Evidensia avaa Eläinklinikka Sykkeen Poriin

maanantai 21. joulukuuta 2020
Projekti Pori Marika Virtanen ja shetlanninlammaskoira Syke Kuva-Icco-7

Porin Iccon yhteyteen perustettavan eläinlääkäriaseman johtaja Marika Virtanen toivoo, että uusi eläinklinikka tulisi vetämään puoleensa alan erikoisosaajia ja paikkaamaan seudun palvelutarjontaa. Perustettava Eläinklinikka Syke saa nimensä kuvan Syke-shetlanninlammaskoiralta.

  • Eläinklinikka Syke
  • Marika Virtanen
  • Pori

Porissa avaa 2021 ovensa uusi Evidensian eläinlääkäriasema, Eläinklinikka Syke. Sen tulevan johtajan mukaan tavoitteena on paikata aukkoja alueen palveluissa ja tuoda kaupunkiin lisää erikoisosaajia.

Eläinten kanssa työskentely, käsillä tekeminen ja itsensä haastaminen. Siinä on eläinlääkäri Marika Virtasen mukaan työn parhaat puolet. Uusia haasteita onkin edessä, kun muun muassa 24/7 auki oleva Eläinsairaala Vettorissa Raisiossa vuoroja tekevä Virtanen siirtyy johtamaan ensi vuonna Poriin avattavaa Evidensian uutta eläinlääkäriasemaa nimeltään Eläinklinikka Syke.

– Tarkoitus on avata uusi eläinklinikka vuoden 2021 kesään mennessä, Virtanen kertoo.

Virtanen valmistui eläinlääkäriksi vuonna 2015. Valmistuttuaan Virtanen toimi Nurmeksessa kunnanlääkärin viransijaisena yhden kesän. Sen jälkeen hän on työskennellyt Porissa yksityisellä eläinlääkäriasemalla sekä Evidensian palveluksessa Raisiossa, Turussa, Raumalla ja Kalannissa.

– Kyllä eläinlääkärinä toimiminen on erilaista eri paikkakunnilla. Raisio ja Turku ovat kaupunkimaisempia, minkä huomaa muun muassa koirien roduissa. Nurmeksessa oli paljon karhu- ja ajokoiria, täälläpäin enimmäkseen seurakoiria, Virtanen vertailee.

Haasteita ja käsillä tekemistä

Virtanen kertoo pärjänneensä koulussa aina hyvin ja kiinnostuneensa jo varhain lääketieteestä. Ratsastusta harrastaneen tytön kotona oli aina eläimiä. Eläinlääketiede alkoi tuntua omalta alalta.

– Tässä työssä voi halutessaan kehittyä tosi pitkälle, mikä pitää mielen virkeänä, Marika Virtanen paljastaa.

Valmistuttuaan Virtanen on itse perehtynyt erityisesti koirien ja kissojen hampaiden hoitoon sekä anestesiaan. Hän kiittelee Evidensiaa kurssi- ja koulutustarjonnan runsaudesta sekä hyvistä etenemismahdollisuuksista.

– Hammashoidossa viehättää erityisesti käsillä tekeminen sekä se, että potilaat saattavat olla hieman vanhempia ja perussairaita, jolloin nukuttaminen vaatii todella taitoa. Pidän siitä haasteesta, Virtanen pohtii.

Oman mielenkiintonsa työhön tuo sekin, että eläinlääketiede kehittyy tällä hetkellä valtavin harppauksin. Jo Virtasen valmistumisesta kuluneessa viidessä vuodessa on ehtinyt tapahtua paljon.

– Menetelmät ovat muuttuneet ja koko ajan tulee uusia asioita, joita voimme tehdä ja korjata. Esimerkiksi Yliopistollinen eläinsairaala Helsingissä tarjoaa nyt dialyysihoitoja koirille ja kissoille.

Lisäksi omistajat haluavat panostaa lemmikkien hoitoon. Virtasen mukaan eläimet ovat koko ajan enenevässä määrin kuin perheenjäseniä. Hän kertoo, että tämä pitää paikkansa myös työssä ja tuotannossa mukana olevien eläinten kohdalla.

Lisää palveluja paikallisesti

Vaikka lemmikkien hoito on omistajille tärkeää, voi maantieteellinen sijainti asettaa joskus rajoituksia. Mahdollisuus saada hoitoa paikallisesti madaltaa kynnystä hankkia sitä. Virtanen korostaa, että Evidensian uuden Eläinklinikka Sykkeen tavoitteena on paikata tarjottujen palveluiden aukkoja Porin seudulla.

Hän toivoo myös, että nykyaikainen, tutkimukseen perustuva eläinlääkäriklinikka houkuttelisi kaupunkiin lisää alan erikoisosaajia, esimerkiksi hammashoitojen taitajia.

– Ortopedeja tarvitaan lisää, samoin erilaisten tähystysteknillisten toimenpiteiden osaajia. Myös sisätautipotilaita riittää, ja ne tarvitsevat hoitoihin perehtyneitä eläinlääkäreitä Poriin.

Eläinklinikka tulee olemaan alan ammattilaisten merkittävä työllistäjä Porin seudulla. Sen arvioidaan työllistävän tulevaisuudessa 10–20 henkeä.

Ohjeiden noudattaminen tärkeää

Koronan toinen aalto lainehtii eri puolilla Suomea, ja Satakuntakin on saanut siitä osansa. Joutuuko eläinlääkäri vastaamaan huolestuneiden omistajien kysymyksiin koronan riskistä eläimille?

– Kyllä koronasta puhutaan, mutta itse en ole tähän huoleen törmännyt. Riski on suhteellisen pieni koirille ja kissoille, mutta tutkimusten mukaan erityisesti kissojen tartunnat on hyvä pitää mielessä, jos perheessä jollakin on korona, Virtanen neuvoo.

Korona näkyy jokapäiväisessä työssä lähinnä eläinklinikoiden tarkentuneina turvallisuusohjeina. Työntekijät toivovat, että asiakkaat ymmärtäisivät myös noudattaa niitä.

– Vain yksi saattaja voi tulla lemmikin kanssa eläinklinikalle. Klinikalle ei saisi myöskään tulla, jos on itse kipeä, vaan varatun ajan voi tässä tilanteessa peruuttaa ilman kustannuksia.

Lisäksi kaikkien Evidensian eläinklinikoilla liikkuvien täytyy nyt käyttää maskia. Tämä koskee sekä henkilökuntaa että asiakkaita. Mikäli asiakkaalla ei ole omaa maskia mukana, eläinklinikka tarjoaa sellaisen. Saattajien tulisi myös pitää etäisyyttä henkilökuntaan ja muihin asiakkaisiin. Joillakin yksittäisillä klinikoilla saattaa olla vielä omia lisäohjeitaan.

Tulevaisuuden haaveita

Virtanen viihtyy työssään eläinlääkärinä ja pitää myös uudesta kotikaupungistaan Porista. Hän on asunut kaupungissa nyt hieman vajaan vuoden. Muutto tapahtui alun perin porilaisen avopuolison perässä.

Porissa Virtasta viehättää muun muassa sopivan kompakti koko. Minnekään ei ole liian pitkä matka.

– Pori on kiva ja nätti kaupunki, täällä asuu mukavia ihmisiä, Virtanen kehuu.

Vanhan harrastuksensa, ratsastuksen pariin Virtanen toivoo voivansa palata vielä joskus. Hän joutui luopumaan omasta hevosestaan hiljattain, eikä juuri nyt suunnittele uuden hankkimista.

– Mutta ehkä sitten, kun on taas enemmän aikaa. Se on sellainen tulevaisuuden haave, Marika Virtanen paljastaa hymy huulillaan.

Eläinklinikka Syke avaa ovensa Porin Iccon yhteydessä. Klinikan johtaja Marika Virtasen ja bordercollie Fanin mielestä hanke on hyvä, fanitettava juttu.