Tutkimus koronakoirista julkaistu – Evidensia yksi rahoittajista

perjantai 20. toukokuuta 2022
  • koronakoira
  • tutkimus
Helsingin yliopiston ja HUSin tutkimus vahvistaa, että hajukoirat voivat oppia tunnistamaan koronatartunnan saaneet henkilöt ihon pyyhkäisynäytteistä. 

Helsinki-Vantaan lentokentällä tehdyissä kokeissa koronakoirat tunnistivat näytteet oikein 92 prosentin tarkkuudella. Tutkimus vahvistaa aikaisemmat löydöt, joiden mukaan hajukoirilla on kyky tunnistaa koronavirusinfektion saaneet henkilöt. 

Tutkimuksessa oli kolme vaihetta. Ensin koirat opetettiin tunnistamaan koronavirusinfektio ihonäytteestä. Toisessa vaiheessa koirat osoittivat, että ne kykenevät tunnistamaan näytteen oikein lentokentän olosuhteissa. Kolmannessa vaiheessa seulottiin Helsinki-Vantaan lentokentän matkustajia ja henkilökuntaa. 

Suuren näytemäärän vuoksi osataan sanoa, että koirat tunnistavat koronaviruspotilaat varsin luotettavasti. Tutkimus suunniteltiin niin, että koira, koiraohjaaja tai tutkija ei tiedä etukäteen, mitkä haisteltavina olevista ihopyyhkäisynäytteistä ovat positiivisia ja mitkä negatiivisia. 

Koirat oppivat erottamaan myös koronaviruksen eri variantteja. Tämän tutkijat huomasivat, kun koirat suoriutuivat huonommin silloin, kun kyseessä oli jokin koronaviruksen varianteista. Koirat oli nimittäin opetettu tunnistamaan pandemian alkuvaiheen virustyyppi. 

Lentokentillä ja satamissa koronakoirat voivat auttaa merkittävästi pandemian rajoittamisessa. Hajukoirat ovat edullinen keino testata suuria määriä näytteitä sekä ohikulkevia ihmismassoja. Koirien merkitys korostuu erityisesti niissä tilanteissa, joissa muiden testauskeinojen kapasiteetti ei riitä. 

Tutkimus on hieno osoitus koirien hajuaistin tarkkuudesta. Tulevaisuudessa hajukoiria varmasti voidaan hyödyntää myös muiden sairauksien tutkimisessa. 

Lue lisää tutkimuksesta tästä.