käytösongelmat voivat johtua eroahdistuksesta tai kivusta – apua kannattaa hakea ajoissa

maanantai 22. elokuuta 2022
  • eroahdistus
  • koiran kipu
Koirat ovat sosiaalisia eläimiä ja ihmisperheenjäsenten perään haikailu muuttuu helposti eroahdistukseksi, jos koiraa ei opeteta olemaan yksin. Eroahdistus onkin yleisin koirien käytöshäiriö, joka aiheuttaa stressiä sekä omistajalle että koiralle. Käytösongelmat voivat johtua myös kivusta.

Yksinolon harjoittelu olisi hyvä aloittaa heti koiran ollessa pentu. Usein pennun hankinta ajoittuu lomalle. Yksinoloa voi alkaa harjoitella jo ennen töihin paluuta.

Eroahdistunut koira usein haukkuu, ulvoo, tuhoaa kodin tavaroita tai tekee tarpeensa sisälle, vaikka se on jo sisäsiisti. Luonteesta riippuen eroahdistus voi saada koiran käyttäytymään joko yliaktiivisesti tai masentuneesti.

Evidensian erikoiseläinlääkäri ja eläinlääketieteen tohtori Mirja Kaimio Eläinsairaala Tammistosta muistuttaa, että koiraa ei pitäisi koskaan rangaista eroahdistuksen takia. Rankaiseminen saa koiran entistä epävarmemmaksi ja pahentaa ongelmia.

Eroahdistuksella on yleensä hoitoennuste, kun omistajat sitoutuvat koiran käytösongelmien hoitoon pitkäkestoisesti ja johdonmukaisesti. 

Nimensä mukaisesti eroahdistus aiheuttaa koiralle stressiä ja ahdistusta, joten ongelman ratkaiseminen helpottaa koiran elämänlaatua huomattavasti.

Koira voi hyötyä mielialalääkityksestä käytösterapian tukena


Toisinaan esimerkiksi eroahdistuksen hoitamiseen yhdistetään käytösterapian lisäksi mielialalääkitys. Lääkitys voi lievittää eroahdistuksen oireita, mutta ei poista sen syitä.

”Joskus koira ei eroahdistuksen takia pysty keskittymään käytösterapiaan ollenkaan. Lääkehoito ei ole vaihtoehto käytösterapialle, mutta se auttaa koiraa olemaan vastaanottavainen kouluttamiselle”, Kaimio sanoo.

Lääkityksen käyttö on perusteltua, mikäli koira joudutaan esimerkiksi jättämään yksin pitkiksi ajoiksi ennen sen tottumista yksinoloon tai jos koira on erittäin vaikeasti ahdistunut. 

Eroahdistukseen ja muuhun koiran ongelmakäytökseen voi hakea apua käytöshäiriöihin perehtyneeltä eläinlääkäriltä tai ongelmakoirakouluttajalta.

Käytöshäiriön voi aiheuttaa myös kipu


Kipu voi Kaimion mukaan saada koiran käytökseen muuttumaan. Jos koira käyttäytyy huonosti myös silloin, kun ihmiset ovat paikalla, häiriökäytöksen taustalla on todennäköisimmin myös jotain muuta kuin eroahdistus ja koira kannattaa tuoda eläinlääkärin tarkastettavaksi.

Eläinlääkärissä tutkitaan myös mahdolliset fyysiset syyt kivulle.

”Vääriin paikkoihin pissaamisen taustalla voi usein olla virtsatietulehdus ja oman tassun nuoleminen tai pureminen voi olla merkki kivusta”, Kaimio sanoo.

Eläinlääkäriin kannattaa tulla aina, jos käytöshäiriöitä ilmaantuu ilman ilmeistä syytä.
Eläinlääkäri voi aloittaa tarvittaessa kipulääkekokeilun. Koiran kipua ja sairauksien oireita on vaikeaa tunnistaa, joten kipulääkekokeilulla voidaan varmistaa, ettei häiriökäytöksen syy ole fyysinen.