Eläinlääkärin vinkit: Kesä eksoottisen lemmikin kanssa

Pienten lemmikkieläinten hoitoon perehtynyt eläinlääkäri Pilvi Lassila kertoo, miten omistaja voi taata marsulle, kanille, fretille tai muulle pieneläimelleen turvallisen kesän.

Lämpöhalvaus uhkaa pikkulemmikkiäkin

Kissojen ja koirien lämpöhalvauksista puhutaan paljon, mutta myös muut lemmikkieläimet ovat pienen kokonsa vuoksi erityisen alttiita lämpöhalvaukselle. Se uhkaa, mikäli ympäristön lämpötila on korkea, eikä eläin pääse varjoon tai saa juoda riittävästi. Auto voi kesäkuumalla koitua myös pienen lemmikin kohtaloksi. Paras matkustusajankohta onkin aikaisin aamulla tai myöhään illalla. Suljettuun, pysäköityyn autoon ei saa jättää kesäkuumalla mitään eläintä.

– Frettien, kanien ja marsujen kyky haihduttaa lämpöä on vielä koiraa ja kissaakin heikompi, koska ne eivät pysty hikoilemaan tai edes läähättämään kunnolla, kertoo pienten lemmikkieläinten hoitoon perehtynyt eläinlääkäri Pilvi Lassila.

Lämpöhalvauksen oireita ovat hengittäminen suu auki, tiheä, pinnallinen ja työläs hengittäminen, kuolaaminen, heikkous, väsymys ja haluttomuus liikkua. Eläin voi myös tuntua käteen kuumalta.

Mikäli oireet huomataan ajoissa ja niihin reagoidaan nopeasti, lemmikki voi toipua lämpöhalvauksesta täysin. Tärkeintä on siirtää eläin varjoon ja raittiiseen ilmaan. Pieneläintä ei tule kastaa veteen, sillä se voi aiheuttaa kohtalokkaan sokkitilan. Sen sijaan eläin pyritään viilentämään sumuttamalla viileällä vedellä tai käärimällä se kosteaan pyyhkeeseen. Jos eläin on hyvin tajuissaan, sille voi juottaa varovasti vettä.

– Pahimmillaan lämpöhalvaus johtaa hoidosta huolimatta kuolemaan, joten mikäli eläimen viilentäminen ei tuota nopeasti tulosta, on lemmikki toimitettava viipymättä eläinlääkärin vastaanotolle.

Turvallista ulkoilua

Lämpimien säiden myötä monet jyrsijät siirtyvät nauttimaan pihoilta poimittua tuoreravintoa ja ulkoilemaan. Tuoreravinnolla ruokkiminen on kesän alussa aloitettava pikkuhiljaa, jotta eläimen suolisto ehtii sopeutua ruokavalion muutokseen. Lämpimällä säällä tuoreruoka pilaantuu helposti, joten nahistunut ravinto on poistettava häkistä riittävän usein. Raikasta vettä tulee olla aina lemmikin saatavilla.

Monet pienet lemmikkieläimet voivat ulkoilla joko häkissä tai valjaissa. Kaikkien ulkohäkissä olevien eläinten on päästävä säältä suojaan ilman, että ahtaus aiheuttaa nahistelua.

– Ulkohäkin tulee suojata marsua tai kania pedoilta, auringolta, sateelta ja tuulelta. Kanit ovat innokkaita kaivajia ja kykenevät nakertamaan itsensä ohuen verkon läpi, mikä on syytä ottaa huomioon häkin suunnittelussa, Lassila muistuttaa.

Fretit ja kanit voivat tottua ulkoilemaan myös valjaissa. Osa lemmikeistä on kuitenkin niin arkoja, etteivät ne suostu liikkumaan ulkona lainkaan.

– Pikkulemmikit eivät ole opetettavissa seuraamaan hihnassa koirien tavoin. Kaneille ja freteille suurinta iloa tuovat haistelu ja ympäristön tutkiminen, kenties kaivaminenkin.

Eksoottinen lemmikki ei mielellään matkusta

Kesälomasuunnitelmia tehdessä on aina pidettävä mielessä myös lemmikin hyvinvointi. Useille eläimille muutokset rutiineissa ja elinympäristössä ovat erittäin stressaavia – itse matkanteosta puhumattakaan. Pieneläimen kannalta paras vaihtoehto voikin olla hyvän ja asiantuntevan hoidon järjestäminen omassa kodissa, tutun ystävän luona tai luotettavassa eläinhoitolassa muun perheen matkustaessa kesällä pidemmälle.

– Jos lemmikin ottaa mukaan esimerkiksi kesämökille, on turvallisinta kuljettaa se omassa tutussa kuljetuskopassaan. Kuljetuskopan tulee olla riittävän tilava ja antaa eläimelle näkösuoja, jotta arkakin lemmikki tuntisi olonsa turvalliseksi, Lassila summaa.

Vuodenajasta riippumatta lemmikin vointia on syytä seurata jatkuvasti. Kanit ja jyrsijät voivat alussa peittää oireitaan, ja usein ne ovatkin jo todella sairaita, kun omistaja huomaa muutoksen niiden voinnissa. Myös eläimen pieni koko voi aiheuttaa kunnon nopean heikkenemisen.

Eläinlääkäriasemamme palvelevat ympäri Suomen, kesälläkin. Katso lähimmän klinikkasi yhteystiedot ja aukioloajat

Löydä eläinlääkäriasema lähelläsi