Tietoa lintuinfluenssasta ja lemmikeistä

perjantai 18. elokuuta 2023

Maailmanlaajuisesti, myös Suomessa, luonnonvaraisissa linnuissa esiintyy nyt lintuinfluenssaa, jota aiheuttaa korkeapatogeeninen H5N1-tyypin virus. Lintuinfluenssa on erityisesti lintujen tauti. 

Vaikka maailmalla on todettu lintuinfluenssaviruksen aiheuttamia tartuntoja useilla eri eläinlajeilla, on sen tarttuminen lemmikkinisäkkäisiin, kuten koiriin ja kissoihin, harvinaista. Lintuinfluenssatartunnat ovat olleet yksittäisiä ja tartuntojen ei ole raportoitu levinneen lemmikkieläimestä toiseen. Lemmikkieläimistä tartuntoja on raportoitu lähinnä lemmikkilinnuilla ja -kissoilla. 

Suomessa kesällä 2023 leviävä virus ei ole tiedettävästi tartuttanut toistaiseksi yhtäkään lemmikkieläintä. Ajantasaisen tiedon lintuinfluenssatilanteesta löydät Ruokaviraston verkkosivuilta.

Tartunnan riski lemmikkeihin on siis hyvin pieni, mutta kissat ja koirat tulisi pitää erossa sairastuneista tai kuolleista luonnonlinnuista. Ruokaviraston ohjeiden mukaan lintuinfluenssatartunnan mahdollisuus tulisi huomioida, jos lemmikki on päässyt riepottelemaan tai syömään kuollutta tai sairastunutta luonnonlintua, ja sen jälkeen lemmikin vointi heikkenee. Tällöin on hakeuduttava eläinlääkärin hoitoon. Jos lemmikki on selvästi tahrinut itsensä linnun ulosteisiin, on se hyvä pestä huolellisesti, huolehtien samalla omasta henkilösuojauksesta.

Mikäli lemmikki on sairastunut oltuaan kontaktissa kuolleeseen luonnonvaraiseen lintuun, olisi se hyvä eristää muista perheen lemmikeistä. Lisäksi kontakti ihmisten ja sairastuneen lemmikin välillä tulisi pitää mahdollisimman vähäisenä. Eläintä käsitellessä tulee huolehtia omasta suojauksesta, sillä lintuinfluenssavirus voi tarttua ihmiseen. Tämänhetkisen tiedon mukaan riski tähän on kuitenkin pieni. 

Ennen oireilevan lemmikin tuomista klinikalle, lemmikin tilanne ja mahdolliset kontaktit sairaisiin tai kuolleisiin lintuihin arvioidaan ensisijaisesti puhelimitse. Jos lemmikin tila vaatii tarkempaa tutkimista tai hoitoa, vastaanotetaan se klinikalla tarpeellista suojautumista noudattaen. 

Lintuinfluenssariskin vuoksi emme tällä hetkellä hoida loukkaantuneita luonnonvaraisia lintuja klinikoidemme sisätiloissa.