Lemmikin hampaiden harjaus on yhä liian harvinaista – harjaamattomuus johtaa usein kivuliaisiin hammasvaurioihin

keskiviikko 21. syyskuuta 2022

Moni lemmikinomistaja ei harjaa koiransa ja kissansa hampaita päivittäin. Tämä näkyy eläinlääkärin vastaanotolla siinä, että hampaat ehtivät päästä huonoon kuntoon lyhyessäkin ajassa.

Harjaisitko omat hampaasi vain kerran kuukaudessa? Tai jättäisitkö hampaat harjaamatta kokonaan? Ihmisille ajatus tuntuu järjettömältä, mutta monen lemmikin kohdalla tämä on arkipäivää.

Hammaskivi ja ientulehdus ovat koirien ja kissojen yleisimpiä hammasongelmia. Samoin kuin ihmisillä, hampaiden säännöllinen harjaaminen on tehokkain tapa ennaltaehkäistä hammaskiven muodostumista.

”Kerran vuodessa nukutuksessa tehty hammaskiven poisto ei auta, jos kotona hampaita ei harjaa. Monet asiakkaat ihmettelevät, kuinka hampaissa voi olla hammaskiveä uudestaan jo kuukausi tai kaksi puhdistuksen jälkeen. Silloin yleensä selviää, että koiran hampaita ei hoideta kotona”, hammashoitoihin ja vaativiin kirurgisiin hammastoimenpiteisiin perehtynyt eläinlääkäri Jevgenia Volkova Omaeläinklinikka Turku keskustasta kertoo.

Hän on huomannut, että monet lemmikinomistajat ymmärtävät hampaiden harjaamisen tärkeyden vasta sitten, kun omalle lemmikille on jouduttu tekemään jokin suuri hammasoperaatio.

Hampaiden harjaamattomuus johtaa usein siihen, että hampaita joudutaan lopulta poistamaan kokonaan. Se on Volkovan mielestä harmillista. Hän suosittelee totuttamaan koiran ja kissan hampaiden harjaamiseen jo heti pentuna, sillä myöhemmin aloittaminen on erityisesti kissoilla vaikeaa.

Ksylitoli on koirille ja kissoille myrkyllistä, joten niitä varten kehitetty omia hyvänmakuisia hammastahnoja. Volkovan mukaan hammastahna tekee harjaamisesta eläimille mukavampaa, mutta kaikkein tärkeintä on itse mekaaninen hampaiden puhdistus. Hampaiden terveyttä edistävät puruluut, ruoat tai muut tuotteet eivät korvaa harjaamista.

”Kun omistajat harjaavat hampaat säännöllisesti, he myös tottuvat katsomaan lemmikkinsä hampaita ja huomaavat muutokset aikaisessa”, Volkova sanoo.
 

Eläinten hampaiden kuntoa ei voi arvioida silmämääräisesti
Kivuliaat hampaat eivät välttämättä muuta eläimen käytöstä tai syömistapoja merkittävästi. Kivun aiheuttavat muutokset voivat Volkovan mukaan olla niinkin pieniä kuin toispuoleinen pureskeleminen, märkäruoan suosiminen tai kuivaruoan nieleminen pureskelematta.

”Myös suun raapiminen, kuolaamisen lisääntyminen ja pahanhajuinen hengitys kertovat suun ongelmista. Koiran tai kissan hengityksen ei kuulu haista viemäriltä”, Volkova luettelee.

Röntgenkuvaus on tarkin tapa selvittää hampaiden ja leuan kunto sekä selvittää ongelmien syyt.

”Lemmikit eivät kerro kivustaan. Välillä hampaat voivat näyttää silmämääräisesti täysin normaaleilta, mutta nukutuksessa voi selvitä, että ientaskut ovat syventyneet tai hampaan juuressa on alkava paise tai tulehdus”, Volkova kertoo.

Röntgenin avulla hampaiden hoito voidaan aloittaa mahdollisimman aikaisin, mikä on myös taloudellisesti kannattavampaa kuin huonokuntoisten hampaiden hoitaminen.


Hammasongelmat vaikuttavat koko elimistöön


Hoitamattomat hampaat heikentävät lemmikin elämänlaatua ja monien muiden sairauksien hoitovastetta, sillä tulehdus voi levitä hampaista ja ikenistä muualle koiran tai kissan elimistöön. 

Esimerkiksi kissoilla hoitamattomat hampaat lisäävät munuaisten vajaatoimintaan sairastumisen riskiä ja koirilla sydänsairauksien riskiä.

Koirien ja kissojen hammashoitoja tehdään pelkästään nukutuksessa. Seniorilemmikkien omistajat pelkäävät usein turhaan nukuttamista, sillä sen riskit ovat huomattavasti pienemmät kuin hoitamattomien hampaiden aiheuttaman kivun haitat.

”Vanhankin lemmikin pitää saada elää loppuelämänsä terveenä ja pirteänä ilman kipuja suussa. Eläimelle jo puoli vuotta on todella pitkä aika, joten on tärkeää, että hampaat hoidetaan”, Volkova sanoo.


Näin totutat koiran ja kissan hampaiden harjaamiseen

  • Palkitse koira tai kissa herkuilla siitä, että se lähestyy ja tutkii hammasharjaa omaehtoisesti.
  • Koske huuliin ja hampaisiin ensin käsin ja sitten hammasharjalla. Palkitse makupalalla. Näin koira tai kissa tottuu kosketukseen.
  • Anna koiran tai kissan maistella niille tarkoitettua hammastahnaa. Hyvänmakuinen hammastahna tekee harjaushetkestä eläimelle mukavan, mutta tärkeintä on hampaiden mekaaninen puhdistus harjaamalla.
  • Aloita hampaiden harjaus kulmahampaiden ja poskihampaiden ulkopinnoilta. Muista palkita koiraa tai kissaa siitä, että se pysyy rauhassa harjaamisen aikana.
  • Kun harjaus alkaa sujua, suurenna harjausliikettä ja etene myös hampaiden puru- ja sisäpintojen puhdistamiseen.