Huomioi nämä 5 asiaa punkkilääkkeen valinnassa

Kun luonto herää kevääseen, heräävät myös lemmikinomistajille tutut harmin aiheet – punkit. Suojaa eläinystäväsi ajoissa ja ehkäise punkkien puremat. Tiesitkö sinä nämä viisi faktaa puutiaisista?

1. Punkit eivät ole vain kesäinen riesa.

Puutiaiset lähtevät liikkeelle maan lämpötilan ollessa noin +4 astetta. Viime vuosina tämä on tarkoittanut sitä, että ensimmäiset punkkihavainnot on tehty jo maaliskuussa ja puutiaisia on havaittu aina pitkälle marraskuulle asti. Pahin punkkiaika ei siis välttämättä ajoitu keskikesään.

Lemmikki kannattaa suojata puutiaisilta jo ennen kuin ensimmäinenkään punkki tarttuu sen turkkiin, jotta suoja on mahdollisimman tehokas.

Sopivasta ajankohdasta lääkityksen aloittamiseksi, itse lääkityksen valinnasta sekä punkkihäädön kestosta on hyvä keskustella eläinlääkärin kanssa. Loishäätö on myös muistettava uusia ajallaan, jotta suoja kestää koko kauden.

2. Koirien punkkihäätöön tarkoitetut lääkkeet voivat olla kissoille hengenvaarallisia.

Sama punkkilääke ei sovi kissalle ja koiralle, ja osa koirille tarkoitetuista valmisteista voi olla kissoille jopa hengenvaarallisia.

Tilanne voi olla vakava, jos kissa pääsee esimerkiksi nuolemaan koiran turkille valeltua liuosta. Mikäli taloudessasi asuu sekä kissoja että koiria, on erityisen tärkeää keskustella sopivimman punkkihäädön valinnasta eläinlääkärin kanssa.

Loishäätöliuokset ovat myrkkyä myös pienille lapsille eivätkä muut koirat – etenkään pennut – saa päästä nuolemaan vasta levitettyä liuosta. Mikäli perheessäsi on lapsia tai useita koiria, voi eläinlääkäri auttaa turvallisimman ulkoloishäädön valinnassa.

3. Punkkeja esiintyy lähes koko Suomessa.

Punkit eivät enää ole vain rannikkoalueiden tai eteläisen Suomen riesa. Viime vuosien aikana punkit ovat yleistyneet koko Suomessa runsaasti muun muassa ilmaston lämpenemisen seurauksena. Puutiaisia esiintyy nykyään myös itäisessä ja pohjoisessa Suomessa aina Kuusamon korkeudella asti.

Lemmikkien sisätiloihin tuomat puutiaiset voivat löytää tiensä lopulta myös ihmisen iholle. Mahdollisimman tehokkaan suojan varmistamiseksi lemmikin punkkilääke kannattaa aina valita sen mukaan, minkälaisessa maastossa ja kuinka punkkirikkailla alueilla lemmikki liikkuu. Punkkilääkkeen valintaan vaikuttaa myös esimeriksi se, uiko lemmikki paljon.

Näin poistat kiinnittyneen punkin

4. Punkkien levittämät sairaudet on vaikea diagnosoida.

Punkit levittävät lemmikeille borrelioosia ja anaplasmoosia sekä puutiaisaivokuumetta, joiden toteaminen ja hoito voi olla hankalaa. Sairauksien oireita lemmikeillä ovat muun muassa kuume, ontuminen, huonontunut yleiskunto ja vatsavaivat, jotka voivat ilmetä vasta viikkojen tai kuukausien kuluttua tartunnasta. Tällöin ne ovat yleisoireina hankalasti yhdistettävissä mahdolliseen punkin puremaan. Puutiaisaivokuumetta esiintyy erityisesti ihmisillä, ja suuri osa tartunnan saaneista koirista on oireettomia. Mitä kauemmin punkki on kiinnittyneenä lemmikkiin, sitä suuremmaksi sairastumisen riski kasvaa.

On syytä muistaa, että punkit levittävät vakavia sairauksia myös ihmiseen. Ihmisillä esimerkiksi borrelioositartunnat ovat itse asiassa lemmikkejä yleisempiä. Suojaamalla lemmikkisi suojaat siis myös itsesi ja perheesi.

Lue lisää punkkien levittämistä tartunnoista ja niiden tunnistamisesta

5. Samat punkkien häätöön tarkoitetut loislääkkeet eivät sovi kaikille.

Uiko koirasi paljon tai pestäänkö se usein? Osa punkkipannoista on haitallisia vesistöille ja paikallisvaleluliuokset saattavat menettää tehoaan ihon kastuessa.

Myös muut elämäntavat, esimerkiksi se, matkustaako lemmikki punkkikauden aikana ulkomaille, voivat vaikuttaa sopivan ulkoloishäädön valintaan.

Punkkilääkkeet – kuten muutkin lääkkeet – voivat harvinaisissa tapauksissa aiheuttaa lemmikille myös haittavaikutuksia. Tällaisia voivat olla esimerkiksi reaktiot iholla tai pahoinvointi. Sama lääkevalmiste ei välttämättä sovi kaikille saman perheen lemmikeille. Mahdollisista lääkeaineallergioista ja muista yliherkkyyksistä kannattaa keskustella eläinlääkärin kanssa, jotta jokaiselle lemmikille saadaan valittua sopivin vaihtoehto.

Varaa nyt lemmikillesi aika terveystarkastukseen lähimmälle Evidensia-eläinlääkäriasemallesi. Saat samalla vinkit sopivimman punkkihäädön valintaan. Mikäli lemmikkisi on käynyt potilaanamme vuoden sisällä, voit saada reseptin punkkilääkkeeseen myös ilman eläinlääkärikäyntiä. 

Ota yhteyttä lähimmälle eläinlääkäriasemallesi nyt

Lue, mitä punkkihäädön määrityskäynnillä tapahtuu

Löydä eläinlääkäriasema lähelläsi

IVC Evidensia

Huolettaako lemmikin vointi? Soita eläinlääkärin puhelinneuvontaan

Tutustu Evidensia Kaupan valikoimaan

Evidensia Kauppa