Uusia ortopedisia hoitomuotoja Evidensia Tammistossa

torstai 25. tammikuuta 2018
ortopedia_tammisto

Kantasoluhoidot, PRP-hoidot sekä COPLA Scaffold -istute parantavat muun muassa nivelrikon tai osteokondroosin hoitoennustetta monille ortopedisille pieneläinpotilaille.

Uusia, kudosten uusiutumista edistäviä hoitoja tarjoaa ortopediaan perehtynyt pieneläinsairauksien erikoiseläinlääkäri Esa Eskelinen Evidensia Tammiston eläinsairaalassa.

Kantasoluhoidot

Kantasoluhoito edistää akuutin ja kroonisen jänne- ja nivelsidevamman paranemista. Kantasolut kerätään potilaan luuytimestä ja erotetaan luuydinnäytteestä sentrifugoimalla. Potilaan omat kantasolut annetaan pistoksena vauriokohtaan, eli niveleen, jänteeseen tai nivelsiteeseen. Kantasolut edistävät paranemista monin tavoin, muun muassa tuottamalla kasvutekijöitä, edistämällä verisuoniston kehittymistä sekä vähentämällä tulehdusreaktioita.

PRP-hoito eli platelet rich plasma

PRP-hoitoa käytetään tukihoitona nivelrikossa sekä jänteiden ja nivelsiteiden vammoissa.

Hoidossa potilaalta otetaan verta, josta sentrifugoidaan erilleen veriplasma ja siitä erotetaan verihiutalepitoinen osa. Tämä osa injektoidaan niveliin tai jännekudoksiin. Verihiutaleiden sisältämät bioaktiiviset proteiinit muun muassa käynnistävät ja edistävät jänteiden, nivelsiteiden ja nivelruston korjautumista ja paranemista, vähentävät tulehduksen välittäjäaineita nivelrikon vaivaamassa nivelessä sekä vähentävät kipua ja parantavat ruston toimintaa nivelrikon vaivaamassa nivelessä.

PRP-hoito sopii tukihoidoksi lievien tai osittaisten jänne- ja nivelsidevaurioiden hoidossa. Vakavammissa tilanteissa, joissa jänne tai nivel on lähes kokonaan poikki, vauriokohtaan voidaan antaa injektiona sekä kantasoluja että PRP:a.

COPLA Scaffold -istute

Kasvavien koirien nivelissä tyypillisesti esiintyvän osteokondroosin (OCD) hoidon eli irtopalan poiston ennuste kyynärnivelessä, polvessa ja kinnernivelessä on yleensä melko huono. Näihin niveliin kehittyy yleensä hankala nivelrikko osteokondroosin seurauksena.

Uutena hoitomuotona osteokondroosin ja muidenkin rustovaurioiden hoitoon on kehitetty Suomessa biohajoava istute, COPLA Scaffold. Se on huopamainen komposiitti, joka antaa luuytimestä rustovaurioalueelle tuleville kantasoluille optimaalisen ympäristön kiinnittyä ja erilaistua nivelrustoksi. COPLA Scaffold toimii tukena kehittyvälle rustokudoksella ja hajoaa pois muutaman kuukauden kuluessa. Menetelmä on vastikään otettu käyttöön eläimillä, ja tulokset ovat lupaavia.

Lue lisää uusista hoitomuodoista

Kysyy lisää ja varaa aika eläinsairaala Evidensia Tammistosta