Kouvolan eläinsairaala aloittaa 24/7-eläinlääkäripalvelut ja ensivastetoiminnan helmikuussa

torstai 26. marraskuuta 2020
Kouvolan eläinsairaala

Esa Kesti selvittää koirien luuston ja nivelten ongelmia tietokonetomografian avulla. Kouvolan eläinsairaala on tehnyt uraauurtavaa työtä tälläkin saralla eläinlääkintää.

Kouvolassa jo 30 vuoden ajan toiminut eläinsairaala laajentaa toimintansa ympärivuorokautiseksi. Kouvolan eläinsairaala on alusta asti halunnut viedä eläinlääketiedettä eteenpäin ja panostaa uusimpiin hoitomuotoihin.  24/7-toiminta on ollut haave kaikkien toimintavuosien ajan, ja sen toteutuminen mahdollistaa sen, mikä Kouvolan eläinsairaalassa on tärkeintä; olla paikalla lemmikkejä varten.

 Kouvolan sairaalan vaikutusalueeseen kuuluu Kymenlaakson lisäksi alueita Etelä-Karjalasta, Etelä-Savosta, Päijät-Hämeestä ja itäisestä Uudestamaasta aina Pohjois-Karjalaan ja Pohjois-Savon eteläosiin saakka. Vuosittain asiakaskäyntejä on kertynyt noin 15 000.  Ympärivuorokautinen aukiolo kaikkina vuoden päivinä tulee tarjoamaan noin 800 000 asukkaan laajuisella alueella lemmikkieläimille entistä parempaa palvelua. Uuteen ensivastetiimiin on palkattu lähes kaksikymmentä uutta ammattilaista.

Tuttu osoite palvelee pian myös yöllä

Ympärivuorokautisen eläinsairaalan kehitysprojektia johtava Esa Kesti toimii hankkeen innostuneena puhemiehenä.

– Kouvola talousalueena nähdään sijainniltaan merkittävänä, jonne alan mittasuhteet huomioiden suuren investointipäätöksen tekeminen oli helppoa. Meillä on vahva usko siihen, että Kouvolaan investoidaan merkittävästi myös jatkossa. Investointien ja sairaalan avautumisen myötä pääsemme toteuttamaan juuri sitä potilastyötä, mistä olemme aina haaveilleet, hän toteaa.

Eläinsairaala jatkaa toimintaansa tutuissa tiloissa, mutta hallinnolliset ja sosiaalitoiminnot siirretään uusiin tiloihin rakennuksen toiseen kerrokseen. Alakerrassa aloittaa ympärivuorokautinen ensivastetoiminta muiden normaalien pieneläinklinikkatoimintojen ohella. 

– Käytössämme on ympärivuorokautisesti kaikki laboratorio- ja kuvantamispalvelut, joten tutkimukset onnistuvat myös ilta-, viikonloppu- ja yöaikaan. Myös hätäleikkauksiin on valmiudet ympäri vuorokauden. Koska olemme aina paikalla, lemmikit voivat jäädä tarkkailtaviksi yön ajaksi tai pitempäänkin. Etenkin vaativista leikkauksista toipuville ja vakavasti sairaille potilaille tämä on selvä parannus. Lemmikkiä ei tarvitse lähettää huonossa kunnossa huolestuneen omistajan kanssa kotiin tai jatkohoitoon muualle. Eläinlääkärinä on upeaa, kun saa seurata ja edesauttaa huonokuntoisen potilaan toipumista, Kesti iloitsee.

Lemmikeille paras mahdollinen ensiapu ja hoito

Kouvolan eläinsairaalassa hoidetaan kaikkea vaativista sisätaudeista kirurgiaan, erityisosaamista ovat erityisesti kuvantaminen ja kirurgia. Kymmenen vuotta sitten hankittu tietokonetomografialaite oli ensimmäinen yksityiseen eläinsairaalaan hankittu laite Suomessa. Myös uusien leikkaustekniikoiden tuomisessa käytäntöön on vuosien varrella oltu aktiivisia. Kouvolan eläinsairaalan eläinlääkäreillä on kullakin omat kiinnostuksen kohteensa. Erikoiseläinlääkäri Esa Kestin työsarkaa ovat ortopediset tutkimukset ja operaatiot.

 Kouvolan eläinsairaala on seitsemäs ympärivuorokautista palvelua tarjoava Evidensia-eläinsairaala Suomessa. Toiminnassa ovat jo Vantaa, Espoo, Hämeenlinna, Tampere, Turku ja Oulu ja tarkoitus on edelleen lisätä päivystävien sairaaloiden määrää. Kesällä aukeaa uusi sairaala Seinäjoelle. Eri puolilla Suomea useissa kaupungeissa Evidensia hoitaa lakisääteistä päivystysvelvoitetta hyvässä yhteistyössä paikallisten kunnaneläinlääkäreiden kanssa.

 Esa Kestin luottamus tulevaisuuteen on luja.

 – Tarve ympäri vuorokauden auki olevalle sairaalalle alueella on ilmeinen. Aukioloaikojen laajentaminen parantaa selvästi Kouvolan eläinsairaalan vaikutusalueen eläinlääkintäpalveluita ja ennen kaikkea se nostaa sairaalatasoisen palvelun ympärivuorokautiseksi. Voimme vihdoinkin aidosti toteuttaa mottoamme: Olemme täällä sinua ja lemmikkiäsi varten, vuorokauden ympäri.

Klinikkaeläinhoitaja Jenna Kokki ja eläinlääkäri Pia Kesti tutkimassa lemmikin vointia. Pian sairaalasta voi saada apua lemmikin hätään 24/7.