Eläinlääkäri Delphine laniessesta lintutieteen diplomaatti

maanantai 9. huhtikuuta 2018
delphine-diplomaatti

DVM, DVSc, ECZM (avian) Delphine Laniesse vastaanottaa eksoottisia lemmikkipotilaita Evidensia Tammiston eläinsairaalassa.

Evidensia Tammistossa Vantaalla työskentelevä eläinlääkäri Delphine Laniesse on suorittanut ensimmäisenä Suomessa työskentelevänä eläinlääkärinä eksoottisten eläinten eurooppalaisen diplomaattitutkinnon (linnut).

Ranskassa vuonna 2011 suoritetun eläinlääkärintutkinnon lisäksi Laniesse on suorittanut virallisen kansainvälisen erikoistumiskoulutuksen eli residenssin sekä vaativan tentin, jonka järjesti European College of Zoological Medicine (ECZM). Lintujen lisäksi Laniesse on perehtynyt myös muiden eksoottisten eläinten hoitoon. Eksoottisia eläimiä ovat kaikki koiria ja kissoja pienemmät lemmikit kuten kanit, jyrsijät ja matelijat.

– Eksoottiset lemmikit ovat hyvin erilaisia kuin kissat tai koirat, mutta nekin tarvitsevat yhtä hyvää ja laadukasta hoitoa ja huolenpitoa. Teen aina kaikkeni, jotta saamme yhteistyössä omistajan kanssa pidettyä pienetkin lemmikit hyvässä kunnossa, Laniesse kertoo.

Lemmikkilinnuille tyypillisimpiä syitä tulla eläinlääkärin vastaanotolle ovat muun muassa erilaiset käytöshäiriöt kuten sulkien nyppiminen, haavat ja tapaturmat, hengitysvaikeudet sekä oksentelu ja ripuli. Yleisimpiä potilaita eksoottisiin eläimiin erikoistuneen eläinlääkärin vastaanotolla Evidensia Tammistossa ovat kuitenkin kanit ja pienet jyrsijät.

Evidensia Tammistossa tarjotaan eksoottisille eläimille kattavia palveluita, kuten tehohoitoa, tähystysoperaatioita, kirurgisia toimenpiteitä ja vaativia hammashoitoja. Eläinsairaalassa on mahdollisuudet myös CT-kuvaukseen ja muihin laajoihin tutkimuksiin. Eksoottisille eläimille on Tammistossa oma odotustila sekä vastaanottohuone ja heräämö.

Koska eksoottiset eläimet ovat erityisen taitavia kätkemään kipunsa sekä oireet sairaudesta, on lemmikin ennaltaehkäisevään terveydenhuoltoon tärkeää panostaa. Laniesse suositteleekin eläinlääkärintarkastusta eksoottisille lemmikeille vuosittain.

– Pienelle eläimelle pieneltäkin tuntuva vaiva voi olla akuutti, joten eläinlääkäriin on parempi ottaa yhteyttä mieluummin liian ajoissa kuin liian myöhään, heti kun lemmikin tilassa huomaa vähäisiäkin muutoksia, Laniesse muistuttaa.

Laniesse vastaanottaa ajanvaraus- ja lähetepotilaita ja hän kuuluu myös Evidensian konsultaatioryhmään, jonka myötä kaikki Suomen eläinlääkärit voivat konsultoida häntä haastavissa potilastapauksissa liittyen eksoottisten eläinten hoitoon.