Koira matkustaa

Koiran kanssa on mukava matkustaa – sen kanssa tutustuu helposti ihmisiin ja on mukava tutkia uudet maisemat. Matkaan kannattaa kuitenkin valmistautua hyvin.

 

Koira matkustaa – tunnistusmerkintä, rokotukset ja passi kuntoon

Ulkomaille matkustavan koiran tulee olla mikrosirulla tunnistusmerkitty, koiralla pitää olla voimassa oleva raivotautirokotus sekä lemmikkieläinpassi. Kaikki nämä saat eläinlääkärikäynnillä lähimmältä Evidensia-eläinlääkäriasemaltasi.

Koiran tulee olla tunnistusmerkitty ennen raivotautirokotuksen antamista. Rokotus on annettava vähintään 21 vuorokautta ennen matkaa. Uusintarokotuksessa ei vaadita 21 vuorokauden varoaikaa, mikäli voimassaolo aika ei ole umpeutunut.

Mikäli matkustat Pohjoismaista etelään, on koiralle hyvä antaa rokotus leptospiroosia eli Weilin tautia vastaan. Lepstospiroosi on vakava kuumetauti ja se voi tarttua myös koirasta ihmiseen. Rokote annetaan kahdesti 2–4 viikon välein ja sen jälkeen vuoden välein.

Matolääkitys eläinlääkäriltä

Ennen kuin koira palaa Suomeen, sille tulee antaa koiralle hyväksyttyä matolääkettä ekinokokkoosia aiheuttavia heisimatoja vastaan. Lääke annetaan ulkomailla 1–5 vuorokautta ennen Suomeen tuloa. On myös mahdollista antaa loishäätö 28 päivän säännön mukaan. Tällöin koira saa matolääkkeen eläinlääkärin vastaanotolla kahdesti 28 päivän aikana ennen matkaa, ja se uusitaan viimeistään 28 päivän sisällä edellisestä madotuksesta. Koiralle, joka matkustaa usein, voidaan antaa matolääkitys eläinlääkärissä jatkuvasti 28 päivän välein.

Hyönteisten aiheuttamien harmien ennaltaehkäisy

Keski- ja Etelä-Euroopassa (sekä yleensä lämpimissä maissa) koira altistuu hiekkasääskien välityksellä myös sydänmatotartunnalle. Eläinlääkäri määrää tähän ennaltaehkäisevää lääkitystä.

Tehokas punkkikarkote on myös tarpeen, sillä lämpimissä maissa punkit voivat levittää useita eri tauteja. Useat punkkikarkotteet pitävät myös kirput loitolla. Punkkikarkotteita on saatavilla pillereinä, liuoksina tai pantoina.

Lue lisää punkkien torjunnasta koiralla

Terveystarkastus ennen pidempää matkaa

Ennen pidempää matkaa on hyvä käyttää lemmikkiä eläinlääkärillä terveystarkastuksessa. Tämä on tarpeen varsinkin, jos kyseessä on iäkäs tai sairasteleva koira. Lähimmän eläinlääkärin yhteystiedot on hyvä selvittää myös matkakohteen osalta.

Matkapahoinvoinnin ennaltaehkäisy

Moni koira kärsii matkapahoinvoinnista. Toisinaan pahoinvointi liittyy pelkotilaan, jolloin on hyvä harjoitella autossa istumista auton ollessa paikallaan. Mieluisalla lelulla tai herkuilla yritetään tehdä autossa oleskelusta mukavaa. Pikkuhiljaa ruvetaan sitten ajelemaan pieniä pätkiä, ja totutetaan koira näin matkustamiseen.

Eläinlääkäri voi myös määrätä käynnin yhteydessä koiralle matkapahoinvointiin lääkettä.

Lue lisää koiran matkapahoinvoinnista

Matkastressin lievittäminen

Matkustamisen aiheuttamaan stressitilaan on olemassa stressitason alentamiseen tarkoitettuja ravintolisiä ja feromonivalmisteita. Eläinlääkäri voi myös määrätä tähän tarkoitukseen lääkitystä. Tällöin on hyvä kokeilla lääkitystä ensin kotioloissa, sillä toisinaan lääkityksellä voi olla ei-toivottuja vaikutuksia. Lääkitystä ei suositella, mikäli koira matkustaa yksin lentokoneen ruumassa ja moni lentoyhtiö jopa kieltää rauhoittavien lääkkeiden käytön ruumassa matkustavalla lemmikillä.

Koira matkustaa – valmistautuminen

Jotta matkustaminen sujuu mukavasti, sitä on hyvä harjoitella koiran kanssa pienestä pitäen esimerkiksi ottamalla se mukaan julkisiin kulkuvälineisiin, markkinoille ja koiranäyttelyihin, joissa liikkuu paljon ihmisiä ja muita koiria.

Matkustettaessa mukavinta tietysti on, jos koira saa olla mukana oman perheensä kanssa – autossa,  junassa, veneessä, laivassa tai lentokoneessa.

Lentokoneiden ja laivojen koirapaikat ovat usein rajoitettuja, joten on tärkeää selvittää, että lentoyhtiö ja varustamo suostuvat ottamaan koiran mukaan. Lentoyhtiöltä tulee myös selvittää, minkälainen kuljetuskassin tulisi olla. Ruumassa matkustaville koirille (kassin kanssa yli 8 kg painavat) on myös tarkkaan määritelty kuljetuslaatikon vaatimukset.

Kaikille koirille matkustaminen ei kuitenkaan sovi. Jos koira on hyvin pelokas ja ääniherkkä, on parempi antaa sen olla hoitokodissa tai ottaa hoitaja kotiin matkan ajaksi.

Tarkista kohdemaan vaatimukset

Ennen ulkomaille suuntautuvaa matkaa tulee selvittää, mitä kohdemaan viranomaiset vaativat maahantulon yhteydessä sekä mitä vaaditaan koiran palatessa takaisin Suomeen. Ruokaviraston sivuilta on hyvä tarkistaa viimeisimmät matkustussäännöt EU:n sisällä. EU:n ulkopuolelle matkustaessa on hyvä olla yhteydessä kohdemaan suurlähetystöön mahdollisten erityisvaatimuksien varalta. Tiedon hankkimisen vastuu on aina koiran omistajalla, joten ikävien tilanteiden ehkäisemiseksi on syytä perehtyä vaatimuksiin tarkasti.

Vinkkejä matkaa varten

Matkalle on hyvä ottaa mukaan ainakin koiran oma tuttu makuualusta, ruoka- ja vesikipot sekä huolehdittava siitä, että vettä tarjotaan riittävän usein ja matkalle on varattu riittävästi ruokaa. On hyvä selvittää etukäteen matkakohteen eläinlääkärin yhteystiedot sekä tietysti oman eläinlääkärin yhteystiedot hätätilanteita varten.

Lääkekaappiin on hyvä pakata ainakin:

  • kuumemittari
  • kyytabletit (huom! ei anneta kyynpuremaan, mutta esim. ampiaisen pistokseen tai muuhun allergiseen reaktioon): 1 tabl/10 kg
  • koiralle määrättyä kipulääkettä
  • tassusidetarvikkeet
  • haavan puhdistusainetta ja pumpulia
  • hiilijauhe 1 g/kg myrkytysepäilyssä

Allergisissa reaktioissa tai myrkytysepäilyissä ota yhteys eläinlääkäriisi.

Matkaan valmistautuessasi varaa aika eläinlääkärin vastaanotolle lähimmälle Evidensia-eläinlääkäriasemallesi!

Hyvää matkaa yhdessä koirakaverisi kanssa!

Palvelua tarjoavat eläinlääkäriasemat

Odota, eläinlääkäriasemien tiedot latautuvat

Uutta: tutustu juuri avattuun Evidensia Kauppaan

Evidensia Kauppa