Seinäjoki saa 24/7-eläinsairaalan

maanantai 23. marraskuuta 2020
608A7020

Seinäjoelle kesään mennessä avattavan eläinsairaalan ovia ei lukita koskaan. Kattavat eläinlääkintäpalvelut ovat sen jälkeen jokaisen lemmikin saatavilla aina, kun apua tarvitaan, ympäri vuorokauden vuoden jokaisena päivänä, lupaa sairaalan johtaja Okko Sukura.

Evidensia avaa kahdeksannen 24/7-eläinsairaalansa Seinäjoella ensi kesään 2021 mennessä. Tämä tarkoittaa, että Seinäjoki saa modernin eläinsairaalan, joka palvelee alueen lemmikkejä ympäri vuorokauden vuoden jokaisena päivänä.

Evidensia avaa Seinäjoella eläinsairaalan, joka on ensimmäinen laatuaan koko Etelä-Pohjanmaalla. Alueella ei ole ollut aiemmin saatavilla ympärivuorokautista, sairaalatasoista hoitoa lemmikeille. Lähimmät vastaavat yksiköt löytyvät Oulusta, Tampereelta ja Hämeenlinnasta, joten sairaala tulee palvelemaan laajasti koko Etelä-Pohjanmaata ja Pohjanmaata.

Eläinlääkäriasema Evidensia Seinäjoki aloitti toimintansa nykyisessä kiinteistössä vuonna Seinäjoen raviradan yhteydessä 2014. Nyt tiloja laajennetaan ja uudistetaan. Laajennuksen jälkeen sairaala toimii noin tuhannen neliön tiloissa.

Rakennuksen valmistumisaikataulu täsmentyy kevään kuluessa.

Henkilökunnan määrä tuplaantuu

Eläinsairaalan johtajana aloittavan eläinlääkäri Okko Sukuran mukaan henkilökunnan määrä tulee yli kaksinkertaistumaan nykyisestä 14 henkilöstä.

– Parhaillaan haemme uuteen sairaalaamme klinikkaeläintenhoitajia ja asiakaspalvelijoita. Osa rekrytoinneista on jo tehty, kertoo Sukura.

Seinäjoelle syntyy sairaalan avautuessa 15 – 20 uutta työpaikkaa, ja tulevaisuudessa muutaman kymmenen lisää sairaalatoiminnan kasvaessa.

Akuutti- ja tehohoitoa kaikille lemmikeille

Sairaala ottaa vastaan kaikenlaisia ja kaikenlaista hoitoa vaativia seura- ja lemmikkieläimiä, lukuun ottamatta hevosia, jotka tuotantoeläimien ohella hoidetaan jatkossakin kuntien toimesta. Nykyiseen klinikkaan verrattuna uuteen sairaalaan saadaan lisää leikkauskapasiteettia sekä uudistetut tilat akuuttihoidolle ja hammashoitotoimenpiteille. Lisäksi yksikköön tulee tehohoito-osasto.

Potilaat voivat jäädä sairaalaan tarvittaessa myös yön ajaksi. Lemmikkipotilaille tarjotaan saman katon alla monen erityisalan erikoisosaamista.

– Eläinlääkäreillämme on erityisosaamista muun muassa ortopediasta, niveltähystyksistä, silmä-, iho- ja sydänsairauksista, hammashoidosta sekä pehmytosakirurgiasta. Seinäjoelle saadaan myös tietokonetomografiset kuvantamislaitteet, mikä tulee entisestään parantamaan hoidon suunnittelua ja tarkkuutta, Sukura kertoo.

Seinäjoen klinikan ortopedinen osaaminen tunnetaan laajasti kautta maan, ja Seinäjoelle on tullut potilaita paljon myös oman alueen ulkopuolelta, jopa Pohjois- ja Etelä-Suomesta asti. Sairaalan johtaja uskoo, että uudet kuvantamismenetelmät lisäävät kysyntää vielä entisestään.

Seinäjoen toisen Evidensia-klinikan, Lemmikkiklinikka MAi-VET:n toiminta jatkuu Seinäjoella ennallaan, kuten tähänkin saakka.

”Kun apua tarvitaan, sitä on saatava nopeasti. On kyllä todella huojentava tieto, että Seinäjoelle saadaan 24/7-eläinsairaala”, toteaa seitsemän kuukauden ikäisen bernhardinkoira Pekon omistaja Maarit Järvilehto. Pekko on tullut ortopedi Jarmo Rintasalon tutkittavaksi aamulla sattuneen tapaturman takia.

”Sairaala tulee tarpeeseen”

Seitsemän kuukauden ikäinen bernhardinkoira Pekko on tullut ortopedi Jarmo Rintasalon vastaanotolle, sillä pari tuntia aiemmin sattunut yhteenotto auton kanssa aiheutti ikävän iskun takajalkaan.  Onneksi aika järjestyi nopeasti ja Pekko pääsi tutkimuksiin Seinäjoen Evidensiaan.

– Onneksi selvittiin säikähdyksellä. Vain kipulääkettä tarvittiin, huokaisi Pekon omistaja Maarit Järvilehto. Hän ilahtuu kovasti kuullessaan, että Seinäjoelle avataan 24-h-eläinsairaala.

– Tämä on kyllä todella huojentava tieto, sillä kun apua tarvitaan, sitä on saatava nopeasti, Järvilehto toteaa.

Myös seinäjokelainen Jasmin Vesterback pitää täysimittaisen eläinsairaalan saamista Seinäjoelle upeana asiana. Vaikka hänen kahdeksanviikkoiset shetlanninlammaskoiranpennut Myrsky ja Aava eivät vielä ole tarvinneet sairaalahoitoa, Vesterback arvostaa sitä, että tulevaisuudessa apu on lähellä.

– Ilman sairaalaa sitä voi ainoastaan toivoa, ettei mitään vakavaa sattuisi, hän sanoo.

Tällä kertaa Myrsky ja Aava kävivät klinikalla silmätarkastuksessa.

Shetlanninlammaskoiranpennut Myrsky (vasemmalla) ja Aava kävivät Seinäjoen Evidensiassa silmätarkastuksessa. Pentujen omistaja Jasmin Vesterback arvostaa sitä, että Seinäjoelle saadaan ympäri vuorokauden toimiva eläinsairaala.

Ortopediaa jo vuodesta 1992

Eläinlääkäriasema Evidensia Seinäjoen tarina sai alkunsa, kun eläinlääkäri Jarmo Rintasalo perusti Seinäjoen Eläinklinikan vuonna 1992. Eri vaiheiden jälkeen klinikka tuli osaksi Evidensia-verkostoa.

Rintasalo on johtanut eläinlääkäriasemaa alusta saakka. Vuonna 2014 klinikka muutti nykyisiin kaupungin rakentamiin tiloihin vuokralle.

Rintasalo on tuonut Seinäjoelle ortopedian ja ortopedisen kirurgian erityisosaamista. Ennen Seinäjoelle tuloaan hän toimi Eläinlääketieteellisessä korkeakoulussa kirurgian yliassistenttina.

Myös uudessa sairaalassa Rintasalo keskittyy ortopediaan.

Lisäkapasiteetti purkaa ruuhkaa

Niin Rintasalo kuin eläinlääkäriaseman pitkäaikainen klinikkamanageri Anumaria Keskinenkin odottavat innolla uuden sairaalan avaamista.

– Me kaikki, sekä henkilökunta että asiakkaat, olemme tätä odottaneet ja toivoneet. Klinikkamme on aika lailla ruuhkautunut, joten uusi sairaala tulee helpottamaan alueen tilannetta.

Keskinen vastaa laajasti siitä, että sairaalan arki pyörii sujuvasti ja henkilökunta voi keskittyä oleelliseen, potilaiden laadukkaaseen hoitamiseen.

Henkilöstövahvuuteen kuuluu tällä hetkellä viisi eläinlääkäriä ja seitsemän hoitajaa, jotka kaikki jatkavat myös tulevassa sairaalassa.

Asiakaspalvelijat Sari Asunta-Näykki (vasemmalla) ja Marja Vainionpää iloitsevat eläinsairaalan perustamisesta. Ansiokkaan historian omaava nykyinen eläinlääkäriasema kärsii ruuhkista. Uuden sairaalan myötä hoitoon pääsee akuutistikin, tarvittaessa jopa teho-osastotasoiseen hoitoon.

Uusia työpaikkoja ja alueelle vetovoimaa

Seinäjoen kaupungin hallintojohtaja Jari Jokinen tervehtii ilolla Evidensian eläinsairaalahanketta.

– Pieneläinsairaala on merkittävä lisäys Seinäjoen kaupungin monipuoliseen palvelurakenteeseen. Moderni pieneläinsairaala tarjoaa eläinlääkäripalvelua Seinäjoen aluetta laajemmalle alueelle ja lisää siten kaupungin näkyvyyttä ja vetovoimaa, Jokinen luonnehtii.

– Pieneläinsairaala tuo myös uusia työpaikkoja eläinlääkäreille sekä muille ammattiryhmille ja lisää eläinlääketieteellistä osaamista alueella, toteaa Jokinen ja toivottaa menestystä yhtiölle hankkeen toteuttamisessa.

Tulevan eläinsairaalan johtaja Okko Sukura ja klinikkamanageri Anumaria Keskinen kertovat hankkeen tuovan tullessaan paikkakunnalle merkittävän määrän uusia työpaikkoja ja entistäkin laadukkaammat ja monipuolisemmat palvelut. Sairaalan rakentaminen alkaa lähiaikoina.