Babesia koiralla

Mikä on babesia?

Koiran punatauti, babesioosi, on tiettyjen puutiaislajien levittämä verisairaus, jonka aiheuttaa punasoluissa elävä alkueläin, Babesia.

Babesiat saavat aikaan punasolujen hajoamisen ja hemolyyttisen anemian oireet. Punasolujen tuhoutumisen seurauksena se aiheuttaa anemian lisäksi voimakkaan yleistulehdusreaktion. Ensioireet ovat yleisimmin kuume, apaattisuus, limakalvojen kalpeus, anoreksia sekä tummaksi värjäytynyt virtsa. Lisäksi voidaan havaita imusolmukkeiden ja pernan laajentumista sekä neurologisia oireita.

Babesia canis tarttuu verikontaktilla punkkien välityksellä. Toistaiseksi babesian ei ole todettu leviävän Suomessa esiintyvien punkkien välityksellä, mutta ilmastonmuutoksen ja matkustelun lisääntymisen seurauksena babesia canista Euroopassa levittävät Dermacentor-puutiaiset ovat siirtyneet yhä pohjoisimmille alueille.

Diagnoosi voidaan tehdä verisivelystä tunnistamalla loiset punasoluista tai PCR-tutkimuksella (ohessa kuva verisivelystä).

Babesian hoito

Mikäli sairaus todetaan ja hoidetaan ajoissa, ennuste on yleensä hyvä, mutta vaikeasti sairaat tai vaille hoitoa jäävät eläimet voivat menehtyä. Babesia canis- tartuntaa hoidetaan erityisluvallisella injektiolla oireenmukaisen tukihoidon ohella, osa eläimistä kuitenkin jää hoidosta huolimatta loisen kantajiksi. Osa babesia-lajeista on todettu tarttuvan myös puremahaavojen sekä emolta pennulle istukan kautta. Koira voi saada babesiatartunnan myös uudestaan.

Babesian ennaltaehkäisy

Matkustettaessa babesiaa ennaltaehkäistään puutiaisten häätöön tarkoitetuilla valmisteilla ja mahdollisten kiinnittyneiden punkkien välittömällä irroittamisella.

Matkustelu lemmikin kanssa voi olla hyvin antoisaa, mutta ennen reissua kannattaa kuitenkin tutustua matkustuskohteen mahdollisiin tartuntavaaroihin. Suosittelemme punkkikarkoitteen käyttöä kaikille matkusteleville lemmikeille.

Lue eläinlääkäreiden vinkit matkustavalle koiralle

Löydä eläinlääkäriasema lähelläsi

IVC Evidensia

Huolettaako lemmikin vointi? Soita eläinlääkärin puhelinneuvontaan